Σάββατο 30 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου

Για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την αιτία τους συζήτησε με το προσωπικό υπηρεσίας ο Κ. Στεργίου, βουλευτής του ΚΚΕ

Από τη συζήτηση του Κ. Στεργίου με το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
Από τη συζήτηση του Κ. Στεργίου με το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου πραγματοποίησε την Τετάρτη 27/7 ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κώστας Στεργίου, όπου συναντήθηκε με τον διοικητή της και συνομίλησε με τους άνδρες και τις γυναίκες του Σώματος, τους οποίους ενημέρωσε για τις θέσεις του Κόμματος.

Για άλλη μία φορά, τέθηκε το θέμα της μετεγκατάστασης της υπηρεσίας σε χώρο εκτός του κέντρου της πόλης, ώστε αυτή να μπορεί να λειτουργήσει με τις σύγχρονες ανάγκες και να υπάρχει εύκολη μετακίνηση των δυνάμεών τους, όπου χρειασθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Επίσης, από τη συζήτηση αναδείχθηκε το πρόβλημα με την ύπαρξη προσωπικού τριών ταχυτήτων (μόνιμοι, πενταετίας και εποχικοί).

Οπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τα προβλήματα οφείλονται στην αντιλαϊκή πολιτική τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Συρρικνώνονται διαρκώς τα κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, διατηρείται η αντιδασική νομοθεσία και προωθείται παραπέρα η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δασικής γης. Οι ελλείψεις προσωπικού στο Σώμα είναι μεγάλες, ενώ διατηρείται και το απαράδεκτο καθεστώς της διαφορετικής υπηρεσιακής σχέσης.

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, ένας σημαντικός αριθμός υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων χρονολογείται κατασκευαστικά πέραν των 20 και των 30 ετών. Ο ατομικός εξοπλισμός (στολές πυρκαγιάς, μέσα ατομικής προστασίας) δεν έχει ανανεωθεί τα τελευταία 6 με 7 χρόνια. Σημαντικά προβλήματα παρουσιάζει και ο ατομικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται κυρίως στα αστικά συμβάντα (όπως οι ακατάλληλες - απαρχαιωμένες χαλύβδινες φιάλες των αναπνευστικών συσκευών). Μεγάλα προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζουν και τα παμπάλαια εναέρια μέσα.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες δουλειάς του προσωπικού, ιδιαίτερα όταν επικρατούν οι «κατάλληλες» συνθήκες και εκδηλώνονται μεγάλες πυρκαγιές, οι πυροσβέστες δεν γνωρίζουν ωράρια, αναγκάζονται να δουλεύουν συνεχόμενα μέχρι 30 και 40 ώρες, για να καλύψουν τα μεγάλα κενά. Οταν ξεσπούν μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας, καλούνται ενισχύσεις από διάφορες περιοχές της χώρας, ακόμα και από αρκετά απομακρυσμένες, κάτι που σημαίνει πολύωρες μετακινήσεις, άρα σημαντική καταπόνηση των πυροσβεστών, πριν ακόμα φτάσουν στην πυρκαγιά. Την κατάσταση αυτή επιδεινώνει και η μη εξασφάλιση των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την ξεκούραση, κυρίως όταν συνδράμουν σε δασικές πυρκαγιές άλλων περιφερειών.

Στο Βόλο, επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελούν οι παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις, που δεν καλύπτουν τις συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας του προσωπικού, δεν επαρκούν για τη φύλαξη και συντήρηση των οχημάτων και του εξοπλισμού και κυρίως δυσκολεύουν την έγκαιρη επέμβαση της υπηρεσίας σε συμβάντα.

Είναι ένα ακόμη ζήτημα για το οποίο το ΚΚΕ κατέθεσε και σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό της υπηρεσίας, ο Κ. Στεργίου τόνισε: «Η πείρα και απ' την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύει περίτρανα πως η λογική που καλλιεργούσε συστηματικά, πως μπορεί να υπάρξει συγχρόνως καπιταλιστική ανάπτυξη, προς όφελος των μονοπωλίων, και κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού, είναι απάτη. Η νέα επίθεση που ξεκινά με τη μορφή του "κοινωνικού διαλόγου" για να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο με νέα ολοκληρωτική επίθεση το αποδεικνύει περίτρανα. Τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα των πυροσβεστών, βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με όλων των εργαζομένων. Ο κοινός αντεργατικός παρονομαστής για να ενταφιαστεί ό,τι έχει απομείνει από εργασιακά δικαιώματα πρέπει να βρει απέναντί του σύσσωμους τους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ