Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Μετεκλογικές ζυμώσεις για συγκρότηση κυβέρνησης

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Σε διαδικασία μετεκλογικών διαβουλεύσεων και ζυμώσεων με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού βρίσκονται από χτες κόμματα της αντιπολίτευσης και το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS) του απερχόμενου πρωθυπουργού (που κυβερνά πότε σαν πρωθυπουργός και πότε σαν πρόεδρος επί περίπου τρεις δεκαετίες), Μίλο Τζουκάνοβιτς, καθώς οι βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή δεν έβγαλαν καθαρό νικητή, ούτε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Από την τελική καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, το κόμμα DPS του Μ. Τζουκάνοβιτς βγήκε πρώτο, παίρνοντας 35 έδρες στη βουλή, που διαθέτει συνολικά 81 έδρες. Ωστόσο, για να σχηματίσει κυβέρνηση, θα πρέπει να βρει εταίρους από κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να πετύχει την απαραίτητη πλειοψηφία των 41 εδρών.

Δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη νέα βουλή βγήκε το «Δημοκρατικό Μέτωπο» με 20,4% (18 έδρες), τρίτο κόμμα ο «Μεγάλος Συνασπισμός-Κλειδί» με 10,7% (9 έδρες), οι «Δημοκράτες του Αλέξα Μπέσιτς» με 10,5% (9 έδρες), το κόμμα της βοσνιακής μειονότητας με 3,3% (2 έδρες), οι «Σοσιαλδημοκράτες του Ιβάν Μπράτζοβιτς» με 3,1% (2 έδρες), ενώ από μία έδρα παίρνουν κόμματα της κροατικής και αλβανικής μειονότητας.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης («Δημοκρατικό Μέτωπο») ζήτησαν από τα άλλα μικρότερα κόμματα να σχηματίσουν μαζί κυβέρνηση συνασπισμού, ώστε να εμποδίσουν τη διακυβέρνηση της χώρας από τις δυνάμεις του Μίλο Τζουκάνοβιτς, που μονοπωλεί επί δεκαετίες την εξουσία στο Μαυροβούνιο.

Στο μεταξύ, ένταση στις σχέσεις Μαυροβουνίου - Σερβίας προκαλεί η περίεργη σύλληψη 20 Σέρβων πολιτών, μεταξύ των οποίων ο πρώην αρχηγός της σερβικής χωροφυλακής, Μπράτισλαβ Ντίκιτς, κοντά στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, νωρίς το πρωί της Κυριακής, ημέρα εκλογών. Οι 20 Σέρβοι κατηγορούνται πως σχεδίαζαν επιθέσεις στο κτίριο του κοινοβουλίου, σε κτίρια και στελέχη της κυβέρνησης και φυλακίστηκαν με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org