Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης

Ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού στην έναρξη της μάχης της Μοσούλης

Copyright 2016 The Associated

Ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού στην έναρξη της μάχης της Μοσούλης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η έναρξη της μάχης για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ, χτες ξημερώματα, από δυνάμεις του ιρακινού στρατού, Κούρδους Πεσμεργκά, σιιτικές πολιτοφυλακές και περίπου 3.000 (εκπαιδευμένους από την Τουρκία) Ιρακινούς στρατιώτες και ειδικές δυνάμεις τουλάχιστον των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, θεωρείται από τα κομβικά γεγονότα που θα κρίνουν την έκβαση των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ. Και βέβαια το συσχετισμό δύναμης, σε μια περιοχή με ιδιαίτερη σημασία ενεργειακά και γεωστρατηγικά.

Οι Κούρδοι Πεσμεργκά (που σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Β. Ιράκ Μαζούντ Μπαρζανί) πολεμούν υπό κοινή διοίκηση με τον ιρακινό στρατό, ανακοίνωσαν χτες το απόγευμα ότι κατάφεραν «βαριά πλήγματα σε ζωές και εξοπλισμό τζιχαντιστών νοτιοανατολικά της Μοσούλης». Ωστόσο, παρά τον πρώτο ενθουσιασμό, όλοι αναγνωρίζουν ότι οι μάχες θα είναι δύσκολες, αιματηρές και σφοδρές, αφού οι περίπου 5.000 τζιχαντιστές που ελέγχουν την πόλη από τον Ιούνη του 2014 δύσκολα θα την εγκαταλείψουν ...Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν, εδώ και καιρό, για τις νέες στρατιές εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που αναμένεται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, λόγω των συγκρούσεων.

Ανάμεσα σε αυτούς που αναγνωρίζουν τις αντικειμενικές δυσκολίες της επιχείρησης είναι ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, που αναγγέλλοντας την έναρξη της επιχείρησης σημείωσε ότι η μάχη «θα είναι μακρά και δύσκολη» και ο Αμερικανός στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ (νέος διοικητής του διεθνούς αντιτρομοκρατικού συνασπισμού) που προέβλεψε ότι η επιχείρηση είναι πιθανόν να διαρκέσει βδομάδες, «ενδεχομένως περισσότερο»...

Η αντίδραση της Τουρκίας

Η κατάσταση μπορεί να μπλεχτεί επικίνδυνα και από το ρόλο γειτονικών δυνάμεων όπως η Τουρκία. Μετά από τις γνωστές πρόσφατες κόντρες με την κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, η Αγκυρα έστειλε υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών στη Βαγδάτη σε μία κίνηση «καλής θέλησης» και εκτόνωσης της έντασης. Από την άλλη, όμως, ο Τούρκος Πρόεδρος διεμήνυε, σε υψηλούς τόνους, ότι η χώρα του θέλει να συμμετάσχει στην επιχείρηση της Μοσούλης και θα συμμετάσχει.

«Θα αποτελέσουμε μέρος της επιχείρησης, θα είμαστε στο τραπέζι. Είναι εκτός συζήτησης να μείνουμε απ' έξω», δήλωσε χτες ο Ερντογάν σε ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας: «Λένε να μην μπει η Τουρκία στη Μοσούλη. Πώς να μην μπω. Εχω σύνορα μήκους 350 χιλιομέτρων και δέχομαι απειλή. Εχουμε 911 χιλιόμετρα σύνορα με τη Συρία και 350 χλμ. σύνορα με το Ιράκ...».

Επιπροσθέτως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, Νουμάν Κουρτουλμούς, τόνιζε πως στην επιχείρηση στη Μοσούλη λαμβάνουν μέρος περίπου 3.000 Ιρακινοί στρατιώτες εκπαιδευμένοι από την Τουρκία.

Την Κυριακή, η απαίτηση της Τουρκίας για συμμετοχή στην επιχείρηση της Μοσούλης συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός επιτελάρχης στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ και ο Τούρκος επιτελάρχης στρατηγός Χουλούσι Ακάρ, ενόψει της προγραμματισμένης για αργά χτες βράδυ, συνάντηση των υπουργών Αμυνας του διεθνούς συνασπισμού των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στην αεροπορική βάση Αντριου στο Μέριλαντ, δίχως να ανακοινωθεί κάποιο αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ