Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Αποφάσισαν κινητοποίηση την 1η Δεκέμβρη και συμμετοχή στην απεργία

Εμπειρία από τη δράση του ΔΣ του Συλλόγου των σπουδαστών από την αρχή της χρονιάς

Από παλιότερη κινητοποίηση των σπουδαστών
Από παλιότερη κινητοποίηση των σπουδαστών
Κινητοποίηση στο υπουργείο Ναυτιλίας στη 1 Δεκέμβρη και συμμετοχή στην απεργία στις 8 Δεκέμβρη αποφάσισαν οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου.

Από την αρχή της χρονιάς, οι σπουδαστές στην ΑΕΝ Ασπροπύργου ήρθαν αντιμέτωποι, για ακόμα μια φορά, με τον μηχανισμό των εφοπλιστών στις σχολές και τα καράβια, με σοβαρά προβλήματα που μπαίνουν εμπόδιο στις σπουδές, στη δουλειά και τη ζωή τους.

Ελλείψεις σε βιβλία, σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, η απαξίωση σε εργαστηριακή και κτιριακή υποδομή, όπως και σε κάθε είδους σπουδαστική μέριμνα.

Πολλοί είναι οι σπουδαστές που δεν κατάφεραν να μπαρκάρουν, αφού η εύρεση καραβιού είναι ατομική υπόθεση του κάθε σπουδαστή, παρόλο που η συμπλήρωση 2 εξαμήνων θαλάσσιας υπηρεσίας είναι προϋπόθεση για την απόκτηση του διπλώματος. Από την άλλη, αυτοί που τελικά έκαναν το εκπαιδευτικό τους ταξίδι, μόνο εκπαιδευτικό δεν ήταν, καθώς οι σπουδαστές καλύπτουν ελλείψεις της οργανικής σύνθεσης των καραβιών.

Από την πρώτη στιγμή, το ΔΣ του Σπουδαστικού Συλλόγου συνεδρίασε, προκειμένου να συζητήσει για τα οξυμένα προβλήματα στη σχολή και τη ζωή των σπουδαστών, για όλες τις εξελίξεις που επηρεάζουν σήμερα τη ζωή τους, αλλά κυρίως για το πώς θα οργανώσουν τον αγώνα τους, πώς θα τραβήξουν σπουδαστές στη μάχη, για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.

Αρχικά παρενέβησαν στα τμήματα και τις τάξεις των πρωτοετών, πλοιάρχων και μηχανικών, με την ανακοίνωση του ΔΣ που τους καλωσόριζε στη σχολή, αναδείκνυε τα προβλήματα και καλούσε τους νέους συμφοιτητές τους να μη συμβιβαστούν με αυτά αλλά να διεκδικήσουν, οργανωμένα και συλλογικά, μαζί με το σύλλογό τους, την κάλυψη όλων των κενών.

Οργάνωσαν σύσκεψη του συλλόγου με τους πρωτοετείς όπου το κάλεσμά τους βρήκε ανταπόκριση, ήρθαν σε επαφή με δεκάδες σπουδαστές που ήθελαν να μάθουν για το σύλλογο, τις διεκδικήσεις του, το πώς καταφέρανε πέρυσι να αποκτήσουν πάσο - κάτι που φέτος, ακόμα δεν έχει προχωρήσει.

Κλιμάκωσαν τη δράση τους και στα υπόλοιπα έτη και την Τρίτη, 15 Νοέμβρη, κάλεσαν και πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση στην ΑΕΝ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες σπουδαστές να παρακολουθήσουν τη μαζική, συλλογική διαδικασία, κάτι που δεν είχαν ξαναζήσει.

Εκεί αναδείχθηκαν τα οξυμένα τους προβλήματα και αποφάσισαν πως δεν θα το βάλουν κάτω, θα προχωρήσουν σε μια σειρά πρωτοβουλίες και ενέργειες το επόμενο διάστημα για να κατακτήσουν ό,τι τους ανήκει. Αποφάσισαν ότι πρώτος τους σταθμός είναι η 1η Δεκέμβρη, οπότε, στις 12 το μεσημέρι, ξεκινώντας από τη σχολή, προχωρούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Ναυτιλίας και κλιμακώνουν τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις μέσα και έξω από τη Σχολή με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 8 Δεκέμβρη, μαζί με τους εργαζόμενους και όλο το λαό.

Εχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και τα άλλα κόμματα των εφοπλιστών, για την κατάσταση που υπάρχει στη σχολή και τη ζωή των σπουδαστών και των οικογενειών τους. Οπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι και αυτή, ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα αναπτυχθούν τα κέρδη των εφοπλιστών, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των σπουδαστών και γενικότερα των ναυτεργατών.

Οι σπουδαστές στην ΑΕΝ Ασπροπύργου, μαζί με το αγωνιστικό Διοικητικό Συμβούλιο του Σπουδαστικού τους Συλλόγου, που αναδείχθηκε πέρυσι μέσα από μεγάλες μάχες των σπουδαστών με τη διοίκηση της σχολής και τους μηχανισμούς των εφοπλιστών, συνεχίζουν τον αγώνα τους, για να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν, όλα όσα τους ανήκουν και τους αξίζουν.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των σπουδαστών

Με βάση την απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, οι σπουδαστές διεκδικούν:

 • Αποκλειστικά Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση, Ισοτιμία των διπλωμάτων μας με τα αντίστοιχα της στεριάς.
 • Αμεσα να εκδοθεί το σπουδαστικό πάσο για μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς. Δεν θα μας πάρουν πίσω αυτό που καταφέραμε με αγώνα πέρυσι.
 • Να λειτουργήσουν η σίτιση για όλους και η στέγαση για τους συναδέλφους από επαρχία. Μέχρι τότε να δίνεται έγκαιρα και να αυξηθεί το επίδομα στέγασης.
 • Με ευθύνη του υπουργείου και της σχολής να λύνεται το ζήτημα της εύρεσης μπάρκου για την πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών ταξιδιών που προβλέπονται κατά τη φοίτηση στη σχολή.
 • Να γίνονται έγκαιρα οι προσλήψεις καθηγητών και ναυτοδιδασκάλων με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.
 • Αμεσα να δοθούν ΟΛΑ τα βιβλία. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα με βιβλία που δεν έχουν δοθεί ακόμα (π.χ. Βοηθητικά Μηχανήματα στο Ε' εξάμηνο κ.ά).
 • Λειτουργία τμημάτων Προχωρημένων Σωστικών για όσους συναδέλφους δεν παρακολούθησαν λόγω μπάρκου και των Ταχυπλόων για όλους.
 • Αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, να δίνονται δωρεάν τα αναλώσιμα που χρειάζονται για την παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων.
 • Κατάργηση του ΠΔ 141/2014 και των νόμων 3153/2003, 3450/2006 (ΝΕΚΕ) για την ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης.
 • Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και υλικών για την καθαριότητα του κτιρίου του της ΑΕΝ.
 • Κατάργηση της φορομπηχτικής πολιτικής που τσακίζει το εισόδημα των ναυτεργατών. 45% φορολογία στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org