Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσο-συριακή πρόταση για περιορισμένη εκεχειρία στο Χαλέπι

Θα τεθεί σε εφαρμογή για οκτώ ώρες την Πέμπτη...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΛΟΖΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται οι επιχειρήσεις στα πολεμικά πεδία της Συρίας, με το επίκεντρο να εστιάζεται στη βόρεια συριακή πόλη του Χαλεπιού. Χτες το απόγευμα, ωστόσο, ρωσικές και συριακές στρατιωτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν οκτάωρη εκεχειρία στις 20 Οκτώβρη (μεθαύριο Πέμπτη) από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ. σε μία προσπάθεια να απομακρυνθούν από το μπαρουτοκαπνισμένο Ανατολικό Χαλέπι όσοι άμαχοι μπορέσουν και όσοι αντικαθεστωτικοί το επιθυμούν. Την εξέλιξη ανακοίνωσε πρώτος στη Μόσχα ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ραντσκόι, τονίζοντας ότι για οκτώ ώρες την Πέμπτη θα σταματήσουν όλες οι αεροπορικές επιδρομές και οι επιθέσεις με άλλα όπλα.

Η πρόταση προκάλεσε συγκρατημένα θετική αντίδραση στον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, που τη χαρακτήρισε «θετικό βήμα, όχι όμως αρκετά μεγάλο».

Από όσα διαδραματίστηκαν το Σαββατοκύριακο στα πεδία των συγκρούσεων της Συρίας ξεχωρίζει η ανακατάληψη της βόρειας συριακής πόλης Νταμπίκ (10 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα) από Σύρους αντικαθεστωτικούς με τη βοήθεια Τούρκων στρατιωτικών. Εκτός από το Νταμπίκ (που είχε ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τους τζιχαντιστές λόγω της λεγόμενης τελικής μάχης με αλλόθρησκους και μουσουλμάνους), αντικαθεστωτικές οργανώσεις ανέκτησαν τον έλεγχο άλλων δύο συριακών κωμοπόλεων και έξι χωριών. Σημαντική ανάκτηση εδάφους πέτυχαν το Σαββατοκύριακο δυνάμεις του συριακού στρατού και οι σύμμαχοί τους σε κεντρικά προάστια του Ανατολικού Χαλεπιού.

Διπλωματικά παζάρια σε Λοζάνη και Λονδίνο

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν διπλωματικές, πλην άκαρπες, διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργών Εξωτερικών στη Λοζάνη της Ελβετίας και στο Λονδίνο.

Στη Λοζάνη συναντήθηκαν, το Σάββατο, πρώτα για λίγη ώρα διμερώς, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και στη συνέχεια κάθισαν, για ώρες, στο τραπέζι με τους ομολόγους τους από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, το Κατάρ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ιράκ. Παρών ήταν και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα. Δυτικοί και Αραβες υπουργοί αξιοποίησαν την αφορμή για να επικρίνουν τη Ρωσία για τους συνεχιζόμενους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Α. Χαλέπι. Ωστόσο, όπως δήλωσε αργότερα ο Τζον Κέρι, υπήρξαν προτάσεις και ιδέες «που μπορεί να ακολουθηθούν γρήγορα». Κατά γενική ομολογία οι υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη νέας εκεχειρίας στο Χαλέπι και της επανέναρξης των ενδοσυριακών ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη, δίχως να ανακοινώσουν ημερομηνία νέας συνάντησης.

Ούτε στην επακόλουθη κυριακάτικη συνάντηση, που έγινε στο Λονδίνο με «οικοδεσπότες» τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, και τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, και ομολόγους τους από 11 χώρες, που συμμετέχουν στο «διεθνή συνασπισμό των ΗΠΑ κατά του "Ισλαμικού Κράτους"», ανακοινώθηκαν αποφάσεις. Κάποιοι (μεταξύ των οποίων ο Μπόρις Τζόνσον) έθεσαν ζήτημα κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη δράση της στη Συρία. Ομως, οι μεταξύ τους κόντρες δεν οδήγησαν σε σχετική απόφαση. Χαρακτηριστική ήταν δε τη Δευτέρα η αντίδραση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, που δήλωσε στο Βερολίνο ότι η αποκατάσταση της εκεχειρίας στη Συρία είναι «πιο σημαντική για τη Γερμανία από την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ