Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
1917: Η χρονιά που συγκλόνισε τον κόσμο

Στη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση είναι αφιερωμένο το ημερολόγιο για το 2017 που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή»

Το εξώφυλλο της έκδοσης
Το εξώφυλλο της έκδοσης
100 χρόνια συμπληρώνονται το 2017 από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, και τι καλύτερο για τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, για πρωτοπόρους εργάτες, ριζοσπάστες, αγωνιστές από μια ατζέντα - ημερολόγιο που θα τους συντροφεύει όλη τη χρονιά, αφιερωμένη στο κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός;

Το ημερολόγιο που διατίθεται από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα και εκδόθηκε από την «Σύγχρονη Εποχή» είναι ουσιαστικά ένα μεγάλο ταξίδι σε όλη τη θυελλώδη χρονιά του 1917. Τη χρονιά που συγκλόνισε τον κόσμο, εγκαινιάζοντας τις σοσιαλιστικές επαναστάσεις και βάζοντας στο περιθώριο της Ιστορίας το τελευταίο εκμεταλλευτικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα, τον καπιταλισμό.

Κάθε μήνας του ημερολογίου ξεκινά με σύντομο χρονικό των γεγονότων που σημάδεψαν τον αντίστοιχο μήνα του 1917, παρουσιάζοντας βασικά στοιχεία όλης της χρονιάς: Από τις παραμονές της αστικοδημοκρατικής επανάστασης του Φλεβάρη που εκθρόνισε τον τσαρισμό μέχρι τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης τον Νοέμβρη (Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) και τις πρώτες μάχες που κλήθηκε να δώσει η εργατική εξουσία.

Ο χρήστης του ημερολογίου θα παρακολουθήσει πώς το κόμμα των Μπολσεβίκων, με την καθοδήγηση του Β. Ι. Λένιν, βρέθηκε στην πρωτοπορία της εργατικής πάλης με τις μεγάλες απεργίες, αποτέλεσε την ψυχή των Σοβιέτ, ακόμα και όταν οι δυνάμεις του μειοψηφούσαν, «έριξε» την κατάλληλη στιγμή τα κατάλληλα συνθήματα που συμπύκνωναν τα καθήκοντα της εργατικής τάξης σε κάθε φάση. Πώς το Κομμουνιστικό Κόμμα έδειξε αταλάντευτη προσήλωση στην προσπάθεια για μετατροπή του Α' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου σε πάλη για την ανατροπή της αστικής εξουσίας, πολεμώντας τη γραμμή των αστών και των οπορτουνιστών «μενσεβίκων» που καλούσαν τους εργάτες να υπερασπιστούν την αστική τάξη της χώρας τους. Το πλούσιο περιεχόμενό του, αποτελεί και ένα ερέθισμα για βαθύτερη μελέτη των συμπερασμάτων από την πρώτη - νικηφόρα προσπάθεια της εργατικής τάξης να οικοδομήσει τη δική της κοινωνία.

Σελίδα από τον «Μάρτη». Στη συνοδευτική εικόνα βλέπουμε το κάψιμο των τσαρικών εμβλημάτων
Σελίδα από τον «Μάρτη». Στη συνοδευτική εικόνα βλέπουμε το κάψιμο των τσαρικών εμβλημάτων
Αλλωστε, στις σελίδες της έκδοσης φιλοξενούνται μικρές βιβλιοπαρουσιάσεις έργων σχετικών με τη Σοσιαλιστική Επανάσταση και την οικοδόμηση. Η παρουσίαση ενός έργου σε κάθε μήνα, είτε θεωρητικού είτε λογοτεχνικού είναι άλλη μια παρακίνηση για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης και των γνώσεών μάς. Ανάμεσα στα βιβλία που παρουσιάζονται είναι «Ο Ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού» και οι «Θέσεις του Απρίλη» του Β. Ι. Λένιν, το «Πώς δενότανε τ' ατσάλι» του Ν. Οστρόφσκι, η συλλογή με έργα του Λένιν «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση», οι «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» του Τζ. Ριντ, «Η δεξιά παρέκκλιση στο ΚΚ (Μπ.) της ΕΣΣΔ» του Στάλιν, «Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από την ουτοπία στην επιστήμη» του Φρ. Ενγκελς κ.ά.

Ο κάτοχος του ημερολογίου θα βρει επίσης στις σελίδες του σύντομα βιογραφικά στοιχεία για τους κλασικούς του Μαρξισμού, τον Κ. Μαρξ, τον Φρ. Ενγκελς, τον Β. Ι. Λένιν και τον Ι. Στάλιν.

Ολες οι σελίδες συνοδεύονται από σχετικές εικόνες που καταγράφουν αυτήν την περίοδο. Σε φωτογραφίες αποτυπώνονται στιγμιότυπα από τα πεδία των μαχών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και την παρουσία εκεί των Ρώσων στρατιωτών, από διαδηλώσεις ακόμα και στα πολεμικά μέτωπα, από τα μεγάλα συλλαλητήρια και τις απεργίες καθώς και τις ένοπλες εργοστασιακές φρουρές. Η εικονογράφηση συμπληρώνεται από καλλιτεχνικά έργα που αναπαριστούν στιγμές του 1917, όπως η παρουσίαση των «Θέσεων του Απρίλη» από τον Β. Ι. Λένιν.


Ο «Ιούνης» περιλαμβάνει εικόνα από διαδήλωση στην Πετρούπολη. «Ολη η εξουσία στο λαό», γράφει μεταξύ άλλων το πανό
Ο «Ιούνης» περιλαμβάνει εικόνα από διαδήλωση στην Πετρούπολη. «Ολη η εξουσία στο λαό», γράφει μεταξύ άλλων το πανό

Στον «Δεκέμβρη» περιλαμβάνεται φωτογραφία αποσπάσματος της Κόκκινης Φρουράς που υπερασπιζόταν την επανάσταση στην Κόκκινη Πλατεία το 1918
Στον «Δεκέμβρη» περιλαμβάνεται φωτογραφία αποσπάσματος της Κόκκινης Φρουράς που υπερασπιζόταν την επανάσταση στην Κόκκινη Πλατεία το 1918

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ