Τετάρτη 15 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Μήνυμα Ερντογάν στον Πούτιν

Με αφορμή τη «Μέρα της Ρωσίας»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Επιστολή με ευχές για τη «Μέρα της Ρωσίας» (12 Ιούνη) έστειλε στο Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, στην πρώτη επίσημη επαφή που έχουν οι δυο πλευρές μετά την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» τον περασμένο Νοέμβρη, η οποία όξυνε επικίνδυνα τις εντάσεις μεταξύ τους. Μάλιστα, σύμφωνα τόσο με τουρκικά όσο και ρωσικά ρεπορτάζ, η επιστολή Ερντογάν σημείωνε την «ευχή» του «οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας να φτάσουν στο επίπεδο που αξίζουν στο κοντινό μέλλον».

Αντίστοιχη επιστολή έστειλε και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπινάλι Γιλντιρίμ, στο Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εκφράζοντας αντίστοιχη ευχή ώστε «η συνεργασία και οι σχέσεις των χωρών μας να φτάσουν σύντομα στο επίπεδο που είναι απαραίτητο για τους κοινούς στόχους των λαών μας».

Παραίτηση Ευρωπαίου αξιωματούχου

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία, Χάνσγιεργκ Χάμπερ, χωρίς οι Βρυξέλλες να δώσουν κάποια επίσημη εξήγηση για την παραίτηση. Ο Χάμπερ είχε εισπράξει την έντονη αντίδραση της Αγκυρας για ειρωνικά του σχόλια σχετικά με την τύχη της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, ενώ και χτες ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, έσπευσε να επισημάνει: «Υπάρχουν δύο κανόνες που οφείλει να γνωρίζει κάθε διπλωμάτης. Ο πρώτος είναι ο σεβασμός απέναντι στις αξίες της χώρας, ο δεύτερος είναι ο σεβασμός για τον πρόεδρο αυτής της χώρας. Ο πρεσβευτής (της ΕΕ) παραβίασε αυτούς τους βασικούς κανόνες».

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί η αναφορά που έκανε στην Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξή του στην «Μπιλντ», τονίζοντας: «Ναι, η Τουρκία είναι ένας δύσκολος εταίρος, αλλά ο πιο αξιόπιστος στην περιοχή... Η χώρα αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση: τρομοκρατικές επιθέσεις κάθε εβδομάδα. Μη ασφαλή σύνορα με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Επιπλέον, πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα. Γι' αυτό πρέπει να της προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας, αλλά και την κριτική μας...».

  • Εκρηξη βόμβας σε πόλη της επαρχίας Βαν της ανατολικής Τουρκίας προκάλεσε χτες το απόγευμα τον τραυματισμό έξι αστυνομικών, εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Η επίθεση, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», έγινε με εξ αποστάσεως πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού, τη στιγμή που περνούσε θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας. Οι τουρκικές αρχές εστίασαν τις υποψίες τους σε Κούρδους του ΡΚΚ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ