Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Χαμένοι θα βγουν οι εργαζόμενοι, ο λαός, με τις εργασιακές σχέσεις - ζούγκλα, την ενεργειακή φτώχεια και τις πανάκριβες μεταφορές. Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια, με τη διαδικασία του επείγοντος

Ολοκληρώθηκε χτες με τις συνοπτικές διαδικασίες του επείγοντος στην Ολομέλεια της Βουλής η ψήφιση του νομοσχεδίου, που αφορά στην «ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων και μεταφορών, απλοποίηση διαδικασίας αδειοδότησης και άλλες διατάξεις», το οποίο θεωρείται προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης».

Το νομοσχέδιο είναι προσαρμοσμένο στις επιδιώξεις της εγχώριας αστικής τάξης για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο. Αλλωστε, η γεωγραφική της θέση ως σημείο σύνδεσης Ασίας - Ευρώπης - Αφρικής συμβάλλει στην προώθηση αυτής της στρατηγικής, αλλά και στην προάσπιση της ενεργειακής ασφάλειας των μονοπωλίων της ΕΕ.

Ετσι, προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία με συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία, η οποία ορίζει τη θέσπιση από την κυβέρνηση συγκεκριμένου «Εθνικού Πλαισίου Πολιτικής» για τα εναλλακτικά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγροποιημένο φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια, υδρογόνο κ.λπ.), που θα περιλαμβάνει τα σημεία (λιμάνια, μαρίνες, πρατήρια στη στεριά, αεροδρόμια) όπου θα διαμορφωθούν οι σχετικές υποδομές, κίνητρα (ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές, fast truck διαδικασίες κ.ο.κ.) για επενδύσεις.

Το χρονικό όριο ολοκλήρωσης των υποδομών και διακίνησης εναλλακτικών καυσίμων από και προς την Ελλάδα, αλλά και της χρήσης τους στο εσωτερικό της, στις μεταφορές δηλαδή και αλλού, ορίζεται το 2030. Στο ίδιο νομοσχέδιο προωθούνται ανατροπές σε δικαιώματα των αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων μηχανικών και των μικρών επαγγελματιών επισκευαστών αυτοκινήτων.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή στα επίμαχα άρθρα της οδηγίας ψήφισε «παρών», ενώ οι βουλευτές της υπερθεμάτισαν στους στόχους του κεφαλαίου που συνδέονται με τη γεωστρατηγική θέση της χώρας. Την ευρεία συναίνεση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και στους στόχους που εκφράζονται μέσα από αυτό, χαιρέτισε στην ομιλία του ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρ. Σπίρτζης.

Από μέρους του ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής Μ. Συντυχάκης, καταψήφισε το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι με αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να προετοιμάζει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να προωθηθούν οι σχεδιασμοί της αστικής τάξης, όσον αφορά την Ενέργεια και τις Μεταφορές, εξασφαλίζοντας παράλληλα και τα κατάλληλα κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους για να επενδύσουν. Επισήμανε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση συνηγορούν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και γι' αυτό, άλλωστε, υπερψηφίζουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Είπε τέλος ότι για όλα όσα ετοιμάζονται για την παραπέρα κερδοφορία του κεφαλαίου, τη «νύφη» θα κληθούν να την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός, με τις εργασιακές σχέσεις - ζούγκλα, την ενεργειακή φτώχεια και τις πανάκριβες μεταφορές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο σοκ για τα νοικοκυριά με αύξηση φόρων στα καύσιμα από 1/1/2023(2022-09-02 00:00:00.0)
«Ευκαιρίες» ενταγμένες στον ευρύτερο σχεδιασμό μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο(2018-03-30 00:00:00.0)
Βάζουν στο στόχαστρο των μονοπωλίων τον πλούτο του λαού(2014-10-02 00:00:00.0)
Δισεκατομμύρια για το ενεργειακό κεφάλαιο(2010-11-23 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία η ενεργειακή «απελευθέρωση»(2005-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ