Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
«Απαράδεκτες οι δηλώσεις Κέρι»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Εντελώς απαράδεκτες» χαρακτήρισε, χτες, ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που είπε πως η περιφερειακή πολιτική του Ιράν αποτελεί πρόβλημα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ τραπεζών, υπαινισσόμενος στη συνέχεια την πιθανότητα άσκησης κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

«Οι δηλώσεις του Κέρι είναι εντελώς απαράδεκτες (...) Κατά τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά, είχαμε πει ξεκάθαρα πως τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια, τους βαλλιστικούς πυραύλους, την άμυνα και την περιφερειακή πολιτική μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση και δεν συνδέονται με τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά», σημείωσε ο Αραγτσί στην ιρανική δημόσια τηλεόραση.

Σε συνέντευξή του στην αμερικανική επιθεώρηση «Foreign Affairs», ο Κέρι δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν περισσότερες προσπάθειες απ' όσες έπρεπε προκειμένου να καθησυχάσουν «τις τράπεζες που είναι επιφυλακτικές όσον αφορά τις συναλλαγές με το Ιράν για διάφορους λόγους». «Εχουμε άρει όλες τις κυρώσεις που είχαμε συμφωνήσει να άρουμε. Ομως, υπάρχουν και άλλα προβλήματα (...) Οταν το Ιράν έχει εμπλακεί στην Υεμένη και υποστηρίζει τον (Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ) Ασαντ και τη (λιβανική) "Χεζμπολάχ", και ρίχνει πυραύλους που οι άνθρωποι θεωρούν απειλητικούς (...) αυτό περιπλέκει πάρα πολύ τις προσπάθειες», είχε πει στο περιοδικό...

  • Το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η διαδικασία κατάθεσης προσφορών από ξένους επενδυτές και εταιρείες για την εκμετάλλευση 29 πετρελαιοπηγών και 21 χώρων γεώτρησης φυσικού αερίου, ευελπιστώντας να συγκεντρώσει πάνω από 150.000.000 δολάρια.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ