Κυριακή 22 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ»
Αντιλαϊκό ξεσάλωμα «εντός» και «εκτός» μνημονίων

Ξεκινά νέος κύκλος της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα. Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά σε μια σειρά από παρεμβάσεις και αναδιαρθρώσεις, με στόχο την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου και για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, με επίκεντρο τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου - τερατούργημα.

Απογειώνεται η φοροληστεία

ΦΠΑ: Από την 1η Ιούνη, αυξάνεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ, από το 23% στο 24%, με προσδοκώμενη αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 437 εκατ. ευρώ το χρόνο.

ΕΝΦΙΑ: Αυξάνονται οι συντελεστές στον κύριο φόρο που επιβάλλεται στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα.

Ταυτόχρονα, μειώνεται το όριο της αξίας της ακίνητης περιουσίας πάνω από το οποίο επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος, στα 200.000 ευρώ από 300.000 σήμερα, ενώ διογκώνονται και οι συντελεστές για τον υπολογισμό του (πρώτος συντελεστής 0,1% για ακίνητη περιουσία από 200.001 έως και 250.000 ευρώ, όταν μέχρι σήμερα ο συντελεστής αυτός αφορούσε ακίνητη περιουσία από 300.000 έως και 400.000 ευρώ).

Επιπλέον, για πρώτη φορά καθιερώνεται συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια και στα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα για την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας παύουν να απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Τα παραπάνω διογκωμένα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ θα έλθουν με τα φετινά εκκαθαριστικά.

ΦΠΑ στα νησιά: Από 1η Ιούνη καταργείται ο «μειωμένος» συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά Σύρος, Θάσος, Ανδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος, ενώ από 1/1/2017 το μέτρο θα έχει γενικευθεί σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) θα ισχύσει από φέτος το φθινόπωρο και θα φτάσει στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο από 230 ευρώ σήμερα (+21,7%).

Καύσιμα: Αυξάνονται οι φόροι από 1/1/2017. Στη βενζίνη, ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 670 στα 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ στο χιλιόλιτρο.

Ταυτόχρονα, στα υγραέρια που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων ο ΕΦΚ αυξάνεται από 1/1/2017 από 330 σε 430 ευρώ.

Τέλη ταξινόμησης ΙΧ: Από 1η Ιούνη θα υπολογίζονται με βάση τη λιανική τιμή (έσοδα 30 εκατ. ευρώ).

Συνδρομητική τηλεόραση: Από 1η Ιούνη καθιερώνεται τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού (έσοδα 90 εκατ. ευρώ).

Μπίρες: Επιβάλλεται διπλάσιος ΕΦΚ.

Σταθερή τηλεφωνία: Από την 1/7/2017 επιβάλλεται τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή και ευρυζωνικής πρόσβασης (Internet) και υπολογίζεται στο 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, προ ΦΠΑ.

Καφές: Κατά την εισαγωγή καφέ από την 1/7/2017, επιβάλλεται φόρος 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον μη καβουρδισμένο καφέ, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και σε παρασκευάσματα με βάση εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Τέλος διανυκτέρευσης: Από 1/1/2018 θεσπίζεται φόρος διαμονής ανά ημερήσια χρήση ενοικιαζόμενου δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Επιβάλλεται, από 1/7/2017, ΕΦΚ στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ύψους 0,10 ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος.

Αυτόματο «σφαγείο»

Σε περίπτωση αποκλίσεων πάνω από 0,25% του ΑΕΠ από τους στόχους των κρατικών προϋπολογισμών, ενεργοποιείται ο περιβόητος «δημοσιονομικός κόφτης», στον οποίο εντάσσονται μισθοί και συντάξεις.

Για απόκλιση 0,26% - 0,75% τα μέτρα θα είναι ύψους 0,5%, για απόκλιση 0,76% - 1,25% θα λαμβάνονται μέτρα ύψους 1%, για απόκλιση 1,26% - 1,75% μέτρα 1,5% και για απόκλιση 1,76% - 2,25% μέτρα 2%.

Ο μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής του προϋπολογισμού αφορά την περίοδο 2017 - 2019. Στις 10 Μάη κάθε έτους ο υπουργός Οικονομικών θα δημοσιεύει έκθεση με την τυχόν αρνητική απόκλιση από το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα της προηγούμενης χρονιάς. Εως τις 31 Μάη θα εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) με τις δαπάνες που θα περικόπτονται από 1ης Ιούνη του ίδιου έτους.

Σε περίπτωση που δεν εκδοθεί ΠΔ, προβλέπονται οριζόντιες περικοπές από το σύνολο των δαπανών όλων των κατηγοριών του προϋπολογισμού, κατά ποσοστό ίσο με την απόκλιση.

Σε αυτό το πλαίσιο, «εξαιρούνται» στο αρχικό στάδιο μόνο οι δαπάνες Υγείας, τα επιδόματα πολυτέκνων, θέρμανσης, ανεργίας και προνοιακά επιδόματα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Δαπάνες, βέβαια, που περικόπτονται διαρκώς ήδη από τη φάση κατάρτισης των κρατικών προϋπολογισμών, ακριβώς για να αποφευχθούν οι αποκλίσεις...

Την ίδια ώρα, είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι εξαιρούνται όλες οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως επίσης και αυτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

«Κόκκινα» δάνεια

Σε πρώτη φάση, με την ψήφιση και εφαρμογή του σχετικού νόμου, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα πώλησης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, καθώς και «κόκκινων» στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας πάνω από 140.000 ευρώ και βέβαια όλων των «κόκκινων» στεγαστικών που δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία.

Από το Γενάρη του 2018, «απελευθερώνεται» το σύνολο των δανείων για πρώτη κατοικία και για ποσά κάτω από 140.000 ευρώ.

Παράλληλα, προετοιμάζεται σειρά παρεμβάσεων που αφορούν στη δευτερογενή αγορά τραπεζικών δανείων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάζουν το σύνολο των δανείων («κόκκινων» και εξυπηρετούμενων) σε άλλους «επενδυτές». Επιπλέον, η πώληση των δανείων θα γίνεται χωρίς την πληρωμή φόρων ή άλλων τελών, εξέλιξη που αποτελεί νέα πρόκληση απέναντι στα λαϊκά στρώματα, εν μέσω της επιβολής αλλεπάλληλων αντιλαϊκών φορολογικών πακέτων...

Ενεργειακό πακέτο

Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η έναρξη δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο μείωσης των μεριδίων λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ περιλαμβάνονται στο ενεργειακό πακέτο του πολυνομοσχεδίου.

Ξεκινώντας από την πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ, προβλέπεται πως η διαδικασία για την είσοδο «στρατηγικού επενδυτή» στην εταιρεία θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούλη, με στόχο μέχρι το Φλεβάρη του 2017 να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταβίβασης. Προβλέπεται ότι το ποσοστό του κράτους (σε αυτήν τη φάση) θα υποχωρήσει στο 51%) (από 100%) και στη συνέχεια δίνονται τα διαδικαστικά βήματα που θα ακολουθηθούν για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης, με τη ΔΕΗ να έχει την ευθύνη για τον διεθνή διαγωνισμό επιλογής στρατηγικού επενδυτή.

Ρυθμίσεις περιλαμβάνονται και για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ προς τρίτους προμηθευτές, οι οποίοι στη συνέχεια θα το μεταπωλούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με σκοπό, όπως αναφέρεται, «να μειωθούν κατά 25% τα μερίδια λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ και να πέσουν κάτω από το 50% έως το 2020», σύμφωνα με τις προβλεπόμενες κατευθύνσεις της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Εργαλειοθήκες» ΟΟΣΑ

Εκτός φαρμακείων - σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα - θα πωλούνται 216 από τα 1.586 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). Τα φάρμακα αυτά η κυβερνητική διάταξη τα ονομάζει Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ) και προς το παρόν δεν μπορούν να ξεπερνούν το 13% των ΜΗΣΥΦΑ. Οσο μεγαλώνει η λίστα των ΜΗΣΥΦΑ ( ούτε συνταγογραφούνται, ούτε αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ), τόσο θα αυξάνουν και τα ΓΕΔΙΦΑ. Ετσι ευνοούνται τα σούπερ μάρκετ, άλλοι χονδρέμποροι, που διεκδικούν μερίδιο της πίτας στην πώληση φαρμάκων. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι πωλήσεις των ΜΗΣΥΦΑ το 2009 ήταν 586 εκατ. ευρώ, το 2010 543 εκατ. και το 2011 569 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ