Τετάρτη 15 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ανάπτυξή τους...

Η ηλεκτρονική έκδοση της «Αυγής», 14/6/2016, έγραψε: «Την προσεχή Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας, σε εκδήλωση της κυβέρνησης που θα λάβει χώρα στο Μουσείο της Ακρόπολης μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, θα παρουσιάσει τη λογική που θα διατρέχει το σχέδιο για τη δίκαιη ανάπτυξη και που θα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

α) την παραγωγική ανασυγκρότηση,

β) το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων και το σχετικό χρονοδιάγραμμα,

γ) τα χρηματοδοτικά εργαλεία (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αναπτυξιακός νόμος, αναπτυξιακή τράπεζα, Παρευξείνια Τράπεζα κ.τ.λ.), που στόχο έχουν την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Δηλαδή, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων για την ανάκαμψη των κερδών τους. Τα περί στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν αφορούν τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, που βεβαίως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοια εργαλεία. Πώς να δανειστούν από τράπεζες, αφού ούτε την ασφάλισή τους δεν μπορούν να πληρώσουν; Στην ουσία, κλείνει το μάτι σε μεσαία στρώματα που ευελπιστούν από την ανάκαμψη να βελτιώσουν και αυτοί τη θέση τους, εξασφαλίζοντας συμμαχίες για λογαριασμό του κεφαλαίου.

... έχει αντεργατικό όραμα

Την ίδια μέρα, η έντυπη έκδοση της «Αυγής» έγραφε ότι «το όραμα της αριστεράς για την ανάπτυξη σε αντιδιαστολή με τη νεοφιλελεύθερη εκδοχή. Το δεξιό σχέδιο περιλαμβάνει τη μείωση του κόστους εργασίας, σε αντίθεση με την αριστερή προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης, που έχει ως μοχλούς το κοινωνικό όφελος, τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και εν γένει του δημοσίου συμφέροντος». Είτε «δεξιό» είτε «αριστερό» το σχέδιο της ανάκαμψης για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, η ουσία είναι μία, ότι ούτε αυξήσεις μισθών και συντάξεων θα έρθουν, ούτε φοροελαφρύνσεις του λαού, ούτε ενίσχυση των κρατικών κονδυλίων για κάλυψη λαϊκών αναγκών (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία κ.λπ.), γιατί έρχονται σε αντίθεση με την κερδοφορία του κεφαλαίου. Οπότε τα περί «κοινωνικού οφέλους» είναι κουραφέξαλα. Αντίθετα, είτε «δεξιό» είτε «αριστερό» το σχέδιο της καπιταλιστικής ανάκαμψης περιλαμβάνει συνεχιζόμενη σφαγή δικαιωμάτων, με τις αντιδραστικές αλλαγές στα Εργασιακά (μείωση μισθών, απελευθέρωση απολύσεων, εμπόδια στις απεργίες κ.λπ.) να παίρνουν σειρά στο νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης.

«Δωράκι» στην εργοδοσία

Δημοσιεύματα στον Τύπο θέλουν το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το ΣΕΠΕ και τους «θεσμούς», να προωθεί τη μείωση του προστίμου που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις όταν πιάνονται να απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους. Η μείωση, μάλιστα, αυτή μπορεί να φτάνει και τα 2/3 του προστίμου που ισχύει σήμερα, από τα 10.500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο στα 3.500 ευρώ (ακούγεται ακόμα και ο μηδενισμός των προστίμων). Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για ένα «δωράκι» στους εργοδότες, με το σαθρό επιχείρημα ότι έτσι κι αλλιώς, στα δημόσια ταμεία φτάνει μόνο το 20% των προστίμων που καταλογίζονται. Μάλιστα, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι σκοπεύει να αντισταθμίσει τη μείωση των προστίμων για τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία με το να υποχρεώνει τους εργοδότες να προσλαμβάνουν τον ανασφάλιστο εργαζόμενο για 12 μήνες. Μέσω της πρόσληψης, υπολογίζουν ότι το ΙΚΑ θα εισπράττει περί τα 3.500 ευρώ ανά θέση εργασίας και άλλα τόσα το Δημόσιο από το φόρο εισοδήματος.

Βεβαίως, γεγονός είναι ότι η αύξηση του προστίμου στα 10.500 ευρώ ανά ανασφάλιστο, που επιβλήθηκε πριν από μερικά χρόνια, δεν μείωσε την ανασφάλιστη εργασία, σίγουρα δεν θα την αντιμετωπίσει και αυτό το μέτρο. Η αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας, που ξεπερνά το 20% των απασχολούμενων, δεν γίνεται με «δωράκια» προς τους εργοδότες. Απαιτεί γκρέμισμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου που τους ευνοεί, προϋποθέτει δημιουργία, στελέχωση και λειτουργία εκείνων των ελεγκτικών μηχανισμών που μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν, ή υπολειτουργούν τραγικά.

Από τη μύγα ξίγκι

Θυμάστε τον ΣΥΡΙΖΑ που υποσχόταν κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα; Ε, το γεγονός είναι ότι η ΔΕΗ κόβει σωρηδόν το ρεύμα σε λαϊκά νοικοκυριά που καθυστερούν την εξόφληση λογαριασμών καθώς αδυνατούν να πληρώσουν. Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε η αποστολή σε χιλιάδες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ των ειδοποιήσεων για την καταβολή των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών και επίσης άρχισαν οι πλειστηριασμοί σε ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου. Ολες οι περιπτώσεις παρουσιάζονται από την κυβερνητική προπαγάνδα ως διαδικασία εξυγίανσης των οικονομικών του Δημοσίου και οι οφειλέτες ως μπαταξήδες. Η πραγματικότητα είναι διαμετρικά αντίθετη. Η κυβέρνηση κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ενισχύσει το κρατικό ταμείο για λογαριασμό του κεφαλαίου. Προσπαθεί να βγάλει από τη μύγα ξίγκι, παίρνοντας από εκεί που δεν μπορούν να δώσουν άλλο γιατί πολύ απλά έχουν γονατίσει απ' τη διαρκή αφαίμαξη. Το πρόβλημα, πλέον, δεν είναι αυτή καθαυτή η κυβερνητική επιδίωξη. Η κυβέρνηση δουλεύει για την τάξη που υπηρετεί: τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, το κεφάλαιο. Το πρόβλημα που ζητά λύση είναι πώς η λαϊκή οργή, ο θυμός που συσσωρεύεται δεν θα εκτονωθεί στη μια ή την άλλη αδιέξοδη επιλογή εντός του συστήματος, αλλά θα γίνει συνειδητή επιλογή στο δρόμο για την ανατροπή.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org