Παρασκευή 20 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέο χτύπημα στους φτωχούς αγρότες

Σχεδόν τα 2/3 του αγροτικού κόσμου χάνουν ακόμη και το κουτσουρεμένο αφορολόγητο όριο που υποτίθεται ότι θα είχαν (όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι), καθώς, με βάση το πολυνομοσχέδιο, αφορολόγητο εισόδημα θα δικαιούνται μόνο όσοι εμπίπτουν στον ορισμό του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη».

Σύμφωνα, μάλιστα, με το πολυνομοσχέδιο, αυξάνεται από 35% σε 50% το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που πρέπει να προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα για να εμπίπτει κάποιος παραγωγός στην κατηγορία του «κατ' επάγγελμα αγρότη». Δηλαδή, από τους 750.000 παραγωγούς που υποβάλλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου - το σύστημα ελέγχου καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων), μόνο οι περίπου 280.000 εμπίπτουν στο νέο ορισμό...

Η εξαίρεση από το αφορολόγητο όσων φτωχών αγροτών δεν «πιάνουν» το εν λόγω 50% (επειδή αναγκάζονται να συμπληρώσουν το εισόδημά τους με άλλη δουλειά για να επιβιώσουν), είναι βέβαιο πως αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα του ευρύτερου σχεδιασμού που στόχο έχει σταδιακά να θέσει εκτός δικαιωμάτων καταβολής επιδοτήσεων εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς αγρότες, ενισχύοντας αντίστοιχα τη συγκέντρωση γης και τις ισχυρές οικονομικά αγροτικές εκμεταλλεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ