Τετάρτη 15 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μαζική και μαχητική η διαδήλωση στο Παρίσι

Με τη συμμετοχή εργαζομένων από όλη τη χώρα

Από τη χτεσινή διαδήλωση στο Παρίσι
Από τη χτεσινή διαδήλωση στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Η ανάγκη να δυναμώσει ο ταξικός προσανατολισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα, ζήτημα κομβικό για την αντοχή και την προοπτική των εργατικών αγώνων, ήρθε πάλι στο προσκήνιο χτες, με τη μαζική και μαχητική διαδήλωση που έγινε στο Παρίσι, με δεκάδες χιλιάδες απεργούς και εργαζόμενους που έφτασαν από όλη τη χώρα, ζητώντας να αποσυρθεί ο νόμος «Ελ Κομρί». Οι πρώτες πληροφορίες και φωτογραφίες που έφταναν εμφάνιζαν μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Από νωρίς, τα αστικά ΜΜΕ έστησαν σκηνικό συκοφάντησης των κινητοποιήσεων (σ.σ. εκτός από το Παρίσι έγιναν συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις), εστιάζοντας στα επεισόδια που προκλήθηκαν μεταξύ αστυνομίας και διαφόρων κουκουλοφόρων, «μηχανισμών» γνωστών για τις πολύμορφες υπηρεσίες τους στο αστικό πολιτικό σύστημα, κατά των εργατικών αγώνων. Είναι κι αυτό μέρος της γνωστής προσπάθειας να υποβιβαστεί ή να δικαιολογηθεί η ωμή επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, που τους τελευταίους μήνες έχει δυναμώσει στη Γαλλία, στο πλαίσιο και της ετοιμότητας «κατά της τρομοκρατίας», αλλά και του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης».

Πάντως, γαλλικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι το μεσημέρι υπήρχαν τουλάχιστον 26 διαδηλωτές τραυματίες. Οσον αφορά την ίδια την κινητοποίηση, αυτή ξεκίνησε με συγκέντρωση από την πλατεία Ιταλίας, από όπου είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει πορεία με προορισμό το Μέγαρο των Απομάχων, διανύοντας μια απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων.

Στο μεταξύ, σε διάφορους χώρους εργαζόμενοι συνεχίζουν να απεργούν, με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να πρωτοστατούν για να προσαρμοστούν οι αγώνες στις ανάγκες των εργοδοτών. Για παράδειγμα, στην «Air France», οι πιλότοι προσανατολίζονται ήδη σε νέα απεργία από αύριο, και η διοίκηση του σωματείου συνεχίζει να εστιάζει σε ζητήματα εσωτερικής διάρθρωσης του ομίλου και των θυγατρικών του, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να γλιτώσουν τις οδυνηρές συνέπειες που έχουν το κυνήγι της ανταγωνιστικότητας και η μείωση του «εργατικού κόστους».

Διπλή δολοφονία αστυνομικών

Στο μεταξύ, νέα «τροφή» στη συζήτηση για τις διαστάσεις που πρέπει να πάρει ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» έδωσε η δολοφονία ενός υψηλόβαθμου αστυνομικού, αργά το βράδυ της Δευτέρας, από έναν νεαρό άνδρα που φέρεται να συνδέεται με το «Ισλαμικό Κράτος». Σύμφωνα με τις αρχές, πρόκειται για τον 25χρονο Λαροσί Αμπάλα, που σκότωσε και τη γυναίκα του αστυνομικού, επίσης αστυνομικό, αφήνοντας το μικρό τους παιδί σε κατάσταση σοκ. Ο Αμπάλα φέρεται να δήλωσε ότι πρόσφατα ορκίστηκε πίστη στο «Ισλαμικό Κράτος», ενώ σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές ο Αμπάλα (που σκοτώθηκε κατά την επέμβαση της αστυνομίας) είχε καταδικασθεί το 2013 για συμμετοχή σε τζιχαντιστικό πυρήνα που δρούσε μεταξύ Γαλλίας και Πακιστάν και για σύσταση συμμορίας με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων.

Χτες το πρωί, ο Πρόεδρος Φρ. Ολάντ συγκάλεσε έκτακτο Συμβούλιο Ασφάλειας, μετά το οποίο επανέλαβε ότι η απειλή της «τρομοκρατίας» βρίσκεται παντού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ