Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1845 Αυτοκτονεί διωκόμενος και πάμπτωχος ο Ανδρέας Λόντος, μέλος της Φιλικής Εταιρίας, από τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Μετά το κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη 1843 αναδείχθηκε αντιπρόεδρος της εθνοσυνέλευσης, ενώ στη συνέχεια χρημάτισε υπουργός στρατιωτικών & εσωτερικών.

1884 Γεννιέται ο Ισμέτ Ινονού. Στενός συνεργάτης και διάδοχος του Κεμάλ Ατατούρκ, Πρόεδρος της Τουρκίας κατά την περίοδο 1938 - 1950.

1908 Το Κρητικό Κοινοβούλιο κηρύσσει την Ενωση με την Ελλάδα, αλλά δεν έγινε δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση.

1922 Στα νησιά Χίος και Μυτιλήνη όπου είχαν υποχωρήσει τα ελληνικά στρατεύματα από τη Μικρά Ασία συγκροτείται «Επαναστατική Επιτροπή» με επικεφαλής τους Πλαστήρα - Γονατά. Με προκήρυξή της, ζητούσε τελεσιγραφικά την παραίτηση του βασιλιά, τη διάλυση της Βουλής και το σχηματισμό κυβέρνησης «αχρόου και εμπνεούσης εμπιστοσύνην εις την Αντάντ» για τη διενέργεια εκλογών.

1929 Με εντολή της κυβέρνησης Βενιζέλου υποβάλλεται μήνυση κατά του «Ριζοσπάστη», για τη δημοσίευση άρθρων που αφορούσαν την τρομοκρατία της μοναρχικής δικτατορίας στη Γιουγκοσλαβία. Ο «Ριζοσπάστης» απαντά με τη δημοσίευση νέας σειράς άρθρων για το ίδιο θέμα.

1943 Δυνάμεις της Ειδικής Ασφάλειας, με επικεφαλής τον Μπουραντά, διενεργούν επίθεση στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, 2 φοιτητές δολοφονούνται, ενώ άλλοι 10 τραυματίζονται. Ο εκφοβισμός των φοιτητών δεν πέρασε. Τρεις μέρες αργότερα, οι φοιτητές του πανεπιστημίου θα γιορτάσουν με συγκέντρωση τα 2χρονα του ΕΑΜ.

1946 Συγκροτείται το Αρχηγείο Ανταρτών Περιοχής Θεσσαλίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1950 Ξεκινά τις εργασίες του το 10ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (24/9 - 1/10/1950), υπό συνθήκες τρομοκρατίας και νοθείας. Στο Συνέδριο υιοθετήθηκαν «οι σκοποί και υποχρεώσεις της ΔΣΕΕΣ» (της ρεφορμιστικής συνδικαλιστικής Διεθνούς - διάσπαση της ΠΣΟ). Οι διοργανωτές του δήλωσαν ότι «η ΓΣΕΕ σώθηκε από τον κομμουνισμό». Η δύναμη του Ενιαίου Συνδικαλιστικού Κινήματος Ελλάδας, συσπείρωση των ταξικών δυνάμεων, καταγράφηκε στο 10% περίπου του συνόλου των αντιπροσώπων, αλλά ακόμη και οι ξένοι παρατηρητές εκτιμούσαν ότι το ποσοστό αυτό δεν ανταποκρινόταν στην πραγματική του δύναμη στις εργατικές μάζες, ήταν μεγαλύτερο.

1957 Ο Πρόεδρος Αϊζενχάουερ διατάζει την εθνοφρουρά να διευκολύνει τα παιδιά των μαύρων στο Λιτλ Ροκ να πηγαίνουν σχολείο, γιατί υπήρχαν σφοδρές αντιδράσεις για την εισδοχή για πρώτη φορά Αφροαμερικανών στα μέχρι πρότινος σχολεία «μόνο για λευκούς».

2000 «Φεύγει» από τη ζωή ο κομμουνιστής Λέων Αυδής, βουλευτής του ΚΚΕ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξής του στην Αθήνα.

2004 Πεθαίνει η Γαλλίδα συγγραφέας Φρανσουάζ Σαγκάν (Φρανσουάζ Κουαρέζ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ