Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ερώτηση στην Κομισιόν για τις «βέλτιστες πρακτικές»

Θύελλα κινητοποιήσεων και απεργιών προκάλεσε ο αντεργατικός «νόμος Ελ Κομρί» στη Γαλλία, όπου βρέθηκε την προηγούμενη βδομάδα Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε με απεργούς σε διυλιστήρια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα τους. Ακολούθως, κατέθεσε Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία καταγγέλλει ότι αντίστοιχα βάρβαρα μέτρα προωθούνται και για τους Ελληνες εργαζόμενους στον επερχόμενο νόμο για τα Εργασιακά.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην Ερώτησή του τονίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η γαλλική κυβέρνηση με ένταση της καταστολής περνάει ένα νόμο που προσφέρει νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως την περαιτέρω διευκόλυνση των απολύσεων με μείωση αποζημιώσεων, την ουσιαστική κατάργηση της Κυριακής αργίας και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ανάλογα με τα συμφέροντά της εργοδοσίας, τη μεγαλύτερη "ευελιξία" προς τα κάτω των μισθών των εργαζομένων με την ενίσχυση των επιχειρησιακών και αποδυνάμωση των κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας.

Την ίδια ώρα, με βάση το 3ο Μνημόνιο του Αυγούστου 2015 και την απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου νέα αντεργατικά μέτρα προστίθενται στα όσα έχουν ήδη πάρει η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενάντια στους Ελληνες εργαζόμενους. Μεθοδεύεται αντίστοιχος εργασιακός νόμος σχετικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις μαζικές απολύσεις και το χτύπημα της δράσης των συνδικάτων και του απεργιακού δικαιώματος.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τα μέτρα που προβλέπει ο "νόμος Ελ Κομρί" συμπεριλαμβάνονται στις λεγόμενες "βέλτιστες πρακτικές" που προωθεί η ΕΕ για την εργασία; Τα ίδια ή ανάλογα μεθοδεύει η Επιτροπή με την ελληνική κυβέρνηση στις συζητήσεις για τον επερχόμενο εργασιακό νόμο στην Ελλάδα ως προαπαιτούμενο του 3ου μνημονίου;».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org