Παρασκευή 20 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ και μείωση μεριδίων ΔΕΗ

Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η έναρξη δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνονται στο ενεργειακό πακέτο του πολυνομοσχεδίου.

Ξεκινώντας από την πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ, προβλέπεται πως η διαδικασία για την είσοδο «στρατηγικού επενδυτή» στην εταιρεία θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούλη, με στόχο μέχρι το Φλεβάρη του 2017 να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταβίβασης. Προβλέπεται ότι το ποσοστό του Δημοσίου δεν μπορεί να πέσει κάτω από 51% και στη συνέχεια δίνονται τα διαδικαστικά βήματα που θα ακολουθηθούν για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης, με τη ΔΕΗ να έχει την ευθύνη για τον διεθνή διαγωνισμό επιλογής στρατηγικού επενδυτή.

Ρυθμίσεις περιλαμβάνονται και για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ προς τρίτους προμηθευτές, οι οποίοι στη συνέχεια θα το μεταπωλούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με σκοπό, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 133, «να μειωθούν κατά 25% τα μερίδια λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ και να πέσουν κάτω από το 50% έως το 2020», σύμφωνα με τις προβλεπόμενες κατευθύνσεις της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, το νομοσχέδιο καταργεί τις διατάξεις για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», αλλά και για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, που είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο όπως είπε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, η ΔΕΗ αν και δεν βρίσκεται στη λίστα των εταιρειών που ιδιωτικοποιούνται άμεσα, βρίσκεται στη λίστα των εταιρειών που διαπραγματεύονται με τους δανειστές...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ