Παρασκευή 8 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Κοροϊδεύουν το λαό κάνοντας τον «Κινέζο» για τις νέες ανατροπές

Ο απολογισμός της επίσκεψης στην Κίνα, αλλά και τα νέα μέτωπα για την κυβέρνηση στο εξής, φέρεται να σχολιάστηκαν από ανώτατη κυβερνητική πηγή (κατά ορισμένους απ' τον ίδιο τον πρωθυπουργό) στο ταξίδι της επιστροφής, σε πηγαδάκι με τους δημοσιογράφους.

«Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Οι ξένοι δίνουν πλέον ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα» φέρεται να ειπώθηκε και να εγκωμιάστηκε η «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» ότι αποδίδει καρπούς με την επίκληση των «πολύ θετικών αποτελεσμάτων της επίσκεψης στο Πεκίνο».

«Η σημερινή πολιτική της χώρας είναι ένα δένδρο που έχει βαθιά τις ρίζες του στον δυτικό κόσμο, την Ευρώπη, αλλά τα κλαδιά του γέρνουν και προς ανατολάς με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα», υποστήριξε ο κυβερνητικός παράγοντας, διαμηνύοντας στην αστική τάξη τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στην πολιτική που υπηρετεί τα προτάγματά της. Μάλιστα, κόμπασε ότι «αυτά που φέραμε από το Πεκίνο δεν τα είχε καν φανταστεί ο κ. Σαμαράς. Και αυτό το πετύχαμε, γιατί ακριβώς βελτιώθηκε η κατάσταση της οικονομίας».

Οι κυβερνητικές πηγές, πάντως, επιμένουν για την επίσκεψη στην Κίνα: «Πετύχαμε τρία στα τρία: Σημαντικές συμφωνίες με την Cosco, τον κινεζικό κολοσσό Αlibaba και την εταιρία προηγμένης τεχνολογίας ΖΤΕ».

Για τις θεσμικές αλλαγές

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος επέμεινε να υποστηρίζει τον εκλογικό νόμο σαν «μεγάλη τομή» και επανέλαβε ότι στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι οι «μεγάλες θεσμικές τομές δημοκρατικές και αλλαγές στον πολιτικό χάρτη, στο πολιτικό σύστημα στον εκλογικό νόμο. Και η συνταγματική αναθεώρηση», συμφωνώντας ότι αυτά «απαιτούν συναινέσεις».

«Κάρφωσε», μάλιστα, τον Κ. Μητσοτάκη ότι δεν συμφωνεί με τίποτα παρά μόνο στο «να ανοίξουν και άρθρα (σ.σ. του Συντάγματος) που δεν συμφωνεί και να ανοίξουμε και εμείς άρθρα που δεν συμφωνούμε ώστε να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο εκλογής και τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «τώρα ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Προέδρου βεβαίως είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά. Αλλά το να ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο εκλογής είναι κάτι που έχει ήδη γίνει».

«Κουτόχορτο» στο λαό

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ευλόγησε τα γένια της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας, κόντρα στην πραγματικότητα που βιώνει ο λαός, ότι «γίνεται πολύ σημαντική δουλειά στο χώρο της Υγείας», ότι «η καθημερινότητα θα βελτιώνεται όσο περνάει ο καιρός» και πως «στρατηγικός στόχος είναι να φτάσουμε το 2021 σε ποσοστά ανεργίας που θα είναι στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Αυτό σημαίνει επενδύσεις αυτό σημαίνει δουλειές».

Για να προσθέσει γεμάτος αυτοθαυμασμό: «Δεν υπάρχει πιο προοδευτική και πιο αριστερή πολιτική από αυτή»...

Μάλιστα, στο ανέφελο μέλλον που σκιαγράφησε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα Εργασιακά στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» που, όπως είπε, θέλουν να έχει κλείσει τον Οκτώβρη. «Δεν έχουμε τόσο μεγάλη ανησυχία ακριβώς γιατί βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει φόβος και αβεβαιότητα και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν ήταν να ανοίξουν ένα νέο γύρο ... Τις ομαδικές απολύσεις δεν τις ζητάει κανείς στην Ελλάδα. Το πολύ πολύ να πάμε σε έναν συμβιβασμό όπου δεν θα έχει το δικαίωμα κανείς αλλά θα είναι σε μια ανεξάρτητη αρχή κοινή συναινέσει, ανάμεσα σε συνδικάτα και σε εργαζόμενους», δήλωσε, καλλιεργώντας επικίνδυνο εφησυχασμό, την ώρα που επιβεβαιώνει ότι απεργάζονται σχέδια για το πώς θα σερβίρουν αντεργατικές αποφάσεις.

Ως σύμμαχους για τα Εργασιακά παρουσίασε τους Γιούνκερ και Γκάμπριελ, δηλαδή αυτούς που πρωτοστατούν στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων στην ΕΕ.

Αλλαγές αλλά όχι (;) ανασχηματισμός

«Δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες αυτό, αλλά προφανώς θα υπάρξουν αλλαγές, τροποποιήσεις θα υπάρξουν», δήλωσε ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό.

Για τις τηλεοπτικές άδειες ανέφερε πως «αν είχαμε περισσότερες άδειες θα είχαμε πολύ χαμηλά τιμήματα. Με 4 άδειες θα πάρει πολύ περισσότερα χρήματα το ελληνικό δημόσιο. Αν είχαμε 11 άδειες θα έδιναν μόνο το πλαφόν τίποτα άλλο. Δεν θα έμπαιναν στον διαγωνισμό. Η λογική των 4 αδειών ... Είναι η λογική της διαφημιστικής πίτας».

Αφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες άδειες, λέγοντας «αν κάποια στιγμή αυξηθεί η διαφημιστική πίτα και γίνει 250 - 300 ενδεχομένως να έχουμε βιώσιμα σχήματα και περισσότερα».

Σε ερώτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα υποστήριξε ότι «εμείς εγγυόμαστε ότι θα τα πιάσουμε μια φορά τα πλεονάσματα. Μια φορά όμως. Το 2018. Και τους λέμε ότι να τα έχεις διαρκώς είναι αστείο, είναι παραμύθι».

Για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη σοσιαλδημοκρατία ανέφερε ότι «στην Ελλάδα έχει επιτευχθεί αυτή η συνάντηση στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην κάλπη. Ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που έχει ένα στρατηγικό δίλημμα αυτή τη στιγμή. Ενα μεγάλο κομμάτι θέλει να μετεξελιχθεί σε δορυφόρο της ΝΔ και ενδεχομένως ένα άλλο κομμάτι θέλει να μείνει μέρος της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας».

Προεξόφλησε, τέλος, τη συνεργασία με τον Φ. Κουβέλη στο επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να τελειώνει η κοροϊδία(2020-06-23 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το επιχειρηματικό παζάρι...(2016-09-07 00:00:00.0)
Ανεβαίνουν οι τόνοι για το μοίρασμα της πίτας(2016-08-25 00:00:00.0)
Στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι(2016-02-26 00:00:00.0)
Θέλει φιμωμένο το ΚΚΕ(2004-06-05 00:00:00.0)
Ραδιοφωνική και διαφημιστική "πρόσκληση"(1998-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ