Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενδοκυβερνητικές κόντρες για το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τις κόντρες εντός της βρετανικής κυβέρνησης σε σχέση με τη διαπραγμάτευση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) παραδέχτηκε χτες εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, σημειώνοντας ότι είναι πρόθυμη να ακούσει «τις διαφορετικές απόψεις» που έχουν οι υπουργοί της κυβέρνησης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα είναι «πλήρως προετοιμασμένη» για τις διαπραγματεύσεις.

Βρετανικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων οι «Γκάρντιαν» και «Τέλεγκραφ», καταγράφουν τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν μεταξύ υπουργών. Αρκετοί υπουργοί υπέρμαχοι του Brexit κατηγόρησαν, μάλιστα, τον υπουργό Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, ότι κωλυσιεργεί και εμποδίζει τη διαδικασία για τη διαπραγμάτευση της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Εκπρόσωπος της Μέι, πάντως, χτες απάντησε και σε αυτά τα δημοσιεύματα, υπογραμμίζοντας ότι η πρωθυπουργός «έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών και τη δουλειά που κάνει».

Νωρίτερα, δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανέφερε πως η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να πληρώνει δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ώστε να εξασφαλίσει πρόσβαση σε «συγκεκριμένους τομείς της ενιαίας αγοράς». Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση Μέι.

Στο μεταξύ, η Ιρλανδία φαίνεται πως επιδιώκει να επωφεληθεί από το σάλο που προκαλεί η διαπραγμάτευση της διαδικασίας Brexit στη Βρετανία, προσπαθώντας να προσελκύσει ξένες, και ιδιαίτερα αμερικανικές τράπεζες, στο έδαφός της, προβάλλοντας ως πλεονεκτήματα την ελκυστική φορολογική πολιτική για ξένες επιχειρήσεις, αλλά και το γεγονός πως είναι η μοναδική αγγλόφωνη χώρα της ΕΕ. Αυτά ενώ οξύνεται ο ανταγωνισμός και από άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα εντός ΕΕ, όπως η Φρανκφούρτη, το Αμστερνταμ, το Λουξεμβούργο και το Παρίσι, που εποφθαλμιούν τη μεταφορά έδρας ισχυρών ξένων τραπεζών από το Σίτι του Λονδίνου στο έδαφός τους.

Αντιδράσεις για το πάγωμα λογαριασμών ρωσικού σταθμού

Στελέχη του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν ότι παρενέβησαν ώστε να κάνουν την τράπεζα NatWest (θυγατρική της Τράπεζας της Σκοτίας) να πάψει να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT στη Βρετανία. Σημείωσαν ότι η εξέλιξη «είναι ζήτημα της τράπεζας» και ότι το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από το Φλεβάρη του 2015.

Η περίεργη αυτή εξέλιξη προκάλεσε άμεσα την αντίδραση της Μαρία Ζακχάροβα, εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που σημείωσε πως μετά την απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ, «το Λονδίνο άφησε πίσω και όλες τις υποχρεώσεις του για την ελευθερία του λόγου στην Ευρώπη». Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως την Κυριακή ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, είχε υποστηρίξει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με αφορμή τη συνέχιση των ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ