Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές

Μετά τη σαρωτική νίκη του κυβερνώντος κόμματος των Βλ. Πούτιν και Ντμίτρι Πεσκόφ «Ενωμένη Ρωσία», που σημείωσε στις εκλογές της Κυριακής με 54% και λόγω εκλογικού συστήματος το 76,2% των εδρών της Κρατικής Δούμας, δηλαδή του 343 στους 450 βουλευτές, εγείρονται από διάφορες πλευρές καταγγελίες για νοθεία. Βίντεο από την επαρχία Ροστόφ, όπου, με την ανοχή της εκλογικής επιτροπής, φαίνεται γυναίκα να ρίχνει πολλά ψηφοδέλτια μαζί στην κάλπη, το πιθανότερο του κυβερνώντος κόμματος, ανάγκασε την Εθνική Εκλογική Επιτροπή να ανακοινώσει ότι θα ερευνηθούν περιπτώσεις αλλοίωσης της ψηφοφορίας.

Ταυτόχρονα, οι εκλογές στη χερσόνησο της Κριμαίας, που, από το Μάρτη του 2014, ενσωματώθηκε μετά από δημοψήφισμα με τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι «κόκκινο πανί» και δεν αναγνωρίζονται τόσο από την κυβέρνηση του Κιέβου, όπως και από τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της. Απαντώντας στις αιτιάσεις αυτές, το μέλος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, Βασίλι Λικάτσεφ, σημείωσε ότι «δεν έχουν καμία νομική βάση» και πρόσθεσε «η Κριμαία έχει το δικαίωμα να ψηφίσει κάτω και από τα διεθνή στάνταρτ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και γι' αυτό θεωρούμε τέτοιες αντιδράσεις περί μη νομιμότητας των εκλογών ως μη φιλικές, ανήθικες και ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τη συνεργασία με τη Ρωσία».

Ο Ρώσος αξιωματούχος αναφέρθηκε και σε πρόσφατη σύσκεψη αξιωματούχων της ΕΕ και των ΗΠΑ που έγινε στη Βαρσοβία, όπου, όπως είπε, κυριάρχησαν οι «ρωσοφοβικές ιδέες και διαθέσεις».

Στην Ουκρανία, η Βουλή εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τις εκλογές και καλεί να προστεθούν στη λίστα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας όσοι τις διοργάνωσαν. Επίσης, στο Κίεβο εμποδίστηκαν και προπηλακίστηκαν Ρώσοι υπήκοοι που πήγαιναν να ψηφίσουν σε κτίριο της ρωσικής διπλωματικής αποστολής.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org