Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Στις ΗΠΑ ο Κινέζος ΥΠΕΞ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη, 25 Φλεβάρη, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρι, όπως δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του υπουργείου Χούα Τσουνουίνγκ.

«Ελπίζουμε η Κίνα και οι ΗΠΑ να κανονίσουν υψηλόβαθμες ανταλλαγές απόψεων και διαλόγους για το 2016, να συζητήσουν την πρακτική (τους) συνεργασία και την αντιμετώπιση ευαίσθητων θεμάτων για την προώθηση βιώσιμης, υγιούς και σταθερής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων», πρόσθεσε η ίδια. Η επίσκεψη γίνεται σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σε Ασία - Ειρηνικό, με την πρωταγωνιστική «συμβολή» και των δύο χωρών, οι οποίες ειδικά στο «μέτωπο» της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας εντείνουν τις κινήσεις τους, ανάλογα με τα μονοπωλιακά συμφέροντα που καθεμιά τους υπηρετεί.

Στο μεταξύ, τις βαθιές αντιθέσεις αποτυπώνουν και οι διαφορές μεταξύ «εταίρων» όπως οι Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Οι δύο χώρες συνεχίζουν να διαφιλονικούν για περιοχές της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας, μάλιστα το Σαββατοκύριακο η Σεούλ εμφανίστηκε ενοχλημένη, επειδή η ιαπωνική κυβέρνηση επέλεξε να στείλει ανώτερο εκπρόσωπο στις φετινές εκδηλώσεις για τη «Μέρα Τακεσίμα». Πρόκειται για εκδηλώσεις που οργανώνουν από το 2005 οι τοπικές αρχές της περιφέρειας Σιμάνε και σηματοδοτούν την ιαπωνική επιμονή για κατοχύρωση των νησιών Τακεσίμα, που η Νότια Κορέα διεκδικεί ως μέρος της δικής της επικράτειας (στα νοτιοκορεατική είναι γνωστά ως «Ντόκντο»).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org