Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΝΤ
Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση απέναντι στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα

Νέο τσάκισμα του αφορολόγητου ορίου, παραπέρα καρατόμηση συντάξεων και νέα χτυπήματα στα Εργασιακά περιλαμβάνονται στην ατζέντα των αντιλαϊκών παζαριών

Eurokinissi

Νέο τσάκισμα του αφορολόγητου ορίου, παραπέρα καρατόμηση συντάξεων και νέα χτυπήματα στα Εργασιακά περιλαμβάνονται στην ατζέντα των αντιλαϊκών παζαριών
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη των μονοπωλίων εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, με την πλευρά του ΔΝΤ σε ρόλο «λαγού» να «βγάζει στη φόρα» την ατζέντα των συζητήσεων.

Στο επίκεντρο της αντιλαϊκής λαίλαπας βρίσκονται ζητήματα όπως η παραπέρα μείωση των σημερινών συντάξεων, τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, η παραπέρα διάλυση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως και των προνοιακών επιδομάτων, σε συνδυασμό βέβαια με τα μέτρα ενίσχυσης του εγχώριου κεφαλαίου. Τα παραπάνω προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του ΔΝΤ με την κυβέρνηση, αλλά και με διάφορους φορείς (εργοδότες, ΓΣΕΕ κ.ά.), στο πλαίσιο της έκθεσης για την ελληνική οικονομία που ετοιμάζει το ΔΝΤ, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς το τέλος του έτους.

Προετοιμασία εδάφους για νέο αντιλαϊκό μπαράζ

Ειδικότερα, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο τηλε-συνέντευξης με ομάδα δημοσιογράφων μετά τη χτεσινή συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, καθώς και το πόρισμα του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία θέτουν τους παρακάτω άξονες:

  • Παραπέρα τσάκισμα του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους, προκειμένου «να διευρυνθεί η φορολογική βάση» και στη συνέχεια να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. «Φωτογραφίζονται», δηλαδή, οι αξιώσεις που προβάλλει το εγχώριο κεφάλαιο και μάλιστα με συγκεκριμένη αναφορά στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Οπως είπε χαρακτηριστικά, με τον τρόπο αυτό θα αρθούν τα «αντικίνητρα» που σήμερα οδηγούν σε φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν μεγάλες εξαιρέσεις από τους φόρους με το αφορολόγητο. Δείχνοντας μάλιστα και το ενδεχόμενο κατάργησης του αφορολόγητου και της επιβολής φόρου από το πρώτο ευρώ του μισθού και της σύνταξης, είπε ότι «περίπου 50% δεν πληρώνει φόρους», λέγοντας ότι κατ' αυτό τον τρόπο δεν δημιουργούνται πόροι για να στηριχθούν οι αδύναμοι... Πρόκειται για τα προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας με ψίχουλα, τα οποία, όπως επιβεβαιώνεται, θα «εξοικονομούνται» από την ένταση της επίθεσης σε βάρος συνολικά των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

  • Νέα καρατόμηση συντάξεων. «Παρά τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό παραμένουν μεγάλα ρίσκα και προβλήματα», επισημαίνει το ΔΝΤ, τονίζοντας πως οι σημερινοί συνταξιούχοι είχαν περιορισμένες μειώσεις (σ.σ. το ίδιο ισχυρίζεται και η συγκυβέρνηση) και αυτό δεν βοηθά στη... «διαγενεακή ισορροπία του συστήματος».

Χωρίς περιστροφές τονίζεται: Χρειάζεται μείωση υφιστάμενων συντάξεων. Στο πόρισμα του ΔΝΤ αναφέρεται: «Προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες που θα προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες και θα παρέχουν απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες, είναι απαραίτητη μια περαιτέρω μείωση των τρεχουσών συντάξεων, και αυτό μπορεί να γίνει με το ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων και με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τις παροχές». Και εδώ, δηλαδή, το νέο πετσόκομμα συνολικά των συντάξεων παρουσιάζεται ως... μέσο «προστασίας των ευάλωτων ομάδων»!

  • Χτυπήματα στα Εργασιακά. Γίνεται λόγος για την «ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας», η οποία περνά μέσα και από τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και την υιοθέτηση «βέλτιστων πρακτικών» στις Συλλογικές Συμβάσεις. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για «μέτρα για την ευθυγράμμιση των πλαισίων της Ελλάδας για τιςσυλλογικές απολύσειςκαι τηνσυλλογική δράσημε διεθνείς βέλτιστες πρακτικές».
  • Διάλυση κοινωνικών δαπανών. Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, αν και «καλοδεχούμενες» και «πολιτικά δύσκολες», δεν έχουν την έκταση που χρειάζεται, αφού, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται στο μη βιώσιμο επίπεδο του περίπου 10% του ΑΕΠ (σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2,5% στην Ευρωζώνη).
  • «Κίνδυνοι» για την ανάκαμψη. Το ΔΝΤ εντοπίζει υψηλούς κινδύνους σε σχέση με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Τον τελευταίο χρόνο πράγματι προχώρησαν πολλές από αυτές, αλλά παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες, τόνισε η Ντ. Βελκουλέσκου.

Ειδικότερα, οι «κίνδυνοι» αφορούν στα παρακάτω:

- Στο «μείγμα» των μέτρων που εφαρμόστηκαν για την εξισορρόπηση των ελλειμμάτων και την υψηλή φορολογία.

-- Στους «ισχνούς ισολογισμούς» του ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών, καθώς και στη μεγάλη μάζα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

-- Στα εμπόδια στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

-- Στο «μη διαχειρίσιμο» κρατικό χρέος.

  • Αναδιαρθρώσεις. Το πόρισμα του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία αναφέρει ότι «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συμπληρωθούν με πιο φιλόδοξες προσπάθειες για το πλήρες άνοιγμα των υπόλοιπων κλειστών επαγγελμάτων, για τη δημιουργία ανταγωνισμού και τη διευκόλυνση παροχής αδειών για επενδύσεις και για ιδιωτικοποιήσεις».
  • Συμμετοχή ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα». Επαναλαμβάνεται ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους«επί ρεαλιστικών εκτιμήσεων», στις οποίες, όπως είπε, δεν περιλαμβάνεται ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, που είναι «ανέφικτος μακροπρόθεσμα».
Επιχειρεί να σπείρει εφησυχασμό η κυβέρνηση

Σχετικά με τα παραπάνω, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, σε γραπτή δήλωσή του επισημαίνει ότι «ολοκληρώθηκαν οι επαφές της κυβέρνησης με το κλιμάκιο του ΔΝΤ αναφορικά με την κατάρτιση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του».

Σχετικά με το περιεχόμενο του προκαταρκτικού πορίσματος, τονίζεται ότι «καλωσορίζουμε την άποψη του ΔΝΤ για το χρέος, καθώς τονίζει, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της μη βιωσιμότητας των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά περίοδο, όπως επίσης και την αναγκαιότητα σημαντικής απομείωσης του χρέους».

Επιχειρώντας να καλλιεργήσουν εφησυχασμό, βάζουν σε δεύτερο πλάνο τα «άλλα» ζητήματα, λέγοντας πως «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά». Παράλληλα, «υπενθυμίζεται ότι τα μεν εργασιακά προβλέπεται να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για την δεύτερη αξιολόγηση, το δε ασφαλιστικό και φορολογικό έχουν ήδη κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης»...

Συγχαρητήρια από τον ΟΟΣΑ για την αντιλαϊκή φοροληστεία

Την ίδια ώρα, ο ΟΟΣΑ έρχεται να επιβραβεύσει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τα μέτρα της φοροληστείας που έβαλε σε εφαρμογή από το προηγούμενο έτος, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Σε έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού αναφέρεται ότι η Ελλάδα ανήκε στις αναπτυγμένες χώρες που προχώρησαν περισσότερο από κάθε άλλο κράτος τις «φορολογικές μεταρρυθμίσεις».

«Πρέπει να συγχαρούμε την Ελλάδα για τις φορολογικές αυτές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ντ. Μπράντμπερι, αρμόδιος του τμήματος φορολογικών θεμάτων του ΟΟΣΑ.

Τα... συγχαρητήρια αφορούν τις μαζικές ανατιμήσεις του ΦΠΑ, που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση. Να σημειωθεί ότι από φέτος τέθηκαν σε εφαρμογή και πρόσθετα μέτρα φοροληστείας, σε μισθούς, συντάξεις, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που βέβαια θα συμπληρωθούν στη συνέχεια και από νέα χαράτσια.

Επενδύσεις με το βλέμμα στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς

Στην ενίσχυση των επενδύσεων της ΕΕ στην ευρύτερη ζωτική περιοχή, ιδιαίτερα σε αυτές που εκδηλώνονται οξυμένοι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, εστιάζει άρθρο της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και δύο αντιπροέδρων της Κομισιόν, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Πρόκειται για την επέκταση του λεγόμενου «επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ» και πέρα από την Ευρώπη, μέσα από την εφαρμογή ενός «νέου Εξωτερικού Επενδυτικού Σχεδίου», για επενδύσεις σε περιοχές όπου υπάρχουν βλέψεις από τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

«Οι επενδύσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας σωστής εξωτερικής πολιτικής», τονίζουν οι παράγοντες της ΕΕ, ενώ επισημαίνεται ότι η ΕΕ μπορεί «να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του γενικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε κάθε συγκεκριμένη χώρα».

Τα εν λόγω ποσά, με τη μορφή των εγγυήσεων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, φτάνουν σε 1,4 δισ. ευρώ, ενώ, όπως εκτιμάται, με τη συμμετοχή των ιδιωτών (ευρωπαϊκών και άλλων επιχειρήσεων) θα φτάσουν στα 40 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org