Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017
Βασικό ζητούμενο η «τόνωση» της ανταγωνιστικότητας

ΡΩΜΗ.--

Είκοσι δισ. ευρώ για την «τόνωση της ανταγωνιστικότητας» (σ.σ. των επιχειρήσεων) θα διαθέσει η ιταλική κυβέρνηση όπως προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017, που παρουσιάστηκε το Σάββατο, μετά από έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται μειώσεις στη φορολογία επιχειρήσεων που θα ανανεώνουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό τους, σε μια κίνηση που συν τοις άλλοις θα δώσει «κίνητρα» και για όσους επενδυτές δραστηριοποιούνται στην κατασκευή νέων μηχανών και μέσων παραγωγής.

Επίσης, η κυβέρνηση Ρέντσι ιεραρχεί ψηλά τον «εκσυγχρονισμό» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και ανακοίνωσε την αντικατάσταση της υπηρεσίας Equitalia από ένα νέο κρατικό οργανισμό, που - σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα - θα εισπράττει φόρους με τόκους και πρόστιμα μικρότερα από ό,τι σήμερα. Από τη μεριά των επιχειρήσεων, μείωση των φόρων και μείωση τόκων - προστίμων, θα δώσει σημαντική ώθηση στη στήριξη της θέσης τους έναντι των ανταγωνιστών τους. Από τη μεριά των λαϊκών στρωμάτων βέβαια, τα μειωμένα πρόστιμα δε θα εξαλείψουν το δυσανάλογα τεράστιο μέρος των φορολογικών εσόδων που σηκώνουν, δεδομένης και της αυξημένης πίεσης που ασκούν στο εισόδημά τους η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, η εμπορευματοποίηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (Υγεία, Παιδεία κ.τ.λ.)

Στο ίδιο «πακέτο», περιλαμβάνονται και τα σχέδια για χορήγηση 14ης σύνταξης σε όσους έχουν μηνιαία έσοδα μέχρι 1.000 ευρώ, όπως και η «δυνατότητα» πρόωρης συνταξιοδότησης για ασφαλισμένους με 35 χρόνια ένσημα και συμπληρωμένα τα 63 τους χρόνια (σ.σ. είδος ασφαλισμένων... προς εξαφάνιση). Ωστόσο, για αυτούς προβλέπονται «ποινές», αφού οι συντάξεις τους θα μειώνονται λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης και θα πρέπει να ζητήσουν δάνειο για να ισοφαρίσουν τη μείωση της σύνταξής τους.

Η κυβέρνηση Ρέντσι προωθεί αυτά τα σχέδια, με το βλέμμα στραμμένο και στο δημοψήφισμα που θα γίνει αρχές Δεκέμβρη για τις αρμοδιότητες της Γερουσίας (σ.σ. για πιο «σταθερή» άσκηση εξουσίας και προώθηση των «απαραίτητων αναδιαρθρώσεων» όπως λέει), προσδοκώντας περισσότερες ψήφους. Επιπλέον, με ορισμένες παροχές προσπαθεί και να εκβιάσει τη λαϊκή συναίνεση σε μια πολιτική που κατακρεούργησε κατακτήσεις χρόνων, αλλά και επιφυλάσσει απανωτούς γύρους νέων αντιλαϊκών επιθέσεων, ως αποτέλεσμα και της πολιτικής που συνδιαμορφώνεται στις Βρυξέλλες. Αλλωστε, η εμπειρία δείχνει ότι για όσα «επιστρέφονται» στα λαϊκά στρώματα τις περισσότερες φορές εφευρίσκονται και ισοδύναμα, που στην πραγματικότητα τούς τα ξαναπαίρνουν από την άλλη τσέπη.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση λέει ότι προβλέπονται και προσλήψεις γιατρών και νοσοκομείων στα δημόσια νοσοκομεία (άγνωστο με τι σχέσεις εργασίας και για πόσο).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org