Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κορυφώνεται η βδομάδα αγωνιστικής δράσης για τη ΔΕΘ

Το Σάββατο, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους το συλλαλητήριο από το ΠΑΜΕ και τους άλλους φορείς του κινήματος

Με κινητοποιήσεις έξω από την ΕΥΑΘ, το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το ΙΚΑ της Αριστοτέλους συνεχίστηκε χτες η βδομάδα αγωνιστικής δράσης των ταξικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, που θα κορυφωθεί με το μεγάλο συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Εξω από την ΕΥΑΘ, οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που μετατρέπει το νερό σε πανάκριβο εμπόρευμα και το στερεί από χιλιάδες οικογένειες, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς την ΕΥΑΘ. Απαίτησαν πάγωμα των χρεών των ανέργων και των απλήρωτων εργαζομένων και απαλλαγή τους από την υποχρέωση πληρωμής των τιμολογίων για όσο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ, αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης») απαίτησε να ανασταλούν τα χρέη και οι πληρωμές προς την ΕΥΑΘ των εργαζομένων της επιχείρησης που είναι απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες. Στελέχη του ΠΑΜΕ έκαναν, επίσης, μαζική εξόρμηση στους χώρους δουλειάς της ΕΥΑΘ.

Εξω από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ένα από τα «στρατηγεία» του μεγάλου εμπορικού και βιομηχανικού κεφαλαίου, διαδήλωσαν αργότερα εργαζόμενοι στο Εμπόριο, μαζί με συναδέλφους τους από άλλους κλάδους και μικρούς αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ. Τέλος, έξω από το ΙΚΑ της Αριστοτέλους, οι συνταξιούχοι κατήγγειλαν την άθλια κατάσταση στο χώρο της Υγείας και τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις, που οδηγούν ολοένα και περισσότερους στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Σήμερα, στις 9 το πρωί προγραμματίζουν κινητοποίηση στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

Πλούσια δράση στους κλάδους

Η κινητοποίηση έξω από την ΕΥΑΘ
Η κινητοποίηση έξω από την ΕΥΑΘ
Στο πλαίσιο των δράσεων για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του «Ιπποκράτειου» (μπλε κτίριο), προγραμματίζεται σύσκεψη του ΠΑΜΕ Υγείας για τις «εξελίξεις στην Υγεία», με ομιλήτρια την Ολγα Σιάντου, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ. Αντίστοιχες κλαδικές συσκέψεις θα γίνουν σήμερα στον κλάδο του Εμπορίου και το Σάββατο 10/9 στον κλάδο των Εκπαιδευτικών.

Επίσης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, προετοιμάζοντας τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, οργανώνει σύσκεψη αύριο Παρασκευή με εργαζόμενους από επιχειρήσεις Ανακύκλωσης. Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού υλοποιεί καθημερινά πρόγραμμα εξορμήσεων σε επισιτιστικές επιχειρήσεις και σε ξενοδοχεία και αύριο οργανώνει σύσκεψη ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καθημερινά πραγματοποιεί εξορμήσεις και περιοδείες σε καταστήματα του Εμπορίου και το Σάββατο οργανώνει πανεξόρμηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Για την ίδια μέρα έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 3.30 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ. και καλεί σε προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους.

Στη διαμόρφωση κλίματος μαχητικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο συμβάλλουν και οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης. Χτες, οι Λαϊκές Επιτροπές της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν παρέμβαση στον ΟΑΕΔ της Νεάπολης.

Κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΘ οργάνωσαν ακόμα οι Επιτροπές Ανέργων Κεντρικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Απαίτησαν διαγραφή όλων των προστίμων, να σταματήσει η αποστολή τους στην εφορία και αυτά που στάλθηκαν ήδη να μη γίνουν απαιτητά. Δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ για όλους τους ανέργους, φοιτητές και μαθητές. Τέλος, πικετοφορίες από τις Λαϊκές Επιτροπές θα γίνουν στα εξής σημεία:

  • Σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη, από το Αγαλμα Βενιζέλου και από Μπότσαρη με Παπαναστασίου.
  • Αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., πικετοφορίες θα ξεκινήσουν από Καλαμαριάς (πεζόδρομο), Πολίχνη (πλατεία Δημαρχείου), Συκιές (γραφεία ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), Εύοσμο (πλατεία), Μενεμένη (πλατεία), Κορδελιό (γραφεία ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), Σταυρούπολη (συμβολή Μπουμπουλίνας - Μακρυγιάννη).

Σύσκεψη - συζήτηση ενόψει του συλλαλητηρίου οργανώνει και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ, αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ., Εγνατία 6 (1ος όροφος), με ομιλητή τον Μπάμπη Μαυροθαλασσίτη, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας.

Προετοιμασίες στους άλλους νομούς

Με συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις και άλλες δράσεις, οι ταξικές δυνάμεις, και στους υπόλοιπους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, προετοιμάζουν τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 10 Σεπτέμβρη. Η οργανωμένη μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη από Εργατικά Κέντρα και τοπικές Γραμματείες από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας θα γίνει ως εξής:

Από τη Λάρισα, λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 2.30 μ.μ., μπροστά από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Από την Κατερίνη, στις 4 μ.μ., από την κεντρική πλατεία. Από Σέρρες, στις 4 μ.μ., από την πρώην Νομαρχία. Από Κιλκίς, στις 3.30 μ.μ., από πλατεία Ειρήνης. Από την Πέλλα λεωφορεία θα αναχωρήσουν: από Εδεσσα, στις 4 μ.μ., από την πλατεία Ελευθερίας, από Σκύδρα - Μαυροβούνι, στις 4.15 μ.μ. και από Γιαννιτσά (Εγνατία) στις 4.45 μ.μ. Από Βέροια, στις 4 μ.μ., από πλατεία Ωρολογίου.

Από τη Νάουσα, στις 4 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο. Από την Καβάλα, στις 2.30 μ.μ., από το Δημοτικό Κήπο. Από τη Δράμα, στις 2.30 μ.μ., από την κεντρική πλατεία. Από την Ξάνθη, στις 2 μ.μ., από την πλατεία Ελευθερίας. Από την Κοζάνη, στις 3 μ.μ., από την κεντρική πλατεία. Από Πτολεμαΐδα, στις 3 μ.μ., από το Δημαρχείο. Από Φλώρινα, στις 3 μ.μ., από ΚΤΕΛ. Από Γρεβενά, στις 3 μ.μ., από πλατεία Λαχαναγοράς. Από Καστοριά, στις 2 μ.μ., από του «Μασούτη».

  • Συγκέντρωση οργανώνει αύριο, Παρασκευή, η Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στην είσοδο της Απλωταριάς.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org