Παρασκευή 8 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΖΑΝΑΚΙ ΒΟΛΟΥ
Δόξα στους ήρωες που έπεσαν στο καθήκον έκδοσης και διακίνησης της εφημερίδας «Αναγέννηση»

Αφιερωμένη στον Κομματικό Τύπο ήταν η εκδήλωση που οργάνωσαν η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Με τη συμμετοχή δεκάδων συγγενών των εκτελεσμένων, εργαζομένων και νεολαίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 29/6 η εκδήλωση μνήμης και τιμής στους εκτελεσμένους στο Καζανάκι, την οποία οργάνωσαν η Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Πρόκειται για τα 156 στελέχη και μέλη της Οργάνωσης Βόλου του ΚΚΕ, μαχητές του ΔΣΕ των γύρω περιοχών και δεκάδες οπαδούς που έδιναν τη μάχη μαζί με τους κομμουνιστές την περίοδο της ένοπλης σύγκρουσης του Δημοκρατικού Στρατού, που εκτελέστηκαν από το αστικό κράτος την περίοδο Δεκέμβρης 1947 - Σεπτέμβρης 1949.

Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη ιδιαίτερα στους 20 εκτελεσμένους στις 4 Απρίλη 1949, που ήταν χρεωμένοι στην έκδοση και διακίνηση της παράνομης εφημερίδας «Αναγέννηση». Καταδικασμένοι από το έκτακτο στρατοδικείο το Μάρτη 1949, στο οποίο δικάστηκαν 61 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους 15 γυναίκες.

Πρόκειται για τους: Μαρία Μάργαρη 45 ετών, Ελευθερία Μπελογιάννη 28 ετών, Ελένη Λιασκοβίτου 26 ετών, Κων. Μακρυγιάννη 46 ετών, Ιωαν. Τσαρδακά 49 ετών, Χαραλ. Βροντό 30 ετών, Χρήστο Δαινά 32 ετών, Ιωαν. Ντόρμα 34 ετών, Κων. Σπορίδη 50 ετών, Ιωαν. Νάπα 34 ετών, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα 43 ετών, Λάζαρο Φρουσκλιά 37 ετών, Χρυσόστ. Παπαθεολόγου 39 ετών, Παντελή Μασλουμίδη 28 ετών, Ηλία Τράντο 52 ετών, Κων. Πεντάρα 29 ετών, Νικ. Μάργαρη 31 ετών, Γεωργ. Δημητρακόπουλο 51 ετών, Αντ. Ευσταθίου 47 ετών, Ανδρέα Κουτσό 44 ετών.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, μιλώντας εκ μέρους της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, η Χρυσούλα Τασολάμπρου ανακοίνωσε ότι οι Οργανώσεις Βόλου του Κόμματος και της ΚΝΕ, αποτίοντας φόρο τιμής στους εκτελεσμένους συντρόφους που τύπωναν και διακινούσαν την παράνομη «Αναγέννηση», οργάνωσαν την Κυριακή 26/6, πανεξόρμηση με το φύλλο του «Ριζοσπάστη», βάζοντας ψηλά τον πήχη της διακίνησης, αναδεικνύοντας την αναντικατάστατη αξία και σημασία του κομματικού Τύπου.

«Εκδίδεται παράνομα όπως και επί γερμανοϊταλικής κατοχής», έγραφε στην προμετωπίδα της η «Αναγέννηση» στα 1947...
«Εκδίδεται παράνομα όπως και επί γερμανοϊταλικής κατοχής», έγραφε στην προμετωπίδα της η «Αναγέννηση» στα 1947...
Και τόνισε: «Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, νέους και νέες που προμηθεύτηκαν τον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη", με τη διακίνησή του να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, φτάνοντας τη μεγαλύτερη διακίνηση του "Ριζοσπάστη" που έχει γίνει και είναι το φύλλο που περιείχε τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου του Κόμματος μας, τον Δεκέμβρη του 2012.

Μπροστά στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ και στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του, θα συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη φιλοδοξία την προσπάθειά μας να αυξηθεί η διακίνηση του "Ριζοσπάστη", να μεγαλώσει το κομμάτι των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών που τον προμηθεύονται, για να ριζώνει το Κόμμα μας στο νου και στην καρδιά των απλών ανθρώπων του μόχθου, σμιλεύοντας τη συνείδησή τους για το νέο κόσμο, το σοσιαλισμό».

Ενα από τα σπουδαιότερα κομματικά καθήκοντα

Αμέσως μετά, μίλησε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη», ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, είπε:

«Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων δράσης του Κόμματος, τιμάμε τα 70χρονα από την ίδρυση του ΔΣΕ, όλους όσοι με ηρωισμό και ανιδιοτέλεια αγωνίστηκαν, πολλοί έδωσαν και τη ζωή τους, για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι περίοδος που το ΚΚΕ έδωσε βαρύ φόρο αίματος και απίστευτες αντοχές ηρωισμού.

Η κρύπτη Καπακλί όπου έβγαινε η «Αναγέννηση» (φωτογραφία από τη μέρα της σύλληψης)
Η κρύπτη Καπακλί όπου έβγαινε η «Αναγέννηση» (φωτογραφία από τη μέρα της σύλληψης)
Οι εκτελεσμένοι Κομμουνιστές που τιμάμε με τη σημερινή εκδήλωση ήταν επιφορτισμένοι με ένα από τα σπουδαιότερα καθήκοντα του ΚΚΕ: Το καθήκον της πολιτικής, διαφωτιστικής και οργανωτικής δουλειάς μέσα από τον κομματικό Τύπο κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η δράση των συντρόφων μας που έδωσαν τη ζωή τους για την έκδοση και τη διακίνηση της "Αναγέννησης", αποτελεί για μας παρακαταθήκη στις σύγχρονες συνθήκες, ώστε υπεύθυνα με επιμονή και φροντίδα να πασχίζουμε για την έκδοση, τη μελέτη και τη διακίνηση του "Ριζοσπάστη", Οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ με την πολιτική του, το Πρόγραμμά του δρα ώστε η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Οχι για την εναλλαγή κομμάτων στην αστική κυβέρνηση. Αλλά για "να αλλάξει τάξη στην εξουσία", για την εργατική, λαϊκή εξουσία.

Ενταγμένη σ' αυτό το καθήκον η κομματική εφημερίδα, πρέπει να παρουσιάζει στις σελίδες της ταυτόχρονα ζητήματα ενημέρωσης - αποκάλυψης - διαφώτισης - καθοδήγησης για δράση, στην κατεύθυνση της προώθησης της πολιτικής του Κόμματος, των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Γι' αυτό λέμε ότι ο "Ριζοσπάστης" είναι ο καθημερινός καθοδηγητής και έτσι πρέπει να αξιοποιείται.

Η αναγκαιότητα ύπαρξης της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος πηγάζει πρώτα απ' όλα από την αναγκαιότητα της καθημερινής ενιαίας δράσης μας, με την πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ, για όλα τα θέματα που απασχολούν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή. Δρούμε καθημερινά για απεγκλωβισμό, χειραφέτηση από την αστική πολιτική, απόσπαση από τα άλλα κόμματα, εργατών και εργατριών, αλλά και δυνάμεων από τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, την οργάνωσή τους στους ταξικούς συνδικαλιστικούς φορείς τους, την ένταξή τους στη δράση, στην ταξική πάλη, στη δουλειά για να συνειδητοποιούν τον πραγματικό τους αντίπαλο, που δεν είναι μόνο η εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά οι καπιταλιστές στο σύνολό τους, η εξουσία τους, τα αστικά κόμματα, οι έξωθεν σύμμαχοί τους, ιδιαίτερα η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τη σύνδεση αυτής της δουλειάς με το μπόλιασμα του εργατικού, του λαϊκού κινήματος με αντιμονοπωλιακά, αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά. Δουλεύουμε για την ταξική ενότητα δράσης της εργατικής τάξης, την οργάνωση της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, που θα συγκρούεται με τον ταξικό αντίπαλο έως την ανατροπή του.

Από την εκδήλωση της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ και του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Από την εκδήλωση της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ και του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Σήμερα χρειάζεται να δουλεύουμε για την ανασύνταξη του κινήματος και πρέπει να δρούμε καθημερινά για την εκπλήρωση αυτού του καθήκοντος που είναι στρατηγικής σημασίας.

Οπλο στην καθημερινή δράση

Ο "Ριζοσπάστης" ως κομματική εφημερίδα, ανεξάρτητα από αδυναμίες ή δυσκολίες που μπορεί να εντοπίσει κανείς, είναι όπλο στην καθημερινή δράση. Και χρειάζεται να διαβάζεται σε όλο του το περιεχόμενο, όλα του τα θέματα, και όχι επιλεκτικά. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, οι κομμουνιστές, αλλά και οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι να ενδιαφέρονται καθένας για τα άμεσα, τα ιδιαίτερα προβλήματα της τάξης ή του κοινωνικού στρώματος στο οποίο ανήκουν ταξικά και να αναζητούν ενημέρωση μόνον γι' αυτά, δηλαδή για στενά οικονομικά δικά τους ζητήματα, συντεχνιακά. Δεν λέμε ότι κακώς ενδιαφέρονται γι' αυτά τα προβλήματα. Φτάνει όμως αυτό για τη συνειδητοποίηση ολοκληρωμένα της ταξικής φύσης και πολιτικής του συστήματος και της διεξόδου απ' αυτό σε όφελός τους;

Για παράδειγμα, δεν πρέπει να τους απασχολεί και το ζήτημα του πολέμου; Και μάλιστα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Συρία; Δεν πρέπει να τους απασχολεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο; Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτά με χίλιους δυο κινδύνους για ιμπεριαλιστική πολεμική εμπλοκή; Και πολλά άλλα ακόμη που δεν τα θεωρούν άμεσα δικά τους. Το ΝΑΤΟ ήρθε στο Αιγαίο με πρόσχημα τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Ηταν η αφορμή που αναζητούσε για να μονιμοποιήσει την παρουσία του, στο πλαίσιο της όξυνσης των μονοπωλιακών ανταγωνισμών με τη Ρωσία. Αυτό αποκαλύψαμε και το Κόμμα μας και ο "Ριζοσπάστης".

Το ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα είναι ο δολοφονικός στρατιωτικοπολιτικός ιμπεριαλιστικός μηχανισμός κατά των λαών και σύμμαχος του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Εχθρός του λαού μας. Επομένως, πρέπει όχι απλά να απασχολεί την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, αλλά να αποτελεί μόνιμο μέτωπο πάλης. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί συνειδήσεις αποδοχής ως ωφέλιμης για το λαό αυτής της δολοφονικής συμμαχίας. Αρα η παρουσία του αποτελεί πεδίο δικής μας δράσης μέσα στο λαό και στο κίνημα, για να τον ξεσηκώνουμε ενάντιά του, αποκάλυψης του ιμπεριαλιστικού πολεμικού χαρακτήρα του, του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα του ίδιου του πολέμου αλλά και της διεξόδου απ' αυτόν που συνδέεται με την πάλη για την ανατροπή της αστικής εξουσίας.

Αν δεν δουλεύουμε λοιπόν μέσα στην εργατική τάξη και στους συμμάχους της με περιεχόμενο όλα τα παραπάνω δεν θα καταφέρουμε να επιδράσουμε στις συνειδήσεις έτσι που να τραβήξουμε ακόμη πλατύτερες μάζες στην ταξική πάλη.

Το ίδιο ισχύει, για παράδειγμα, και με τις διεθνείς εξελίξεις. Δείτε στη Γαλλία το ζήτημα με τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που δείχνει ότι η ίδια πολιτική, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, εφαρμόζεται και στη Γαλλία.

`Η με την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ που δημιουργεί συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης επιθετικότητας του κεφαλαίου στην εργατική τάξη, στους λαούς. Ο λαός της Μ. Βρετανίας εγκλώβισε τη δυσαρέσκειά του στη γραμμή τμημάτων του κεφαλαίου που το συμφέρον τους ήταν στην έξοδο από την ΕΕ, ή και αυτών που διαπραγματεύονταν, με απειλή το Brexit, καλύτερη σε όφελός τους συμφωνία μέσα στην ΕΕ.

Επιβεβαιώνει, επομένως, τη στρατηγική του ΚΚΕ που συνδέει την αποδέσμευση από την ΕΕ με την εργατική, λαϊκή εξουσία ως μονόδρομο για τα λαϊκά συμφέροντα.

Και για την οικοδόμηση

Ολ' αυτά πρέπει να είμαστε ικανοί να τα αποκαλύπτουμε συνδέοντάς τα με την αναγκαιότητα της διεξόδου του ΚΚΕ για την εργατική, λαϊκή εξουσία, ως μονόδρομο για τους εργαζόμενους.

Δράση με περιεχόμενο όλα τα παραπάνω απαιτείται όχι μόνο για τράβηγμα μαζών στους ταξικούς αγώνες αλλά, πολύ περισσότερο για να διαμορφώνουμε μια πρωτοπορία αποφασισμένη για σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου που θα δρα μαζί με το Κόμμα συσπειρωμένη δίπλα του. Είναι προϋπόθεση, επίσης, για την κομματική οικοδόμηση, για στρατολογίες, πρώτα απ' όλα στα εργοστάσια, στους κλάδους, με στρατηγική σημασία και βασικό καθήκον για την ανασύνταξη.

Ο "Ριζοσπάστης" με τα ρεπορτάζ, το σχολιασμό, την αρθρογραφία, πασχίζει καθημερινά να δίνει τέτοιον εξοπλισμό, να προσανατολίζει σε τέτοια δράση σε συνδυασμό με τη μάχη του ιδεολογικού αγώνα μέσα στις γραμμές του κινήματος, την ανάγκη, δίπλα στο βασικό στόχο να αδυνατίσουν οι αστικές αντιλήψεις και τα αστικά ιδεολογήματα, να δεχτούν ιδεολογικοπολιτικό χτύπημα οι ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές αντιλήψεις και δυνάμεις.

Μόνο και μόνο απ' αυτά τα παραδείγματα φαίνεται ο αναντικατάστατος καθημερινός του ρόλος και η αναγκαιότητα για μελέτη και διακίνησή του».

Μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org