Τετάρτη 15 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πυρκαγιές στα Μέγαρα

Περιοδεία και ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ για τη φωτιά στον οικισμό της Κνωσού στην Κρήτη

Σε εξέλιξη ήταν από χτες το μεσημέρι δυο πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων. Η μία στο Καντήλι Ν. Περάμου και η άλλη στα Παλαιοκούνδουρα. Παράλληλα, σε ύφεση ήταν η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα σε δασική και χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Ακρες Μεγάρων, κοντά στο πεδίο βολής, στους πρόποδες του όρους Πατέρα, χωρίς να απειλήσει κατοικημένη περιοχή. Στον τόπο επιχειρούσαν 219 πυροσβέστες με 57 οχήματα και 11 εναέρια μέσα.

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το μεσημέρι η φωτιά που εκδηλώθηκε χτες τα ξημερώματα σε χορτολιβαδική έκταση στα Χάρκια Ρεθύμνου. Στον τόπο βρίσκονταν 15 οχήματα με 38 πυροσβέστες και 12 άτομα πεζοπόρου τμήματος. Στη Χερσόνησο Ηρακλείου, στην τοπική κοινότητα Ποταμιών, στις 07.25 χτες το πρωί εκδηλώθηκε πυρκαγιά που κατέστρεφε δασική έκταση. Επιχειρούσαν εφτά οχήματα με 18 πυροσβέστες και 11 άτομα πεζοπόρου τμήματος.

Στο μεταξύ, χτες Τρίτη, έγινε περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χάρη Φλουρή, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, στον οικισμό της Κνωσού και στον αρχαιολογικό χώρο, με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στην ευρύτερη περιοχή και πιο συγκεκριμένα στη θέση Βλυχιάς.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ τονίζεται: «Αν και η έκταση της πυρκαγιάς ήταν μικρή, αναδείχτηκε η έλλειψη πυροπροστασίας σε μια περιοχή που είναι κοντά στον οικισμό της Κνωσού αλλά και σε έναν αρχαιολογικό χώρο μεγάλης ιστορικής σημασίας. Η πυροσβεστική υπηρεσία προσπάθησε να επιχειρήσει σε μια έκταση χωρίς καμία πρόσβαση σε δρόμους ή αντιπυρικές ζώνες. Επιπλέον, δεν υπήρχε πρόσβαση σε απόθεμα νερού, με αποτέλεσμα να διανύουν τα οχήματα μεγάλες αποστάσεις για να γεμίσουν με νερό. Σε όλη την περιοχή, πυροσβεστικοί κρουνοί υπάρχουν μόνο πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, ενώ οι δύο αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται εκτός του ανακτόρου είναι εκτεθειμένοι. Ολη αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της υποβάθμισης της πυροπροστασίας συνολικά, κάτι που το ΚΚΕ έχει αναδείξει κατ' επανάληψη μέσα και έξω από τη Βουλή.

Η φετινή ανομβρία και οι ακραίες καιρικές συνθήκες έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που προκύπτουν από την εγκληματική πολιτική που ακολουθείται διαχρονικά απ' όλες τις κυβερνήσεις που οδηγούν στην υποστελέχωση και υποβάθμιση υπηρεσιών, την έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού, μια πολιτική που οδηγεί στην απαξίωση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας με τη διαρκή μείωση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη μεταφορά ευθύνης στους ΟΤΑ στο πλαίσιο του "Καλλικράτη", τον εθελοντισμό κ.λπ.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα, κονδύλια και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για να αντιστραφεί η υπολειτουργία των υπηρεσιών, η αποδιάρθρωση υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και η πλήρης υποβάθμιση της συντήρησης και της επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού, που πλήττει την επιχειρησιακή του ετοιμότητα, για να μην επαφίεται και φέτος η πυροπροστασία στην αίσθηση καθήκοντος των εργαζομένων στην Πυροσβεστική».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org