Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Θολώνει τα νερά» για τις ιδιωτικοποιήσεις

Για «σημαντική πολιτική επιτυχία της κυβέρνησης» έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, σε χτεσινή του δήλωση, με αφορμή την ανάδειξη της κινεζικής εταιρείας «State Grid» ως «στρατηγικού επενδυτή» στον ΑΔΜΗΕ. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, σημείωσε πως το «μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων» που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ανταπόκριση στην αγορά, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η ιδιωτικοποίηση με τον τρόπο που την προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η εξέλιξη της διαδικασίας δικαιώνει την επιλογή μας για το μοντέλο λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ, το οποίο εξασφαλίζει τον δημόσιο έλεγχο επί των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος, είναι υλοποιήσιμο και προσελκύει το ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών». Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι «με το συγκεκριμένο μοντέλο διαχωρισμού και λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ, ακυρώθηκε παράλληλα ο μνημονιακός νόμος που προέβλεπε την πώληση του 66%. Δυνάμεις εντός και εκτός της χώρας ενεργοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή, προκειμένου η πρότασή μας να αποτύχει, ώστε να οδηγηθούμε στην πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ. Η σημερινή εξέλιξη καταδεικνύει τη δική τους αποτυχία».

Αυτό που δεν είπε, βέβαια, ο υπουργός, είναι ότι και ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει κατ' αρχήν την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, ποσοστό που μπορεί να ανέλθει έως το 49%, είναι επίσης παράγωγο των μνημονίων και σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζει την πρόσβαση του λαού σε φτηνή Ενέργεια, ούτε βέβαια τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ΑΔΜΗΕ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την ολοκλήρωση της πώλησης του 90% των μετοχών του Αστέρα Βουλιαγμένης στην εταιρεία «Apollo Investment Holdco», αραβικών και τουρκικών συμφερόντων, ανακοίνωσε χτες το ΤΑΙΠΕΔ, έναντι 393.152.844 ευρώ. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλας, χαρακτήρισε «θετικό αποτέλεσμα» την πώληση του «Αστέρα», την οποία αξιοποίησε και προπαγανδιστικά, λέγοντας ότι «εκτός από μία σημαντική επενδυτική συμφωνία, είναι και ένα δείγμα εποικοδομητικής και παραγωγικής συνεργασίας όλων των φορέων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ