Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερωτήσεις στην Κομισιόν για Εργασιακά και επίδομα ανεργίας

Ερωτήσεις στην Κομισιόν για τις σχεδιαζόμενες αντεργατικές ανατροπές και την πρόθεση της κυβέρνησης να παραδώσει το επίδομα ανεργίας στα σαγόνια των εργοδοτών, κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην πρώτη απ' αυτές, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος σημειώνει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙZA - ANΕΛ προκλητικά πανηγυρίζει για την αύξηση των θέσεων απασχόλησης την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016 αποκρύπτοντας την επώδυνη για τους εργαζόμενους πραγματικότητα ότι το 51,2% των νέων θέσεων ήταν μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας με μισθούς κάτω των 400 ευρώ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της δεύτερης "αξιολόγησης" μεθοδεύεται από κυβέρνηση και ΕΕ νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα με οριστική, ουσιαστική κατάργηση των ΣΣΕ και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υιοθετώντας τις λεγόμενες "βέλτιστες πρακτικές", δηλαδή ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου καθώς και δραστικό περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος. Πρόκειται για διακηρυγμένες - πριν ακόμα την κρίση - απαιτήσεις του κεφαλαίου που εντάθηκαν και υιοθετούνται παντού με σκοπό την ανάκαμψη της κερδοφορίας του σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Σε προηγούμενη Ερώτησή μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί ότι δεν αναγνωρίζει ως δικαίωμα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά (αρ. ερωτ. E-012949-15). Επίσης, η επίτροπος Απασχόλησης Thyssen σε πρόσφατες δηλώσεις της ανέφερε ότι "οι απεργίες μπορεί να είναι ένα σημάδι της αποτυχίας του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων".

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι όλα τα παραπάνω τεκμηριώνουν ότι η ΕΕ κι οι κυβερνήσεις της προωθούν την πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, το χτύπημα των εναπομεινάντων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων συμπεριλαμβανομένου του απεργιακού δικαιώματος;».

Στην Ερώτηση για το επίδομα ανεργίας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει: «Τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε "επίδομα" εργασίας προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν επιδότηση - από κονδύλια του ΟΑΕΔ που προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων - για να προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους σαν δωρεάν εργατικό δυναμικό.

Μαζί με ανάλογα προγράμματα για "κοινωφελή εργασία", "πρακτική άσκηση", "κατάρτιση", "επιταγή εισόδου", η κυβέρνηση με το πρόγραμμα "επιδοτούμενων ανέργων" αυξάνει όσους εργάζονται δωρεάν για την εργοδοσία, καταστρατηγώντας τη σταθερή εργασία και τα εργατικά δικαιώματα κι οδηγώντας σε νέο κύμα απολύσεων ήδη εργαζόμενων όπως και σε νέες εκβιαστικές μειώσεις μισθών. Ετσι ανοίγεται ουσιαστικά ο δρόμος για την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας που σήμερα λαμβάνει μόλις ένας στους 10 ανέργους. Ηδη σε πολλά κράτη - μέλη της ΕΕ το επίδομα ανεργίας συνδέεται με την παροχή "κοινωφελούς εργασίας".

Δεδομένου ότι εντός του β' εξαμήνου του 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με ένα "ευρωπαϊκό σύστημα επιδομάτων ανεργίας", ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αυτή η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης εντάσσεται στο "ευρωπαϊκό σύστημα επιδομάτων ανεργίας" που απεργάζεται η ίδια και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών; Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι το επίδομα ανεργίας, το οποίο προέρχεται από εισφορές - ιδρώτα των εργαζομένων, θα χαρίζεται σε επιχειρήσεις προκειμένου να αυξάνουν την κερδοφορία τους προσλαμβάνοντας πάμφθηνους εργαζόμενους;».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ