Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να ανέβει το επίπεδο της πρωτοβουλίας και της ετοιμότητας στο κίνημα

Από πρόσφατη κινητοποίηση εργαζομένων για τα δεδουλευμένα

Eurokinissi

Από πρόσφατη κινητοποίηση εργαζομένων για τα δεδουλευμένα
Δυναμώνουμε τη δουλειά μας στην εργατική τάξη και προωθούμε τους στόχους της ανασύνταξης που έχουμε αποφασίσει με ενιαία αντίληψη και για το τι σημαίνει ανασύνταξη και ανάπτυξη του κινήματος για τους κομμουνιστές. Με αυτούς τους στόχους προγραμματίζουμε τη δράση μας σε μια σύνθετη περίοδο, όπου EE, κυβέρνηση, εργοδοσία εξαπολύουν αλλεπάλληλα κύματα άγριων αντιλαϊκών μέτρων.

Δηλαδή, συμβάλλουμε ώστε όχι μόνο να οργανωθούν κάποιες κινητοποιήσεις, κάποιοι αγώνες για να εκφραστεί η υπάρχουσα δυσαρέσκεια. Ασφαλώς πρωτοστατούμε για να γεννιούνται εστίες αντίστασης παντού, να μην αποδεχτούν οι εργαζόμενοι την άθλια ζωή, οι άνεργοι να μένουν χωρίς προστασία, με φροντίδα οι αγώνες αυτοί να ασκούν τη μέγιστη πίεση, να έχουν τη μεγαλύτερη μαζικότητα, απήχηση, αλληλεγγύη, να έχουν έστω και μικρό αποτέλεσμα για την ανακούφιση των εργαζομένων, την παρεμπόδιση μειώσεων, την επίλυση θεμάτων επιβίωσης για χιλιάδες ανθρώπους.

Πρωτοστατούμε, με κύρια κατεύθυνση να εκφραστεί η αντίθεση σε αυτήν την πολιτική με πνεύμα διεκδίκησης και αντεπίθεσης και όχι μόνο απόκρουσης ενός ακόμα πακέτου αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων, με κατάλληλα συνθήματα, θέσεις και αιτήματα που φωτίζουν ταυτόχρονα την προοπτική της αποδέσμευσης από την ΕΕ, της μη αναγνώρισης του χρέους, για να πληρώσει η πλουτοκρατία, φωτίζοντας τη διέξοδο προς όφελος του λαού που είναι η αλλαγή τάξης στην εξουσία και όχι η εναλλαγή των κομμάτων στην αστική διακυβέρνηση.

Εχουμε γνώση των δυσκολιών και απόφαση να τις αντιπαλέψουμε με οργάνωση και τη δύναμη των μαζών. Με όλη τη δράση μας φτιάχνουμε προϋποθέσεις αντεπίθεσης, οργάνωσης παντού, προσανατολισμού και γραμμής πάλης, ανόδου των αγώνων και μαζικοποίησής τους με την πιο σοβαρή και σίγουρη για αυτή την υπόθεση προϋπόθεση: Να δυναμώνει οργανωτικά το ΚΚΕ και πρώτα απ' όλα στην εργατική τάξη.

Πρωτοστατούμε σε όλα τα μέτωπα

Σε αυτήν την κύρια κατεύθυνση της προώθησης των στόχων της ανασύνταξης είναι ενταγμένη η επιλογή των μετώπων της ταξικής πάλης και η ιεράρχηση που κάνουμε, ο συγκεκριμένος προγραμματισμός που βάζουμε, με βασική την πρωτοβουλία που στηρίζει το ΠΑΜΕ, των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων για την άμεση κάλυψη των απωλειών, με αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ).

Πρωτοβουλία που θυμίζουμε έχει αποτυπωθεί και σε πρόταση νόμου που θα κατατεθεί σε όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής. Η μέχρι σήμερα ανταπόκριση με πάνω από 300 αποφάσεις Σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων δείχνει μεγάλες δυνατότητες.

Και είναι κρίσιμο ζήτημα οι κομμουνιστές που δουλεύουν μέσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συντάσσονται μ' αυτήν την πρωτοβουλία, να μη μείνουν απλά στην υπογραφή του κειμένου. Να εκφραστεί με σχεδιασμό για δράση, να είναι προετοιμασία μαχητικής αναμέτρησης και απεργιακού αγώνα. Αυτό θέλουμε. Να γεννηθούν εστίες αντίστασης παντού, αυτές να ενοποιούνται σε κλαδικό και πανελλαδικό επίπεδο, στο περιεχόμενο.

Να ανοίξει το μεγάλο μέτωπο των μισθών, των όρων δουλειάς, που είναι η καρδιά της ταξικής αναμέτρησης και μάλιστα σε περίοδο που η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα έχουν συμφωνήσει και υπογράψει τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, τα νέα μέτρα για τα Εργασιακά.

Η πρωτοβουλία αυτή αποκαλύπτει ακόμα περισσότερο τα αστικά κόμματα και τις δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα για τη συμφωνία τους, άσχετα τι λένε στα λόγια. Αποκαλύπτει τη στάση της ΓΣΕΕ, που πήρε μέρος στον «κοινωνικό διάλογο», τα εμπόδια που βάζουν, για να αναπτυχθεί μέτωπο για τις ΣΣΕ.

Σ' αυτήν την προσπάθεια, οι κομμουνιστές που δουλεύουν στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα και οι πρωτοπόροι αγωνιστές, χρειάζεται να έχουμε το σύνολο της εικόνας μπροστά μας και όχι μόνο λίγων χώρων. Με αυτήν την κατάσταση και αυτό το πλέγμα νόμων, αν δεν αξιοποιήσουμε, δεν πρωτοστατήσουμε ώστε να αγκαλιαστεί η πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών, να ακουμπήσει στους εργαζόμενους το πλαίσιο πάλης, αν δεν ανοίξουμε συνολικά το μέτωπο που προβάλλουμε με πρωτοβουλίες για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, δεν συγκεντρώνονται και δεν προετοιμάζονται δυνάμεις.

Μπορούμε να ανοίξουμε ρήγματα στο συντεχνιασμό, στον εγκλωβισμό στα προβλήματα του κάθε χώρου, το οποίο είναι κάτι που δουλεύει πριν απ' όλα η εργοδοσία. Κανένα σωματείο, κανένας κλάδος μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ολομέτωπη επίθεση, να σπάσει αυτό το άγριο πλέγμα μέτρων και νόμων που διαρκώς φτωχαίνουν και χειροτερεύουν τη θέση των εργαζομένων.

Είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας να φτιάχνουμε προϋποθέσεις για τέτοια σκληρή πάλη. Διαφορετικά, είναι υπαρκτός και ο κίνδυνος απογοήτευσης και πρωτοπόρων δυνάμεων και παθητικής τελικά στάσης κάτω από τη συνεχή επίκληση των υπαρκτών δυσκολιών. Τέτοια λογική είναι βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, που αξιοποιεί την απογοήτευση που η ίδια έσπειρε. Εμφανίζεται χωρίς ντροπή ακόμα και ως «αγωνιστής» που κάτω από το βάρος των δυσκολιών υποχωρεί.

Σωματεία - οργανωτές της ταξικής πάλης στο χώρο τους

Είναι επίσης καθοριστικό, μέσα από τη δράση που αναπτύσσεται, να γίνονται βήματα στη λειτουργία των Σωματείων, τη μαζικοποίησή τους, να δυναμώνει το μέτωπο στον εκφυλισμό, με τα σωματεία - σφραγίδες και παραγωγής νόθων αντιπροσώπων.

Να εμπλουτίζεται το σχέδιο σε κάθε κλάδο για την οργάνωση της εργατικής τάξης, με σαφή στόχο τη δημιουργία νέων σωματείων κλαδικών και επιχειρησιακών, τη μαζικοποίηση των υπαρχόντων με καταμερισμό και πλάνα, νέες μορφές συντονισμού των σωματείων στις γειτονιές, σχέδιο για την οργάνωση των ανέργων, των νέων που μπαινοβγαίνουν στην ανεργία και τη δουλειά - λάστιχο. Στις αποφάσεις έχουμε τέτοιους στόχους.

Στην υλοποίησή τους προχωράμε αποφασιστικά, με φροντίδα συνεχώς να εντάσσονται νέες δυνάμεις από την τεράστια μάζα της ανοργάνωτης εργατικής τάξης, των νέων παιδιών που δουλεύουν χωρίς κανένα δικαίωμα και μισθούς χαρτζιλίκι, γυναικών, μεταναστών.

Παίρνουμε υπόψη μας την περίοδο, την κατάσταση που διαμορφώνεται. Οξύνονται το σύνολο των προβλημάτων της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Η συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές είναι μονόδρομος για τη θωράκιση της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας. Ακόμα και αυτά που θα φέρουν δεν είναι το τέλος, αλλά η εισαγωγή μιας νέας επίθεσης.

Εχουμε καθαρό ότι υπάρχει έδαφος ικανό να προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια. Δεν παρεμβαίνουμε όμως μόνοι μας. Παρεμβαίνουν και οι άλλες δυνάμεις με τους δικούς τους σκοπούς και επιδιώξεις. Γι' αυτό χρειάζεται καλή παρακολούθηση των εξελίξεων σε κάθε χώρο, σε κάθε κλάδο, αλλά και των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων, να ανέβει το επίπεδο της ετοιμότητας, να πυκνώσουν οι παρεμβάσεις που δίνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ακόμα και εκεί που οι δυνάμεις του είναι πολύ λίγες.

Ετσι μόνο μπορεί να αποφεύγεται η τακτική εκτόνωσης που έχει ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι συνοδοιπόροι τους ή η υπηρέτηση ξένων προς το κίνημα επιδιώξεων. Το ΠΑΜΕ διαχρονικά έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη, με τη συνεπή ταξική του πορεία. Εργαζόμενοι προσδοκούν από τις πρωτοβουλίες του ταξικού κινήματος, τη μεγάλη πείρα του στην κλιμάκωση της πάλης, να αποφεύγει παγίδες, να οργανώνει.

Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο με όλους τους τρόπους είναι κρίσιμο να παρέμβουμε ενεργά στις διεργασίες που συντελούνται στην εργατική - λαϊκή συνείδηση και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη ζωή, τις πολιτικές επιλογές του πρόσφατου παρελθόντος. Η κατάσταση βράζει.

Γι' αυτό, χρειάζεται να υπολογίζουμε καλύτερα, να παρακολουθούμε και να προβλέπουμε όσο είναι δυνατό, τους σχεδιασμούς, τις παρεμβάσεις των διαφόρων επιτελείων, των ομάδων και παρατάξεων στο συνδικαλιστικό κίνημα και να υπάρχει ετοιμότητα για παρεμβάσεις, για να μην περνάει ο αποπροσανατολισμός, η σύγχυση και η επίθεση στο ταξικό κίνημα που θα ανέβει. Τίποτα δεν πρέπει να πέφτει κάτω.

Σταθμός η Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ είναι μεγάλη κατάκτηση, γι' αυτό δέχτηκε και δέχεται την επίθεση των καπιταλιστών, όλων των κυβερνήσεων, των ανθρώπων τους. Αυτό είναι μεγάλη τιμή. Γι' αυτό επιδιώκουν να το χτυπήσουν εμφανίζοντάς το διαρκώς ως παράταξη ή κομματικό φορέα.

Το ΠΑΜΕ είναι μέτωπο οργανώσεων της εργατικής τάξης, Συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Επιτροπών Αγώνα, εκλεγμένων συνδικαλιστών που με όρους μαζικού κινήματος παλεύουν συντονισμένα με βάση πλαίσιο στόχων πάλης, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εργατικής τάξης, με γραμμή σύγκρουσης με τη μεγαλοεργοδοσία, τις κυβερνήσεις, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Η ενίσχυσή του με νέες δυνάμεις, νέα σωματεία, είναι κρίσιμο συστατικό στοιχείο της προσπάθειας ανασύνταξης του κινήματος, από τα πιο σοβαρά και σημαντικά. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ξεχωρίζουμε σαν κορυφαίο σταθμό την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ στις 19 - 20/11/2016 και οι κομμουνιστές που δουλεύουν στα σωματεία και το ΠΑΜΕ να πρωτοστατήσουν, ώστε μέσα σε περίοδο αγώνων να ανοίξει συζήτηση στα Συνδικάτα και τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις της εργατικής τάξης για το μεγάλο θέμα της κατάστασης του συνδικαλιστικού κινήματος, του προσανατολισμού της πάλης, το ρόλο του ΠΑΜΕ.

Μέσα στο οργανωμένο τμήμα των εργαζομένων υπάρχει προβληματισμός. Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που δεν σκύβουν το κεφάλι, έχουν σκέψεις, παρατηρήσεις, αναζήτηση για το τι μπορεί να γίνει. Αντιλαμβάνονται τη θηλιά του εργοδοτικού - κυβερνητικού ελέγχου που έχει πνίξει τα Συνδικάτα μέσω των παρατάξεων που πλειοψηφούν σε μεγάλα Συνδικάτα και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Ανοίγουμε διάλογο για την κατάσταση και την προοπτική.

Η Συνδιάσκεψη μπορεί να γίνει γεγονός για το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, να δώσει ώθηση στην πάλη του με νέες δυνάμεις, αφετηρία για αλλαγή συσχετισμών. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να γίνει πλατιά δουλειά στο Σωματείο και στον τόπο δουλειάς να συζητηθούν πλατιά με τους εργαζόμενους ο στόχος της Συνδιάσκεψης, ο ρόλος του ΠΑΜΕ, η κατάσταση στο κίνημα και τι πρέπει να αλλάξει.

Μ' αυτές τις κατευθύνσεις και με εφόδια τις αποφάσεις μας και τα συμπεράσματα από τη συλλογική μελέτη της πείρας μας, των εξελίξεων, μπορούμε το επόμενο διάστημα να κάνουμε σοβαρά βήματα στους στόχους που έχουμε θέσει.


Του
Γιάννη ΠΡΩΤΟΥΛΗ*
* Ο Γ. Πρωτούλης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική δουλειά



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ