Σάββατο 30 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Διαμετρικά αντίθετα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του κεφαλαίου

Σε εκδήλωση της ΤΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας μίλησε ο Κ. Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Από την εκδήλωση στα Γιάννενα
Από την εκδήλωση στα Γιάννενα
Με καλή συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21/7 η πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, με θέμα τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Στην εισηγητική ομιλία, ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις στην Τουρκία, οι οποίες όπως σημείωσε δείχνουν όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου μέσα στην ίδια τη χώρα, οι οποίες διαπλέκονται με τους συνολικότερους διεθνείς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, με την άμεση παρέμβαση κι αντιπαράθεση ισχυρών καπιταλιστικών κρατών.

Υπογραμμίζοντας τη σύνδεση ανάμεσα στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και τις δυσκολίες της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας να περάσει σε σταθερούς ρυθμούς ανάκαμψης, καθώς και με την πιθανότητα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, ανέδειξε παράλληλα τις σοβαρές ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που όλοι τους συμφωνούν για την πιο ενεργό εμπλοκή της χώρας στα δολοφονικά για τους λαούς σχέδια του ΝΑΤΟ.

Η εργατική τάξη και ο λαός, τόνισε, δεν πρέπει να δεχτούν να χύσουν το αίμα τους κάτω από τη σημαία των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ακόμα και σε καιρό πολέμου είναι διαμετρικά αντίθετα τα συμφέροντα της εργατικής και της αστικής τάξης μέσα στην ίδια τη χώρα. Επεσήμανε επίσης πως σε περίπτωση συμμετοχής της Ελλάδας σε έναν πόλεμο στον οποίο η αστική τάξη της χώρας θα εμπλέξει το λαό, καθήκον των εργατών είναι η οργάνωση της δικής τους αυτοτελούς παρέμβασης, για να συντρίψουν και την τυχόν αστική τάξη εισβολέα αλλά και την εγχώρια αστική τάξη, να γλιτώσουν το λαό από τον πόλεμο, να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό.

Ο Κ. Μπάτσικας αναφέρθηκε επίσης στη νέα σαρωτική αντιλαϊκή επίθεση που ετοιμάζουν κυβέρνηση - ΕΕ - μεγαλοεργοδοσία, με στόχο, μεταξύ άλλων, να βάλουν ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στους αγώνες των εργαζομένων, ώστε να προωθήσουν μέχρι κεραίας τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου. Σημείωσε, δε, ότι στις σημερινές συνθήκες δεν αρκούν αγώνες απλώς για την υπεράσπιση κάποιων δικαιωμάτων ή για την ανάκτηση απωλειών και μόνο, αλλά ότι οι αγώνες των εργαζομένων πρέπει να βάζουν στο στόχαστρο τον πραγματικό εχθρό, την αστική τάξη και την εξουσία της, παράλληλα με τις άμεσες κατακτήσεις να ανοίγουν και την προοπτική για την κοινωνία όπου η οικονομία και η εξουσία θα είναι στα χέρια του λαού.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και προβληματισμοί κυρίως για τον αντίκτυπο των εξελίξεων στην Τουρκία, για το πώς προσπαθεί να παρέμβει σ' αυτές τις αντιθέσεις και η ΕΕ, για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η εργατική τάξη σ' έναν πιθανό ιμπεριαλιστικό πόλεμο κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ