Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο μακελειό βλέπουν ευκαιρίες...

Ολο και πιο προκλητική και αποκαλυπτική γίνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην προσπάθειά της να πείσει τον ελληνικό λαό ότι η πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και το ακόμα μεγαλύτερο μπλέξιμο του λαού στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή γίνονται... για το καλό του. Ετσι, μετά το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σαντορινιό, που την προηγούμενη βδομάδα είπε ότι «βεβαίως θέλουμε να βγούμε από το ΝΑΤΟ και το είπαμε και στο συνέδριό μας, αλλά δεν είναι προτεραιότητά μας», μετά το βουλευτή Μπαλαούρα, που είπε ότι «η στρατηγική μας απέναντι στο ΝΑΤΟ δεν άλλαξε, αλλά αναγκαστήκαμε να συμφωνήσουμε λόγω των πιεστικών συγκυριών», ήρθε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τόσκας, να το πάει ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας σε συνέντευξή του στην «Αυγή» ότι «...στις διεθνείς σχέσεις υπάρχει και η άλλη σχολή, που λέει "εκμεταλλεύομαι τις ευκαιρίες στη διεθνή πολιτική και στον περίγυρό μου χωρίς να εξετάζω ιδιαίτερα τον ιδεολογικό ρόλο των οργανισμών ή των κυβερνήσεων των γειτονικών χωρών, προκειμένου να πετύχω το καλύτερο αποτέλεσμα". Το καλύτερο αποτέλεσμα για ποιον; Το καλύτερο αποτέλεσμα για το λαό και τη χώρα...». Υπουλο επιχείρημα, στο όνομα πάντα του «ρεαλισμού», που όχι απλά δικαιολογεί το ιμπεριαλιστικό μακελειό και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αλλά προσπαθεί να στρατεύσει το λαό στα ματωμένα παιχνίδια του κεφαλαίου, παρουσιάζοντάς τα λίγο - πολύ και σαν «ευκαιρία». Να μην περάσει!

Μυρίστηκαν ψητό

Στο μοντέλο των «τριών πυλώνων», όπου ο δεύτερος (επαγγελματικά Ταμεία) και ο τρίτος (ιδιωτική Ασφάλιση) θα παίζουν όλο και πιο αποφασιστικό ρόλο, βλέπει το «μέλλον» της Ασφάλισης στη χώρα μας η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ). Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό επικεντρώνει το ενδιαφέρον της όχι μόνο στις συντάξεις (κλάδος Ζωής), αλλά και στον τομέα της Υγείας, που ζητά τη «σύμπραξη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», όπως είπε στη χτεσινή γενική συνέλευση της ΕΑΕΕ ο πρόεδρός της Α. Σαρρηγεωργίου. Οι φιλοδοξίες των ντόπιων και αλλοδαπών επιχειρηματικών ομίλων στην προώθηση της ιδιωτικής Ασφάλισης δεν κρύβονται και βέβαια δεν περιορίζονται απλά στο «συμπληρωματικό της ρόλο», όπως ντροπαλά ισχυρίζονται.

Στρατηγική επιδίωξή τους είναι η δραστική συρρίκνωση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης στα επίπεδα της Πρόνοιας - το ονομάζουν δίχτυ ασφαλείας - και η αντικατάστασή της από την ιδιωτική Ασφάλιση, με τα ανάλογα οφέλη για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό το στρατηγικό στόχο υπηρετούν οι συνεχιζόμενες περικοπές στις παροχές Υγείας και στις συντάξεις που επέβαλαν και συνεχίζουν να επιβάλλουν οι αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά και το «νέο ασφαλιστικό» μοντέλο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το οποίο ανοίγει διάπλατα ο δρόμος, για να εξασφαλιστούν στον ιδιωτικό τομέα νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης και κερδοφορίας. Το σίγουρο είναι ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι «μυρίζονται ψητό» και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν διαθέτουν καλή όσφρηση!

Απορίες...

«Τι ακριβώς θέλει;», αναρωτιέται η «Εφ.Συν.» σχολιάζοντας την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το Λιμάνι του Πειραιά. Γράφει, λοιπόν, ότι ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, την οποία η εφημερίδα θεωρεί αναμενόμενη και συνεχίζει λέγοντας πως «ο γραμματέας του ΚΚΕ διαφωνεί και με τον δημόσιο ΟΛΠ, εξηγώντας - ο Δ. Κ. - ότι το αστικό κράτος τον χρησιμοποιεί προς το συμφέρον των μονοπωλίων και η πείρα δείχνει ότι το λιμάνι ακόμα και αν το Δημόσιο έχει το 100% υπηρετεί στις σημερινές συνθήκες τις ανάγκες του κεφαλαίου». Η θέση αυτή, σχολιάζει ο συντάκτης, «άφησε άπαντες με την απορία: τι ακριβώς προτείνει ο Περισσός αφού ούτε ιδιωτικοποιημένο λιμάνι θέλει ούτε να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου».

Αλήθεια, κύριοι της «Εφ.Συν»; Εκτός από το ιδιωτικό μονοπώλιο και το κρατικό καπιταλιστικό μονοπώλιο δεν υπάρχει τίποτα άλλο; Δηλαδή, λέτε στους εργάτες να επιλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη αντί να κοιτάνε μπροστά; Να παλεύουν μόνο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση (στην οποία έτσι κι αλλιώς εναντιώνεται το ΚΚΕ) υπερασπίζοντας όμως το σημερινό δημόσιο κρατικό λιμάνι που πάλι στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων είναι, με μακροχρόνιες παραχωρήσεις σε ιδιωτικά κεφάλαια; Κρύβετε, δηλαδή, απ' τους εργάτες ότι πρέπει να εντάξουν στην πάλη τους την ανάγκη για δημόσιο κοινωνικοποιημένο λιμάνι με την εργατική τάξη και το λαό στην εξουσία; Αν είναι έτσι, να χαίρεστε τη «συνεπή» αριστεροσύνη σας αλά ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών...

Το κεφάλαιο και το «γενικό συμφέρον»

«Χρειάζεται μία νέα στρατηγική για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία δεν θα επικεντρώνεται στις ανάγκες κάποιων ισχυρών χωρών, αλλά θα λαμβάνει υπόψη της το γενικό συμφέρον». Αυτά δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, σε νέα του παρέμβαση με την οποία (υποτίθεται) επέκρινε τη «λιτότητα» της ΕΕ, διαμηνύοντας πως το ιταλικό κεφάλαιο θα επιμείνει να διεκδικεί μείγμα διαχείρισης της κρίσης που θα ευνοεί τις δικές του επιδιώξεις.

Τέτοιες επικλήσεις του «γενικού συμφέροντος» όχι μόνο δεν αφορούν τα αληθινά λαϊκά συμφέροντα, αλλά προμηνύουν νέα όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αφού κάθε μερίδα των μονοπωλίων βαφτίζει τις δικές της προσδοκίες «γενικό συμφέρον», προσδοκώντας ένα συσχετισμό δύναμης ευνοϊκό για την αναβάθμιση της δικής της θέσης.

Ετσι, ανήσυχος για το συμφέρον των ιταλικών μονοπωλίων, ο Ρέντσι γκρίνιαξε ότι «οι γερμανικές εξαγωγές προς την Ιταλία πέρυσι αυξήθηκαν επτά φορές περισσότερο από ό,τι το σύνολο των εξαγωγών της Ρώμης προς το Βερολίνο». Νωρίτερα, είχε γκρινιάξει και επειδή η Ιταλία δεν πήρε μέρος στις διεθνείς «συνομιλίες» με το Ιράν, αν και πριν από τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη είχε το μεγαλύτερο όγκο εμπορικών συναλλαγών μαζί της, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Οι «κυνηγοί» μιας καλύτερης θέσης για το κεφάλαιο της χώρας τους στην ευρωπαϊκή και διεθνή κούρσα καταλήστευσης των λαών «φίλοι των λαών» δεν γίνονται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ