Τετάρτη 15 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζήλεψε ο... δάσκαλος τις αντιλαϊκές επιδόσεις του μαθητή

Καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποβάθμιση της Βουλής», αποσιωπώντας ότι οι απαράδεκτες πρακτικές τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων πάνε «πακέτο» με την αντιλαϊκή κλιμάκωση...

...και την ίδια ώρα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τα ρέστα τους για το ποιος μπορεί να διασφαλίσει περισσότερα προνόμια στο κεφάλαιο

MotionTeam

...και την ίδια ώρα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τα ρέστα τους για το ποιος μπορεί να διασφαλίσει περισσότερα προνόμια στο κεφάλαιο
Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, απέστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για κυβερνητικές πρακτικές υποβάθμισης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αναζητώντας άλλο ένα σημείο δικομματικής κοκορομαχίας.

Στην επιστολή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης θέτει ζητήματα που αφορούν στον τρόπο νομοθέτησης και λειτουργίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τα οποία προκύπτουν είτε από «κατάχρηση διαδικασιών, είτε από παράβαση κανόνων, ακόμη και συνταγματικού επιπέδου» από πλευράς κυβέρνησης, όπως υποστηρίζει.

Ειδικότερα, αναφέρεται στη συχνότητα νομοθέτησης με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) «χωρίς να συντρέχουν οι προβλεπόμενες συνταγματικές προϋποθέσεις», στην κατάθεση μεγάλου αριθμού «άσχετων τροπολογιών» στα συζητούμενα νομοσχέδια, καθώς και στην αντικατάσταση ολόκληρων άρθρων νομοσχεδίων - λίγο πριν την ψήφισή τους - με πρόσχημα νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Επιπλέον, μιλά για «συστηματική υποβάθμιση» του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με ευθύνη υπουργών, που αρνούνται να προσέλθουν στη Βουλή, αλλά και για επιλεκτική προτεραιότητα στα αιτήματα Κοινοβουλευτικών Ομάδων για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών.

Συγκεκριμένα, στη ΝΔ παραπέμπουν στο αίτημά τους για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ώστε να διερευνήσει τα γεγονότα του 2015, που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls, το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ και το τρίτο μνημόνιο. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι το αίτημά τους κατατέθηκε στις 30/3, πριν την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ περί εξεταστικής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, η οποία συζητήθηκε και έχει αρχίσει να λειτουργεί, ενώ η πρόταση της ΝΔ, όπως λένε, αγνοείται.

Βεβαίως, αυτό που αποσιωπά η ΝΔ σε όλα τα παραπάνω, είναι ότι πρόκειται για άλλη μια από τις περιπτώσεις όπου ο... μαθητής ξεπέρασε το δάσκαλο, καθώς τις σημερινές απαράδεκτες πρακτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τα μπαράζ ΠΝΠ, άσχετων τροπολογιών, διαδικασιών «κατεπείγοντος», συνεχόμενων απουσιών υπουργών κατά τη συζήτηση Ερωτήσεων άλλων κομμάτων κ.ο.κ., τις έχουν... «διδάξει» οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Πολύ περισσότερο, η ΝΔ αποσιωπά ότι είναι το ίδιο το περιεχόμενο του αντιλαϊκού μπαράζ που προωθείται για λογαριασμό του κεφαλαίου, αυτό που «επιβάλλει» τέτοιες πρακτικές στις κυβερνήσεις του, κόντρα ακόμα και στους κανονισμούς του αστικού κοινοβουλίου, προκειμένου να περιορίζονται στο ελάχιστο οι δυνατότητες ενημέρωσης του λαού, να ψηφίζονται βάρβαρα μέτρα... «νύχτα», με τις λιγότερες δυνατές εργατικές - λαϊκές αντιδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητά από τον πρόεδρο της Βουλής να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στρατηγική ταύτιση και διαγωνισμός προσφοράς νέων προνομίων στο κεφάλαιο

Αυτά, φυσικά, δεν κρύβουν τη στρατηγική ταύτιση των δύο κομμάτων στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Διόλου τυχαία, η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον νέο «αναπτυξιακό νόμο», από τη σκοπιά ότι «είναι πάρα πολύ λίγος και ήρθε πάρα πολύ αργά. Εχει ορισμένα θετικά στοιχεία, αλλά δυστυχώς έχει πάρα πολλά αρνητικά. Οταν η χώρα χρειάζεται 100 δισ. ευρώ έως το 2020, τα 500 εκατ. ευρώ σε πέντε χρόνια που μοιράζει ο αναπτυξιακός νόμος, είναι μια τρύπα στο νερό».

Ασκησε, δε, κριτική και για την κατάσταση στα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά, όπου γίνονται κινητοποιήσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις: «Δεν μπορεί να φτιάξει το επιχειρηματικό κλίμα όταν η κατάσταση σήμερα στη Θεσσαλονίκη είναι αυτή. Και σας προκαλώ να μου πείτε ποιος υπουργός ενδιαφέρθηκε για το πρόβλημα. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να παρακολουθεί άβουλη και άμοιρη το λιμάνι, όταν ο Πειραιάς κινδυνεύει να χάσει το σύνολο των κρουαζιερόπλοιων που έρχονται στην Ελλάδα» πρόσθεσε, ζητώντας ουσιαστικά τη λήψη ακόμα πιο αποφασιστικών μέτρων ενάντια στις κινητοποιήσεις, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μπίζνες.

Την αποτελεσματικότερη υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου αφορούσαν και τα σημεία κριτικής της απέναντι στην κυβέρνηση, ότι «με ένα εξαιρετικά αρνητικό επενδυτικό κλίμα, υπερφορολόγηση και με λογική ποινικοποίησης του κέρδους, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει».

Εσπευσε, τέλος, να παράσχει διαβεβαιώσεις σε ντόπια και ξένα επιτελεία ότι στη ΝΔ «έχουμε κι εμείς μάθει από τα λάθη και τις αδυναμίες μας στο παρελθόν και αυτό που θα παρουσιαστεί στο σύνολό του τον Σεπτέμβριο από τον Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα είναι η πλήρης πρόταση της ΝΔ για το πώς θα μπορέσει γρήγορα να ανακάμψει η ελληνική οικονομία».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org