Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Σημαντική πρόοδο» διαπιστώνει ο Κύπριος Πρόεδρος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Γοργές συνεχίζονται οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, καθώς μετά τη νέα χτεσινή συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επισήμανε στα ΜΜΕ: «Εχουμε πει ότι έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος, υπάρχουν θέματα στα οποία είμαστε πολύ πλησίον, συνεπώς θεωρώ ότι είναι η ώρα να γίνει μια συνάντηση με αντικείμενο το εδαφικό σε συσχετισμό με το περιουσιακό, όπου υπάρχουν ακόμα διαφορές».

Οπως έχει διευκρινιστεί ήδη, η συζήτηση για το εδαφικό θα γίνει εκτός Κύπρου (με το επιχείρημα ότι έτσι θα αποφευχθούν διαρροές που θα δυσκολέψουν τις συνομιλίες), ενώ στη συνέχεια θα αξιολογηθεί συνολικά η πορεία των διαπραγματεύσεων και θα αποφασιστεί αν υπάρχουν οι συνθήκες για «διεθνή διάσκεψη» (με τη συμμετοχή τουλάχιστον Ελλάδας - Τουρκίας - Μ. Βρετανίας, που με βάση διεθνή συνθήκη παραμένουν «εγγυήτριες δυνάμεις»), όπου θα συζητηθεί και το φλέγον κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων. Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν απέκλεισε να γίνει συνάντηση για το εδαφικό μέσα στο Νοέμβρη, ενώ στις 4 Νοέμβρη θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της κατάστασης.

Προχτές, Αναστασιάδης - Ακιντζί είχαν κι άλλη συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν και τα θέματα της ιθαγένειας, των βασικών ελευθεριών, του δικαιώματος ψήφου. Ο Κύπριος ηγέτης μίλησε και πάλι για «εποικοδομητική ατμόσφαιρα», εξηγώντας ότι «διαφαίνεται να υπάρχουν στα πλείστα όσα των θεμάτων συγκλίσεις», αν και «παραμένουν κάποια θέματα προς διευκρίνιση». Απαντώντας σε ερώτημα για τον αριθμό των εποίκων που αναμένεται να παραμείνουν στα Κατεχόμενα, αναφέρθηκε σε 90.000, ωστόσο χτες υποστήριξε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι τελικά 40.000.

Παζαρεύουν την παραμονή ξένου στρατού

Από τη μεριά του, ο Μ. Ακιντζί συνεχίζει τις προκλήσεις, διαμηνύοντας την Κυριακή (απευθυνόμενος σε Αθήνα και Λευκωσία) ότι «εάν λέτε για μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις, μηδέν ασφάλεια, τότε δεν μπορεί να είναι δυνατή μια συμφωνία».

Ολα δείχνουν ότι Τουρκία και Κατεχόμενα θα επιμείνουν στην υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων που εκπροσωπούν και από αυτή τη σκοπιά το παζάρεμα στις πλάτες του κυπριακού λαού θα γίνει ακόμα πιο σκληρό. Πλέον, οι πληροφορίες εμφανίζουν την Αγκυρα να μελετά «εναλλακτικές», ώστε αν δε διασφαλίσει τη δημιουργία δικής της στρατιωτικής βάσης, να αποκτήσει π.χ. δικαιώματα «εγγυήτριας δύναμης» όχι σε όλο το νησί, αλλά ...μόνο την τουρκοκυπριακή «συνιστώσα» πολιτεία.

Από την άλλη μεριά, η κυπριακή κυβέρνηση προβάλλει πρόταση πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης, με εκπροσώπηση χριστιανικών και μουσουλμανικών χωρών. Βεβαίως, τέτοιες προτάσεις δεν μοιάζουν εντελώς ασύνδετες με άλλες (εμπνευσμένες από ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως η Ουάσιγκτον) για «συμμετοχή» και λυκοσυμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ στην «επιτήρηση» της εφαρμογής της συμφωνίας της «λύσης».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org