Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Το κεφάλαιο σε θέσεις «μάχης» ενόψει του δημοψηφίσματος τον Ιούνη

Μετά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε το Σάββατο για καθεστώς «ειδικών σχέσεων» ανάμεσα στη Βρετανία και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοινώνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 23 Ιούνη φέτος
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοινώνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 23 Ιούνη φέτος
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με έντονα τα σημάδια πόλωσης ξεκινά στη Βρετανία η προεκλογική εκστρατεία ανάμεσα στα στρατόπεδα υπέρ της παραμονής ή υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, ενόψει του δημοψηφίσματος που αποφασίστηκε να διεξαχθεί στις 23 Ιούνη, έπειτα από τη συμβιβαστική συμφωνία που ανακοινώθηκε το Σάββατο ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ηδη, το ζήτημα προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, με τον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, να επιχειρηματολογεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, με επιχείρημα τα «κέρδη» που θεωρεί πως θα φέρει στα βρετανικά μονοπώλια το νέο «ειδικό καθεστώς» σχέσεων της χώρας στην ΕΕ και το δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον (επίσης σημαντικό στέλεχος των Συντηρητικών), να διαχωρίζει τη θέση του, παίρνοντας το πλευρό του στρατοπέδου που τάσσεται υπέρ του λεγόμενου «Βrexit» (σ.σ. αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ), όπως είναι το αντιμεταναστευτικό κόμμα UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, θεωρώντας ότι έτσι θα προστατευτούν καλύτερα τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Στο πλευρό του Τζόνσον έχουν ήδη ταχθεί έξι από τους 23 υπουργούς της κυβέρνησης Κάμερον και οι μισοί από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος. Η επιλογή του Τζόνσον θεωρείται καίριας σημασίας και για τις εξελίξεις στην ηγεσία του κόμματος, καθώς θεωρείται πως με την επιλογή του υπέρ του «Brexit» ρίχνει το «γάντι» στον Ντ. Κάμερον.

Ο Κάμερον, από την άλλη, ενημερώνοντας χτες τη Βουλή για τη συμφωνία του Σαββάτου, υποστήριξε ότι τυχόν έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση «θα συνιστούσε απειλή για την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας».

Υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ έχουν ταχθεί επιχειρηματικοί φορείς, καθώς χτες δημοσιοποιήθηκε έρευνα από το Ινστιτούτο Διευθυντών (IoD) (οργάνωση υποστήριξης των συμφερόντων επιχειρήσεων όλων των μεγεθών), στην οποία σημειώνεται ότι το 60% των μελών της οργάνωσης θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Το 31% είπαν ότι θα προτιμούσαν να αποχωρήσει η χώρα, ενώ το 9% ήταν αναποφάσιστοι.

Η ρευστότητα των εξελίξεων και οι κόντρες ανάμεσα σε διαφορετικά κομμάτια του μεγάλου κεφαλαίου στη Βρετανία προκαλούν «ισχυρές δονήσεις» στη συναλλαγματική αξία της στερλίνας έναντι του δολαρίου, που χτες έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο επταετίας.

Ποια είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Στα βασικά σημεία της συμφωνίας Βρετανίας - ΕΕ που ανακοινώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, προβλέπονται μεταξύ άλλων:

α) Προσθήκες σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ και ειδικότερα εξαίρεση της Βρετανίας από την περαιτέρω πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση, χωρίς ωστόσο το Λονδίνο να έχει τη δυνατότητα βέτο σε τέτοια ζητήματα, υπό το πνεύμα «αμοιβαίου σεβασμού» μεταξύ χωρών εντός και εκτός Ευρωζώνης.

β) Προώθηση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών των χωρών - μελών της ΕΕ, μείωση των ρυθμιστικών βαρών για επιχειρήσεις και ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς.

γ) Αρχή επικουρικότητας, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργείται νέος μηχανισμός, όπου ομάδα εθνικών κοινοβουλίων που εκπροσωπεί πάνω από το 55% των μελών εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ μπορεί να ζητήσει γενικευμένη συζήτηση οποιουδήποτε νομοσχεδίου υποβάλλεται στην Ευρωβουλή και φαίνεται ασύμβατο με την αρχή της επικουρικότητας (σ.σ. η επικουρικότητα είναι αρχή που ρυθμίζει την άσκηση των αρμοδιοτήτων και κατά πόσο η ΕΕ μπορεί να ενεργήσει ή πρέπει να αφήσει την πρωτοβουλία στα κράτη - μέλη).

δ) Κοινωνικά δικαιώματα και επιδόματα, όπου προβλέπεται πλέον η δημιουργία νέου μηχανισμού που θα επιτρέπει στις χώρες - μέλη της ΕΕ να περιορίσουν την πρόσβαση νεοεισερχόμενων εργαζομένων από άλλες χώρες - μέλη σε εργασιακά επιδόματα για μία περίοδο έως 4 χρόνια ή επτά για τη Βρετανία, από την έναρξη του χρόνου απασχόλησης. Οσον αφορά τα επιδόματα παιδιών, προβλέπεται ένα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ και θα εφαρμοστεί για τους μετανάστες σε άλλο κράτος - μέλος άμεσα και για όλους τους μετανάστες (αδιακρίτως) από 1ης Γενάρη 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Συμβουλευτικό» δημοψήφισμα ανεξαρτησίας το 2023 προωθεί η Σκοτία(2022-06-29 00:00:00.0)
Ανησυχία τμημάτων του κεφαλαίου για το Brexit(2019-09-23 00:00:00.0)
Πιέσεις και αντιθέσεις εντός ΕΕ για τα βρετανικά παζάρια...(2016-02-16 00:00:00.0)
Προωθώντας τις μπίζνες του βρετανικού κεφαλαίου(2015-07-28 00:00:00.0)
«Σκληρά» τα παζάρια με την ΕΕ υπόσχεται ο Κάμερον(2015-05-12 00:00:00.0)
Παρέμβαση Ομπάμα για «παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ»(2013-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ