Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2016 - αριθ. φύλλου: 12474

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Οι στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου θέτουν την ατζέντα

ΣΕΛ.  13
27η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις και σχέδια - κίνδυνος για τους λαούς

Ξεκίνησαν χτες στη Βαρσοβία οι εργασίες, με βασικό θέμα την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την εμβάθυνση των σχέσεων με την ΕΕ


ΣΕΛ.  5

Το «τεχνικό μνημόνιο» προδιαγράφει κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής

Δημοσιονομικός «κόφτης», ληξιπρόθεσμα χαράτσια, νέες ιδιωτικοποιήσεις και διαχείριση των «κόκκινων» δανείων σφίγγουν τη θηλιά στο λαό

Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα επιβεβαιώνεται με τη δημοσιοποίηση από την Κομισιόν του «τεχνικού μνημονίου» συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, που έγινε την περασμένη Τετάρτη.

Στην πρώτη γραμμή του «τεχνικού μνημονίου», βρίσκονται τα ζητήματα που αφορούν στο «ακόνισμα» του αυτόματου δημοσιονομικού «κόφτη», το μπαράζ των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» της λαϊκής οικογένειας προς το κράτος, η προικοδότηση του νέου υπερταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις, το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες κ.ά.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, για την περίοδο 2017 - 2020.

Οι εξελίξεις αυτές καταρρίπτουν την προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες για ανακούφιση των εργαζομένων.


ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνες αποφάσεις

Και μόνο μια ματιά να ρίξει κανείς στην ατζέντα της 27ης Συνόδου του ΝΑΤΟ που διεξάγεται από χτες στη Βαρσοβία, μπορεί να καταλάβει τις επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις που είναι μπροστά. Το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της μετατόπισης της «δομής άμυνας» της λυκοσυμμαχίας στα ανατολικά, συγκεντρώνει και μετακινεί μεγάλο αριθμό ετοιμοπόλεμων στρατιωτικών δυνάμεων και σύγχρονων όπλων σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, ολοκληρώνει την εγκατάσταση της ονομαζόμενης «πυραυλικής ασπίδας», με βάσεις στη Ρουμανία, στην Πολωνία και ναυτική στήριξη, για να έχει το «πλεονέκτημα» του πρώτου πυρηνικού πλήγματος, μονιμοποιεί και ενισχύει τη ναυτική παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Ισχυροποιεί την πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία με την ΕΕ, που μόλις πριν λίγες μέρες δημοσιοποίησε τη «Νέα Παγκόσμια Στρατηγική» της για την «ασφάλεια», η οποία αναβαθμίζει τη στρατιωτική της εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Το δολοφονικό χέρι των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων παίρνει «θέσεις μάχης» για τους νέους γύρους αντιπαράθεσης που τροφοδοτούν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι μεγάλες δυσκολίες των καπιταλιστικών οικονομιών να επανέλθουν από την καπιταλιστική κρίση.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, συνέχεια των αντίστοιχων στη Λισαβόνα (2010) και την Ουαλία (2014), αποτελεί προαναγγελία νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων, που θα μακελέψουν λαούς, θα διαμελίσουν χώρες, αλλάζοντας σύνορα, ξεριζώνοντας και πάλι ανθρώπους. Στήνει ένα τεράστιο μέτωπο αντιπαράθεσης από τις Βαλτικές χώρες έως τη Μεσόγειο, με επίδικο για τα μονοπώλια το μοίρασμα των δρόμων μεταφοράς φυσικού αερίου, πετρελαίου, Ενέργειας, τον έλεγχο των αγορών, το γεωστρατηγικό έλεγχο περιοχών, ανάβοντας το φιτίλι ακόμα κι ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που σήμερα υπογράφει και αυτές τις κατάπτυστες αποφάσεις, έχει βαριές ευθύνες. Οχι μόνο βαδίζει στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, αλλά κυριολεκτικά «επαυξάνει» στην ένθερμη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στηρίζει το στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ, συμμετέχει στις αυξημένες ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις προετοιμασίας πολέμων και επεμβάσεων, σε 23 ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων. Εχει βαριές ευθύνες για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που επιπλέον ανοίγει επικίνδυνους δρόμους στα Ελληνοτουρκικά και στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αναβαθμίζει τη βάση της Σούδας, με τον υπουργό Αμυνας να τη διαφημίζει ως το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο». Είναι έτοιμη να προσφέρει νέες βάσεις στο Αιγαίο, συμφωνεί με την εγκατάσταση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κρήτη. Την ίδια ώρα, «ξεπλένει» στις λαϊκές συνειδήσεις το δολοφονικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ, παρουσιάζοντάς τον ως «δύναμη σταθερότητας» και «περιστερά της ειρήνης».

Αυτή είναι η περίφημη «γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας», εξυπηρετώντας πλήρως τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, που διεκδικούν μερίδιο από το μοίρασμα της λείας, πάνω στο αίμα των λαών της περιοχής. Επιβεβαιώνοντας ότι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής επίθεσης, του πολέμου στο εσωτερικό ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Και τα δυο τους έχουν την ίδια ρίζα, τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων και μονοπωλίων.

Γι' αυτό και το εργατικό - λαϊκό κίνημα, μαζί με την πάλη του για την ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων και μνημονίων, για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται, πρέπει ταυτόχρονα να οργανώσει την πάλη του και ενάντια στις επεμβάσεις και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Τα συνθήματα «καμία συμμετοχή στα επικίνδυνα σχέδια» που εξυφαίνονται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, «έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο», «αποδέσμευση της χώρας από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» είναι συνθήματα πρώτης γραμμής.


Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση στη Βαρσοβία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση στη Βαρσοβία
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Οι εξελίξεις επιβάλλουν επαγρύπνηση και βαθύτερο συντονισμό

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Βαρσοβίας έγινε χτες εκδήλωση, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Με το σύνθημα «ΝΑΤΟ και ΕΕ μόνιμη απειλή για τους λαούς. Η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη για ειρήνη, κοινωνικά δικαιώματα, το σοσιαλισμό», έγινε χτες το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Βαρσοβίας η εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.


ΣΕΛ.  4


ΗΠΑ
Οργή κατά της αστυνομικής βίας

ΣΕΛ.  19
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Θρασύτατος εμπαιγμός, με φόντο την αγωνία των γονιών

ΣΕΛ.  17
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΑΕΙ
Διεκδικούμε σύγχρονα, ποιοτικά πανεπιστημιακά συγγράμματα, δωρεάν για όλους τους φοιτητές

ΣΕΛ.  16
ΑΡΘΡΟ
Η στάση που θα κρατήσουν οι εργαζόμενοι στον «Μαρινόπουλο» έχει σημασία για όλο τον κλάδο

ΣΕΛ.  9


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org