Πέμπτη 19 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο δόκανο των «τεκμαρτών κριτηρίων»

Στο δόκανο των «τεκμαρτών κριτηρίων» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού πιάνονται και φέτος δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, ακόμη και για ελάχιστα εισοδήματα, όπως από μισθούς, επιδόματα και μικροποσά από άλλες πηγές, π.χ. εισοδήματα από νοίκια. Οι κατηγορίες αυτές, εμφανίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και καλούνται να καταβάλλουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ (χωρίς το αφορολόγητο όριο) και μάλιστα επί του υπολογιζόμενου τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο σε πάρα πολλές περιπτώσεις ξεπερνά το πραγματικό εισόδημα. Επιπλέον, το ηλεκτρονικό σύστημα της Εφορίας, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, υπολογίζει και προκαταβολή φόρου στο 75%, όπως ισχύει για τους επαγγελματίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, «η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων γίνεται κανονικά όπως και πέρυσι με βάση τις κείμενες διατάξεις και δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης από το ΤΑΧΙS».

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισοδήματα και από μισθωτή εργασία, τα οποία είναι μικρότερα από το εισόδημα που προκύπτει από άλλες πηγές (π.χ. νοίκια), τότε η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, δήλωσε χτες πως «υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα» και ότι «θα υπάρξει μέριμνα ώστε να διορθωθεί η δυσλειτουργία».

Σε κάθε περίπτωση, υπολογίζεται ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, η οποία ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους. Για το σπίτι που διαμένει κάποιος, ακόμα κι αν είναι στο νοίκι, υπολογίζεται σήμερα τεκμήριο 40 ευρώ για τα πρώτα 80 τ.μ. και 65 ευρώ για τα 81 - 120 τ.μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ