Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ ΣΤΟ 42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σύσκεψη με το ΚΚΕ και Διεθνές Σεμινάριο της ΚΝΕ

Σύσκεψη των εκπροσώπων των 32 Κομμουνιστικών Νεολαιών, που συμμετέχουν στο φετινό 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», πραγματοποιήθηκε χτες στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Ο Γ. Μαρίνος έκανε μια αναφορά στις εξελίξεις στην Ελλάδα, την καπιταλιστική κρίση στη χώρα, στην ΕΕ και όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, στην πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει, συγκαλύπτοντας την ταξική - αντεργατική της ουσία και τόνισε την ανάγκη αυτοτελούς δράσης των κομμουνιστών. Σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα : «Τα καθήκοντα του ΚΚΕ αλλά και των κομμουνιστών διεθνώς είναι πολύ σοβαρά, γιατί πρέπει να αποκαλύπτουμε τον ταξικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και να φωτίζουμε ότι η ανάπτυξη που στηρίζεται στα κέρδη των καπιταλιστών δεν ήταν ποτέ και δεν μπορεί να είναι δίκαιη, στηρίζεται στην απλήρωτη δουλειά, στην υπεραξία, στην ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, δίνει ώθηση στη συγκέντρωση - συγκεντροποίηση, στην ισχυροποίηση του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ αποκαλύπτει ότι η ανάπτυξη (στο βαθμό που θα εκδηλωθεί), θα πατήσει στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και θα διαμορφώσει τους όρους για νέα καπιταλιστική κρίση, αφού είναι γνωστό ότι το σύστημα αναπτύσσεται άναρχα και οξύνεται η βασική αντίθεση ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της εργασίας και της παραγωγής, από τη μια, και την καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων από την άλλη». Και συμπλήρωσε: «Σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει μέσα στο Κομμουνιστικό Κίνημα θέλουμε να σημειώσουμε ότι η στήριξη της σοσιαλδημοκρατίας επί της ουσίας αποτελεί στήριξη πολιτικής δύναμης που στρέφεται κατά των λαών, που έχει δοκιμαστεί, έχει κυβερνήσει σε πολλές χώρες υπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επιβάλλοντας πολύ σκληρά μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων».

Ακολούθησαν ερωτήσεις των εκπροσώπων των Νεολαιών και απαντήσεις από τον ομιλητή με γενίκευση της ιστορικής πείρας, πάνω σε ζητήματα που αφορούν τις εξελίξεις κυρίως στη Λατινική Αμερική, αλλά και τις αιτίες της πρόσφατης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία εν μέσω σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στη συνέχεια, ακολούθησε το Διεθνές Σεμινάριο που διοργάνωσε η ΚΝΕ, με θέμα: «Ανταλλαγή πείρας και συμπερασμάτων από τους αγώνες της νεολαίας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα στις χώρες μας. Ο ρόλος της πρωτοπορίας». Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ (εκτενή αποσπάσματα της οποίας θα δημοσιευτούν στον Κυριακάτικο «Ρ») και στη συνέχεια έγινε συζήτηση με παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους των Κομμουνιστικών Νεολαιών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org