Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ερωτήματα για τις συνθήκες στα πτηνοτροφεία

Τις συνθήκες εντατικοποίησης που επικρατούν σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οδηγώντας στην καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και σε πιθανά προβλήματα στη δημόσια Υγεία, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Οπως επισημαίνει, οι άδειες των πτηνοσφαγείων που έχουν χορηγηθεί σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναφέρονται σε μικρότερη παραγωγή από αυτήν που εκτελούν. Για παράδειγμα, «ένα πτηνοσφαγείο έχει άδεια για 20.000 πουλιά και σφάζει 40.000 πουλιά ημερησίως», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πέρα από την προφανή εντατικοποίηση της εργασίας, η Ομοσπονδία θέτει μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα όπως: «Η ποιότητα του τελικού προϊόντος δεν επηρεάζεται από αυτήν τη μεγάλη εντατικοποίηση; Αν δεν την επηρεάζει γιατί υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός πουλιών στις άδειες; Πώς γίνεται η διαχείριση των αυξημένων υποπροϊόντων (λύματα κ.τ.λ.), αφού οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις διαχείρισης υποπροϊόντων που έχουν οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις έχουν σχεδιαστεί αντίστοιχα με την άδεια σφαγής; Γιατί ορισμένες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις λειτουργούν κάποια πτηνοσφαγεία με μεγαλύτερη σφαγή από αυτήν για την οποία έχουν αδειοδοτηθεί, ενώ την ίδια στιγμή έχουν και άλλα πτηνοσφαγεία τα οποία τα κρατάνε κλειστά;».

«Οι βιομήχανοι μπροστά στο κέρδος δεν λογαριάζουν απολύτως τίποτα. Αντίθετα, εμείς ως εργαζόμενοι έχουμε άμεσο συμφέρον και υποχρέωση μαζί με τα εργασιακά μας δικαιώματα να υπερασπιστούμε και όλες τις πλευρές της ζωής μας που θυσιάζονται για τα κέρδη τους», αναφέρει η Ομοσπονδία και καλεί τα σωματεία του κλάδου να κάνουν αντικείμενο του αγώνα τους τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας στην παραγωγή τροφίμων.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org