Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κινεζικές συστάσεις προς την Ιαπωνία

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Ελπίζουμε ότι η ιαπωνική πλευρά θα λάβει σοβαρά υπόψιν τις ανησυχίες των γειτόνων της για την ασφάλεια, θα ενεργεί συνετά στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα ασφάλειας και θα παραμείνει στο μονοπάτι μιας ειρηνικής ανάπτυξης», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ. Οι δηλώσεις του έγιναν στο πλαίσιο των αντιδράσεων που προκάλεσαν στο Πεκίνο οι πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της Ιαπωνίας - με πρώτη την νέα υπουργό Αμυνας Τομόμι Ινάντα - που χαιρετίζουν την «εμφάνιση» των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα στο όνομα της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας». Μάλιστα, η Ινάντα τόνισε ότι το Τόκιο «θα αυξήσει την εμπλοκή του» στην περιοχή, «για παράδειγμα, μέσα από κοινές εκπαιδευτικές περιπολίες με το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) των ΗΠΑ και διμερείς και πολυμερείς ασκήσεις με (άλλα) ΠΝ της περιοχής».

Ο Λου είπε ότι «η Ιαπωνία δεν έχει δει ή δε θέλει να δει την τάση των καιρών», υποστηρίζοντας πως οι χώρες της περιοχής γύρω από την Νότια Κινεζική Θάλασσα έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν μια «διττή» προσέγγιση για την αντιμετώπιση των σχετικών ζητημάτων και ανέφερε ότι αυτό επιβεβαιώθηκε και στις συναντήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ASEAN. Πρόσθεσε δε ότι η Κίνα θα διαφυλάξει την εδαφική της κυριαρχία και τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντά της.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, διεθνή και νοτιοκορεατικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως η ΛΔ Κορέας προχώρησε σε δοκιμαστική χρήση μιας νέας μηχανής που χρησιμοποιείται σε πυραύλους - μεταφορείς, στο πλαίσιο και των διακηρύξεών της για τη συνεχή ανάπτυξη του οπλοστασίου της, για την αντιμετώπιση των απειλών καταρχήν από ΗΠΑ - Ν. Κορέα. Θυμίζουμε ότι οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο αξιοποιούνται δεόντως από ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα (με πρώτες και τις ΗΠΑ) ενώ τους τελευταίους μήνες συγκεντρώνονται υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα στην περιοχή, με πιο χαρακτηριστικό το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, για την εγκατάσταση του οποίου έχουν αντιδράσει έντονα Κίνα αλλά και Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ