Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
71η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ
Ρεσιτάλ υποκρισίας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι ομιλίες του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και δεκάδων ξένων ηγετών με πρώτο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κυριάρχησαν χτες στις εργασίες συζήτησης της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 26 τρέχοντος μηνός στη Νέα Υόρκη.

Ο πόλεμος στη Συρία, οι επεμβάσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη, οι δυσκολίες στην καπιταλιστική ανάκαμψη, η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η τρομοκρατία και οι κλιματικές αλλαγές κυριάρχησαν σε πολλές από τις ομιλίες των ξένων ηγετών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υποκριτικά ζήτησε να μπει ένα «τέλος στις μάχες» που μαίνονται στη Συρία, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι θύτες και θύματα με το κύριο βάρος να δίνεται «στις ευθύνες της συριακής κυβέρνησης» και να κρύβεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση. Αναφέρθηκε στον πόλεμο του Νοτίου Σουδάν, καταγγέλλοντας τους ηγέτες της χώρας ότι «πρόδωσαν τις προσδοκίες του λαού».

Στο βήμα του ΟΗΕ ανέβηκε, στη συνέχεια, τελευταία φορά με την ιδιότητα του Προέδρου των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, που προειδοποίησε για την ισχυροποίηση ενός «επιθετικού εθνικισμού» και ενός «χυδαίου λαϊκισμού» σε όλον τον κόσμο, κάνοντας στη συνέχεια κήρυγμα υπέρ της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, της αστικής δημοκρατίας και του φιλελευθερισμού. Στην αντιπαράθεσή του με τη Ρωσία, είπε ότι αυτή προσπαθεί να ανακτήσει τη «χαμένη δόξα» της διά της βίας, λες και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που προώθησε ο ίδιος ήταν ...με λουλούδια. Κατά τα άλλα, για τη σύγκρουση στη Συρία επικαλέστηκε τη «διπλωματία» και τη δήθεν τη στρατιωτική λύση, όταν οι ΗΠΑ και άλλοι φούντωσαν τους εγκληματίες του «Ισλαμικού Κράτους», που υποτίθεται τώρα πολεμούν. Στο θέμα του Μεσανατολικού, είπε ότι και οι δύο πλευρές θα επωφελούνταν, αν το Ισραήλ αντιλαμβανόταν ότι δεν μπορεί να κατέχει μόνιμα και να αποικίζει παλαιστινιακά εδάφη και αν οι Παλαιστίνιοι αναγνώριζαν τη νομιμότητα του Ισραήλ και απέρριπταν τη βία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, που ανέβηκε αργότερα στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, αναφέρθηκε στην περσινή συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που ανακοινώθηκε στο Παρίσι χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική», επειδή τάχα «για πρώτη φορά η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να πάρει μέτρα». Εκανε εκτενείς αναφορές στη διεθνή «τρομοκρατία» που χτύπησε και τη χώρα του και τη σύγκρουση στη Συρία που είπε «θα είναι ντροπή για την ανθρωπότητα εάν δεν τερματιστεί σύντομα».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ