Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανακοινώθηκε για σήμερα η απόσυρση των στρατευμάτων σε δυο περιοχές

Ενας από τους όρους που έχει θέσει η Ρωσία για τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας»

ΚΙΕΒΟ.--

Η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα απόσυρση των στρατευμάτων σε δυο περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, σύμφωνα με ανακοινώσεις των δυο πλευρών.

Εκπρόσωποι της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ κοινοποίησαν χτες στην ειδική αποστολή παρακολούθησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία την ετοιμότητά τους «να ξεκινήσουν την απεμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων και στρατιωτικού υλικού στην περιοχή Πετρόφσκι» του Ντονέτσκ.

Οπως σημειώνουν, η απόσυρση των στρατευμάτων θα ξεκινήσει σήμερα, Τετάρτη, «αφότου η αποστολή του ΟΑΣΕ επιβεβαιώσει την ετοιμότητα των ουκρανικών ένοπλων σχηματισμών να αποσύρουν ταυτόχρονα τα στρατεύματά τους». Σύμφωνα με τις «πολιτοφυλακές» του Ντονέτσκ, η διαδικασία θα διαρκέσει τρεις μέρες.

Αντίστοιχα, οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις δήλωσαν «τεχνικά έτοιμες για απεμπλοκή», που έχει ήδη ξεκινήσει στην περιοχή Στάνιτσα Λουγκάνσκαγια και θα συνεχιστεί στο Πετρόφσκι και στη Ζολότε (Λουγκάνσκ), όπου σύμφωνα με ανακοινώσεις θα αρχίσει επίσης σήμερα. Θυμίζουμε ότι η Ρωσία έχει θέσει ως όρο για τη συνάντηση των τεσσάρων ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) την απεμπλοκή των στρατευμάτων στις δυο περιοχές.

Παράλληλα με αυτές τις ανακοινώσεις, συνεχίστηκαν και τις προηγούμενες μέρες οι εκατέρωθεν παραβιάσεις της εκεχειρίας και οι εχθροπραξίες στη γραμμή επαφής Ουκρανίας - Ντονμπάς.

Οσο για το νέο νόμο για το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς και τη διαδικασία των εκλογών εκεί, η προετοιμασία του θα αρχίσει πριν από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας», είπε ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής, Ντμίτρο Ραζούμκοφ.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Βαντίμ Πριστάικο, χαρακτήρισε τις συμφωνίες του Μινσκ «άδικη διαδικασία στην οποία εισήλθαμε πριν πολλά χρόνια», αλλά ξεκαθάρισε πως «ο Πρόεδρος της Ουκρανίας και ολόκληρη η ομάδα του προσπαθούν να ολοκληρώσουν ό,τι ξεκίνησαν οι προκάτοχοί μας με τη διαδικασία του Μινσκ». Διαφορετικά, οι άλλες δυο «επιλογές» της Ουκρανίας, συνέχισε ο ΥΠΕΞ, θα ήταν «να σταματήσουμε τα πάντα ενώ οι στρατιώτες μας σκοτώνονται» ή «να εγκαταλείψουμε αυτά τα εδάφη της Ουκρανίας μια για πάντα».

Ο Πριστάικο προειδοποίησε για ακόμη μια φορά πως αν αποτύχει η «διαδικασία του Μινσκ», το Κίεβο ενδέχεται να ζητήσει μια διεθνή αποστολή προκειμένου «να διατηρήσει την ειρήνη μεταξύ μας, ή ακόμα καλύτερα σε ολόκληρη την κατεχόμενη περιοχή».

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση που φέρεται από διεθνή ΜΜΕ να έκανε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία και στην τριμερή Ομάδα Επαφής, Μάρτιν Ζάιντικ, σε ευρωπαϊκό φόρουμ στο Σάλτσμπουργκ. Υπενθύμισε ότι η Κριμαία ήταν μέρος της Ουκρανίας επί ΕΣΣΔ, όντας πριν τμήμα της Ρωσικής ΣΣΔ και πιο πριν ανήκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Ωστόσο, είπε ότι δεν μπορεί να πει «ανοιχτά» τη γνώμη του για την Κριμαία, εξαιτίας της θέσης του στον ΟΑΣΕ. Σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι πιθανά και άλλοι ξένοι αξιωματούχοι κρύβουν την προσωπική τους γνώμη αναφορικά με την Κριμαία, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ