Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Στο πλαίσιο των «ειδικών σχέσεων» που επιδιώκει η ελληνική αστική τάξη

Πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Από παλιότερη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

Eurokinissi

Από παλιότερη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του
Στο δικό του παράλληλο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, συμμετείχε χτες σε τριμερή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, σχήμα συνεργασίας προς διεύρυνση κερδοφόρων πεδίων για τα κεφάλαια των τριών κρατών, σε τομείς όπως η Ενέργεια, η διαμετακόμιση, η ναυτιλία, η διασύνδεση εμπορικών λιμανιών (όπως της Αλεξάνδρειας με Αλεξανδρούπολη και Καβάλα), ο τουρισμός, οι κατασκευές, η γεωργία κ.ά.

Η ντόπια αστική τάξη αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με τα κεφάλαια της Αιγύπτου, όπως φάνηκε και πρόσφατα, κατά τη Διάσκεψη «για την Ασφάλεια και Σταθερότητα» στην Ανατολική Μεσόγειο που διοργάνωσε στη Ρόδο, στις αρχές Σεπτέμβρη, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ελεγε τότε, ενδεικτικά, ο Ν. Κοτζιάς: «Τα κείμενα για τη Διάσκεψη τα στείλαμε πρώτα στην Αίγυπτο, τα συμφωνήσαμε και μετά τα μοιράσαμε στους υπολοίπους. Εχουμε μια ειδική σχέση με την Αίγυπτο, η οποία συνδέεται με μία ιστορική σχέση με τον αραβικό κόσμο». Η εν λόγω «ειδική σχέση» για λογαριασμό του κεφαλαίου, μάλιστα, προωθείται στοχοπροσηλωμένα από όλες τις κυβερνήσεις του, τόσο από τη σημερινή, όσο και πριν από αυτήν από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Παραπέρα, ο Ν. Κοτζιάς, ξεχωρίζοντας τις δύο «στρατηγικές», όπως τις ονομάζουν, «τριμερείς συνεργασίες» που ιεραρχούνται ως πιο σημαντικές, σημείωνε: «Το σημαντικότερο είναι ότι στο Ισραήλ και την Αίγυπτο έχουμε εφαρμόσει ένα νέο μοντέλο, οι τριμερείς να αφορούν όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας του ΥΠΕΞ: Γενικές διευθύνσεις, γενικούς γραμματείς, υπουργούς, προέδρους, πρωθυπουργούς. Η συνεργασία θα αφορά πάρα πολλούς τομείς, επί παραδείγματι, με την Αίγυπτο συνεργάζεται και το υπουργείο Γεωργίας, το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Μεταφορών».

Αλλες επαφές και δραστηριότητες

Αργότερα, χτες, ο Ν. Κοτζιάς παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα στη «δεξαμενή σκέψης» «Council on Foreign Relations».

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον προσωπικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ, για το Σκοπιανό, Μ. Νίμιτς, στον απόηχο της προχτεσινής του συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Πόποσκι, όπου επισήμως εστίασαν στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην πορεία υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Τέλος, ο Ν. Κοτζιάς παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε η Ομοσπονδία των Κυπριακών Οργανώσεων της Αμερικής, στο οποίο παρέστησαν, επίσης, ο Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org