Πέμπτη 19 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - «ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΧΩΡΑ»
Με γενικό μπούσουλα τις αναδιαρθρώσεις για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Eurokinissi

«Ο αργότερος ρυθμός παγκόσμιας ανάπτυξης και ο μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας μάς αναγκάζουννα επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω καλά στοχευμένων μεταρρυθμίσεων».

Αυτό υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, παρουσιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν με τις «ειδικές συστάσεις ανά χώρα», που προβλέπονται με τη διαδικασία του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», δηλαδή στο πλαίσιο των ενισχυμένων ελέγχων και της εποπτείας σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η φετινή έκθεση δίνει έμφαση στην ενίσχυση της ανάκαμψης μέσω της τόνωσης των επενδύσεων, στην κλιμάκωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στη «δημοσιονομική υπευθυνότητα», που με τη σειρά της σηματοδοτεί την «κατάλληλη» διαμόρφωση των κρατικών προϋπολογισμών και του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σύμφωνα με την έκθεση:

Αναδιαρθρώσεις: Τα κράτη - μέλη καλούνται να επιταχύνουν το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα στις αγορές εργασίας και προϊόντων, στα συνταξιοδοτικά συστήματα και στον τραπεζικό τομέα. Η Κομισιόν εντοπίζει «σημαντικότερη πρόοδο» στην εφαρμογή των συστάσεων στους τομείς των «χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των δραστήριων πολιτικών για την αγορά εργασίας».

Επενδύσεις: «Οι εξωτερικοί παράγοντες που στηρίζουν τη μέτρια ανάκαμψη της Ευρώπης εξασθενίζουν», ενώ οι νέες επενδύσεις «εξακολουθούν να είναι χαμηλές σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την κρίση», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα, διαπιστώνουν «κάποια επιτάχυνση με τη βοήθεια και του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη» («πακέτο Γιούνκερ»).

Δημοσιονομική πολιτική:«Ολα τα κράτη - μέλη οφείλουν να εφαρμόζουν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και να διασφαλίζουν την κατάρτιση προϋπολογισμών που ευνοούν την ανάπτυξη». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, «το συνολικό επίπεδο του ελλείμματος στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί στο 1,9% φέτος από το ανώτατο επίπεδο του 6,1% το 2010, ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της συντελούμενης ανάκαμψης». Ταυτόχρονα, «απαιτούνται ακόμη προσπάθειες προσαρμογής σε ορισμένες χώρες, ιδίως σε εκείνες όπου τα υψηλά επίπεδα χρέους εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη και πηγή αδυναμιών».

Ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών: Εν προκειμένω διαπιστώνονται έντονες αποκλίσεις στα κράτη - μέλη. Σύμφωνα με την έκθεση, «σε χώρες με υψηλές εξωτερικές υποχρεώσεις, τα μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από την περίοδο πριν από την κρίση έχουν μειωθεί σημαντικά ή μετατράπηκαν σε πλεόνασμα», ενώ παράλληλα «σε ορισμένα άλλα κράτη - μέλη, τα πλεονάσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα». Σε γενικές γραμμές διαπιστώνεται ότι η «ανταγωνιστικότητα κόστους έχει γενικά βελτιωθεί και υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι έχει σημειωθεί διαρθρωτική προσαρμογή όσον αφορά τη μετατόπιση πόρων στον τομέα των εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών».

Συστάσεις με «ευελιξία»

Αναβλήθηκε για τον Ιούλη η επιβολή κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία, λόγω «αποκλίσεων» στα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών τους. «Εχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά για να κάνουμε αυτό το βήμα. Αλλά θα πρέπει να επανέλθουμε σε αυτό το θέμα στις αρχές Ιουλίου», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια συγκυρία επιβράδυνσης», ενώ σε πολιτικό επίπεδο οι «επερχόμενες εκλογές στην Ισπανία δεν δίνουν περιθώριο στην κυβέρνηση να αναλάβει δράση»...

Επί της ουσίας, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στα δύο κράτη να προχωρήσουν σε νέα αντιλαϊκά μέτρα για να μειώσουν τα ελλείμματά τους το 2016 και το 2017, αλλά τους δίνει παράλληλα παράταση ενός έτους για να φτάσουν κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Πέρα από την Πορτογαλία και την Ισπανία, η Κομισιόν συνεχίζει τη διαδικασία «υπερβολικού ελλείμματος» για 4 ακόμη κράτη (Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο). Να σημειωθεί ότι το ελληνικό κράτος, σε αυτήν τη φάση, δεν υπόκειται στις διαδικασίες του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης, σε συνδυασμό βέβαια με τις αξιολογήσεις από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Τέλος, η Κομισιόν εξέδωσε εκθέσεις για το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Φινλανδία, στις οποίες επισημαίνεται πως τα κρατικά χρέη ξεπερνούν την τιμή αναφοράς (60% του ΑΕΠ), ενώ παράλληλα δεν ακολουθούν τον προβλεπόμενο ρυθμό μείωσης. Ωστόσο, μετά από ανάλυση των σχετικών παραγόντων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει προς το παρόν να θεωρηθεί ότι πληρούνται οι όροι του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αλλωστε, Γαλλία - Ιταλία έχουν αποφασίσει οι ίδιες να παρατείνουν το χρόνο εξασφάλισης των δεικτών του Συμφώνου Σταθερότητας σε συνεννόηση με την Κομισιόν.

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω αποτελούν δράσεις για την ενίσχυση του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι δεν έχουν τίποτα να ωφεληθούν από την όποια καπιταλιστική ανάκαμψη, αντίθετα η πολιτική για να πιαστούν οι δείκτες του Συμφώνου Σταθερότητας απαιτεί ολοένα και μεγαλύτερα αντιλαϊκά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ