Τετάρτη 15 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ανιχνεύει έδαφος για μπίζνες σε Γερμανία και Κίνα

Συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τις προσπάθειές της να στήσει κομπρεμί για ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους με κεφάλαια του εξωτερικού, επιδιώκοντας αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Δ. Μάρδας, συζήτησε το ζήτημα της «προώθησης του θεσμού της υπεργολαβίας» με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Κυρ. Λουφάκη, και τον γενικό διευθυντή του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Αθ. Κελέμη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο.

Σε αυτήν συμφωνήθηκε η διάθεση σε όλα τα διμερή Επιμελητήρια διαδικτυακής πλατφόρμας που έχει αναπτύξει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τον ΣΕΒΕ, ώστε να ενισχυθεί η «αναζήτηση συνεργασιών» μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων άλλων χωρών, στο αντικείμενο υπεργολαβίας.

Η εν λόγω πλατφόρμα είναι ένα «διαδραστικό δίκτυο» γερμανικών και ελληνικών εταιρειών. Στόχος του, επισήμως, είναι «η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες είτε διαθέτουν πλεονάζουσα παραγωγή είτε επιθυμούν την επέκταση του κύκλου εργασιών τους, και γερμανικών επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην αξιοποίηση αυτών».

Τέλος, συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός επίσκεψης του Δ. Μάρδα τον Ιούλη στο Βερολίνο, με στόχο την παρουσίαση της πλατφόρμας στην Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων της Γερμανίας, τον αντίστοιχο γερμανικό ΣΕΒ, καθώς και στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Στο μεταξύ, αναχώρησε για το Πεκίνο κυβερνητική αποστολή με επικεφαλής τον γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γ. Τσίπρα, αποτελούμενη επίσης από τους Φ. Κουτεντάκη, γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, και Δ. Κοντοφάκα, ειδικό σύμβουλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Την αποστολή συνοδεύει ο Ε. Γκατζώνας, διευθυντής εργασιών Δημοσίου της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σκοπός της αποστολής είναι η προετοιμασία της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στην Κίνα, σε ό,τι αφορά τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org