Παρασκευή 8 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ
Προσφέρει έδαφος για βολική αντιπαράθεση στο πεδίο της σκανδαλολογίας

Με την εξέταση του διευθύνοντος συμβούλου Alpha Bank, Δ. Ματζούνη, συνεχίστηκε χτες η συνεδρίαση της «Εξεταστικής Επιτροπής για τη νομιμότητα της δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας», μέσω της οποίας, όπως φάνηκε και χτες, κυβέρνηση, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα διατηρούν «στον αφρό» την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση στο βολικό πεδίο της σκανδαλολογίας και της διαπλοκής.

Η χτεσινή κόντρα ξέσπασε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής, Ν. Δένδιας, πρότεινε να μην υποβάλλονται στο μάρτυρα ερωτήσεις που σχετίζονται με δάνεια του επιχειρηματικού ομίλου ΔΟΛ και του εκδότη Στ. Ψυχάρη. Κατά τον Ν. Δένδια, επειδή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Δ. Ματζούνη για δάνεια που χορηγούσε η Τράπεζα στον εκδότη χωρίς τις κατάλληλες εγγυήσεις, είναι παραβίαση των δικαιωμάτων του Δ. Ματζούνη να του υποβληθούν ερωτήσεις για ένα θέμα που είναι σε εξέλιξη κύρια ανάκριση.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Σωκράτης Φάμελλος, επεσήμανε ότι «η Επιτροπή πρέπει να λειτουργήσει παράλληλα και συμπληρωματικά με τις ανακριτικές αρχές και όχι αυτοαποκλειόμενη».

Σύμφωνα με τον Δ. Ματζούνη, τα δάνεια της τράπεζας προς τα ΜΜΕ ανέρχονται στα 311 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 50% είναι καλυμμένα. Οσο συνολικά για τις δανειοδοτήσεις της, αυτές φτάνουν τα 29 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία που προέκυψαν, ανέδειξαν την ευνοϊκή μεταχείριση των τραπεζών προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενδεικτικά, το 2006 η τράπεζα χορήγησε δάνειο 3,5 εκατ. ευρώ σε θυγατρική επιχείρηση συμφερόντων Σταύρου Ψυχάρη, για την ανέγερση εγκαταστάσεων στο Πόρτο Χέλι, κάτι που δεν διέψευσε ευθέως ο μάρτυρας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, έθεσε ερωτήματα σχετικά με το «πόσες είναι οι επισφάλειες που έχουν αφήσει τα επιχειρηματικά δάνεια» και «τι ποσοστό εγγυήσεων καλύπτονται», δηλαδή «ποιο το ύψος των προβλέψεων που έχουν εγγραφεί τα επιχειρηματικά δάνεια και ποιο το ύψος των ακάλυπτων κινδύνων». «Ξέρετε πολύ καλά - σημείωσε - ότι προσπαθούμε να αναδείξουμε ότι εδώ υπάρχει ένα συνολικότερο ζήτημα σε σχέση με επιχειρηματικά δάνεια, το πώς δίνονται, εν αντιθέσει με τα δάνεια που παίρνουν τα λαϊκά νοικοκυριά». Ο διευθύνων σύμβουλος αρνήθηκε να απαντήσει, ωστόσο ανέφερε ότι κάποια στιγμή θα στείλει τα σχετικά στοιχεία στην Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ