Τετάρτη 15 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Κλιμακώνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνεται το κλίμα πόλωσης στη Βρετανία, ενόψει του δημοψηφίσματος στις 23 Ιούνη, καθώς τα δύο στρατόπεδα, υπέρ και κατά της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, συνεχίζουν να κοντράρονται λόγω αντιτιθέμενων συμφερόντων μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης και των μονοπωλίων.

Μεταξύ των αξιωματούχων που προειδοποίησαν με επερχόμενα δεινά σε περίπτωση Brexit ήταν και πάλι ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, που προέβλεψε «τέλος του πολιτικού δυτικού πολιτισμού» εάν οι Βρετανοί αποφασίσουν αποχώρηση από την ΕΕ. Ο Ντέιβιντ Λίπτον, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, δήλωσε χτες από το Πεκίνο ότι πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα οδηγήσει «σε περίοδο αβεβαιότητας για το εμπόριο μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ», εκτιμώντας ότι οι επιπτώσεις ενός Brexit θα γίνουν αισθητές ευρέως και «θα αποτελέσουν αρνητικό παράγοντα σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής αδυναμίας».

Επιπλέον, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον, υποστήριξε ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας θα εξασθενούσε τη δυτική ασφάλεια.

Επίσης, η πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας TNS, που δημοσιοποιήθηκε χτες το απόγευμα, δείχνει το 47% να προτιμά το Brexit, το 40% την παραμονή στην ΕΕ και το 13% να είναι αναποφάσιστο.

Παρόμοια τάση καταγράφεται στα γραφεία στοιχημάτων, όπως το Betfair, όπου χτες το μεσημέρι οι πιθανότητες επικράτησης της εκλογής υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έπεσαν στο 55% από 59% που ήταν νωρίς χτες το πρωί και 78% που ήταν την περασμένη βδομάδα.

Ας σημειωθεί ότι στο πλευρό των υποστηρικτών του Brexit συμπαρατάχθηκε χτες ξεκάθαρα και η βρετανική λαϊκίστικη εφημερίδα «The Sun» του συγκροτήματος Μέρντοχ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ