Παρασκευή 20 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤIΩΝ
Τον ποντιακό ελληνισμό μάτωσαν οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων

Ειδική συνεδρίαση, αφιερωμένη στη Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, έγινε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, στην οποία παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες Συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων των Ποντίων.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής Γιάννης Δελής επισήμανε ότι ο ποντιακός ελληνισμός «δέχτηκε τις καταστροφικές συνέπειες από τους διωγμούς που εξαπέλυσε η τουρκική αστική τάξη κατά τη διαδικασία της διαμόρφωσης έθνους - κράτους» εκείνη την περίοδο, «η οποία ήθελε να εκτοπίσει το ανταγωνιστικό γι' αυτήν ελληνικό κεφάλαιο».

Απέναντι στους Πόντιους ήταν βέβαια και η ελληνική αστική τάξη, «που χρησιμοποίησε αδίστακτα τους πληθυσμούς στον Πόντο ως αντιπερισπασμό και ως μέσο πίεσης για τα δικά της συμφέροντα (...) Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών των αστικών τάξεων και των δύο χωρών: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν και περίπου ενάμισι εκατομμύριο ψυχές πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς».

Ομως και οι Πόντιοι που επαναπατρίστηκαν, βρέθηκαν να διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες, «μιας και τα κριτήρια της εγκατάστασής τους δεν ήταν ανθρωπιστικά, αλλά πολιτικά», ενώ από πάνω δέχτηκαν και τη βία των λεγόμενων «πατριωτών» και «εθνικοφρόνων» της εποχής εκείνης, των οποίων ιδεολογικοί απόγονοι προσπαθούν τώρα «τσαλαβουτώντας στον βούρκο της σταλινολογίας και ψηφοθηρώντας», να καπηλευτούν «τα γνήσια αισθήματα του ποντιακού ελληνισμού».

Οπως σημείωσε ο Γ. Δελής, σήμερα «η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων συνεχίζει να ανάβει τις φωτιές του πολέμου» στην ευρύτερη περιοχή. Το ΚΚΕ, τόνισε, πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης του λαού για να εμποδίσει τους σχεδιασμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ για «γενίκευση του πολέμου και νέο αιματοκύλισμα των λαών».

Επισήμανε ακόμα ότι το ΚΚΕ στηρίζει κάθε διεκδίκηση των Ποντίων και συνολικά του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, όπως αυτή για την επαναφορά της πενιχρής σύνταξης του ΟΓΑ, που καταργήθηκε πριν από 4 χρόνια για χιλιάδες υπερήλικους ομογενείς - κατάργηση που παγίωσε η σημερινή κυβέρνηση με τον αντιασφαλιστικό της νόμο - όπως και τις προσπάθειες «για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ