Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΙΟΥΝΗ
Αναβρασμός στα νοσοκομεία για τα εκρηκτικά προβλήματα

Καθημερινές κινητοποιήσεις για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, την εντατική κι απλήρωτη δουλειά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον «Ερυθρό Σταυρό»

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον «Ερυθρό Σταυρό»
Την Τετάρτη 8 Ιούνη απεργούν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες Μονάδες Υγείας - Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ όλης της χώρας. Στην Αθήνα, θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ. Την ίδια μέρα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ) καλούν σε παναττική κινητοποίηση στις 10 π.μ., στην πλ. Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο Αθήνας) και πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε συμμετοχή για: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις, αποκατάσταση των απωλειών, ένταξη στα ΒΑΕ, δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και των πληρωμών των ασθενών, πλήρης κρατική χρηματοδότηση, φορολογία του κεφαλαίου στο 45%, στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων των μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Μπροστά στην απεργία, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται καθημερινά σε κινητοποιήσεις, με αιχμή την τραγική έλλειψη προσωπικού, την εντατική κι απλήρωτη συχνά δουλειά, τις εργασιακές συνθήκες «γαλέρας» και τις υποβαθμισμένες συνθήκες νοσηλείας.

Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» έκαναν συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου και συμβολικό αποκλεισμό της Λ. Κηφισίας. Διαμαρτύρονταν - μεταξύ άλλων - για τις μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό. Ενδεικτικά, ένα νοσοκομείο με 450 κρεβάτια το «κρατάνε» 380 νοσηλευτές. Στις βραδινές βάρδιες ένας νοσηλευτής καλείται να φροντίσει 40 ασθενείς.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» κάνουν στάση εργασίας (7 π.μ. - 11 π.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 8 π.μ. Το σωματείο καταγγέλλει την κρατική υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου (από τα ψίχουλα των 4 εκατ. ευρώ έχει λάβει τις 300.000). Επιπλέον, οι 80 εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση παραμένουν απλήρωτοι για 5 μήνες. Διεκδικούν καταβολή των δεδουλευμένων αλλά και αξιοπρεπείς μισθούς, επιδόματα, άδειες κ.ά.

Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης για ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, συνεχίζοντας το καθεστώς των εργολάβων, γίνεται για να μειωθεί το μισθολογικό «κόστος» στα δημόσια νοσοκομεία και οι κρατικές δαπάνες Υγείας. Οι άλλοτε «εργολαβικοί» εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι «φτηνοί» και «αναλώσιμοι» για τα δημόσια νοσοκομεία - επιχειρήσεις. Αποκαλυπτικά είναι όσα καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο Καλαμάτας, με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, στις 23/5.

Στη «φιέστα» που οργανώθηκε μ' αφορμή την υπογραφή των ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου για τη φύλαξη και την καθαριότητα (σ.σ. είναι έτοιμες οι αντίστοιχες συμβάσεις και για τη σίτιση) αναφέρθηκε πως μπαίνει «τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα», τη στιγμή που αυτές οι συμβάσεις «είναι περιορισμένης διάρκειας (18 μήνες), δεν προβλέπουν άδειες κανονικές κι αναρρωτικές, δεν χορηγούνται "δώρα" Χριστουγέννων - Πάσχα και επίδομα άδειας». Επιπλέον, απολύθηκαν 15 εργαζόμενοι καθαριότητας (από 45 πριν στον εργολάβο, η Διοίκηση πήρε 30) και 3 φύλαξης (από 9 προσλήφθηκαν 6). Ταυτόχρονα, η Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου ετοιμάζεται να παραχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρεία.

Τέλος, αύριο 8 π.μ. - 10 π.μ. θα γίνει κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου «Αττικόν». Οπως σημειώνει το σωματείο, ήδη οι 15 επικουρικοί νοσηλευτές απέχουν από τις βάρδιες και τις αργίες γιατί είναι απλήρωτοι, ενώ 50 εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» απολύονται. Από τις προσλήψεις που προπαγανδίζει διαρκώς το υπουργείο Υγείας, στο «Αττικό» έχουν πάει 3 εργαζόμενοι, ενώ «το προσωπικό στενάζει, χωρίς ρεπό και άδειες, τα ράντζα βασιλεύουν, κλίνες ΜΕΘ και χειρουργικές αίθουσες κλειστές, μηχανήματα παραμένουν χαλασμένα».

Σήμερα θα γίνουν Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», στον «Αγιο Σάββα» και στο ΕΚΑΒ Αττικής. Επίσης, οργανώνεται σύσκεψη υγειονομικών από Λάρισα και Τρίκαλα στις 7μ.μ. στο ΕΚ Λάρισας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ