Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2016 - αριθ. φύλλου: 12431

«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Οχημα αναδιαρθρώσεων με νέους «παίκτες» στο προσκήνιο

Στο επίκεντρο οι κλάδοι με «συγκριτικά πλεονεκτήματα» για την κερδοφορία του κεφαλαίου


ΣΕΛ.  6
ΝΟΜΟΣ - ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ζητάνε από συνταξιούχους να επιστρέψουν αναδρομικά χρήματα από ΕΚΑΣ!

ΣΕΛ.  24

Συλλαλητήριο - απάντηση στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο

Τη Κυριακή στις 5.30 μ.μ. στην Ομόνοια, την ώρα που θα συζητιέται και θα ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, με τη νέα φοροεπιδρομή, τα «κόκκινα» δάνεια και τον «κόφτη» δαπανών

Το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους κάθε κλάδου, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις Σωματειακές Επιτροπές, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους νέους και τις νέες, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, να μη δεχτούν τη νέα εξαθλίωση! Να μην εγκλωβιστούν ξανά στις ψεύτικες ελπίδες και τις κάλπικες υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι περάσαμε τα δύσκολα.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, εκτός του καθημερινού και δύσκολου αγώνα. Αγώνα, που έχει ως στόχο και προοπτική την αποφασιστική αναμέτρηση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για να επιβάλουμε το δίκιο μας, να χαράξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας, χωρίς μνημόνια και αφεντικά.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η «αλλαγή κλίματος»

«Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες», λέει μια παροιμία. Τα «κακαρίσματα» της κυβέρνησης επιχειρούν έναν αντιπερισπασμό, την ώρα που νομοθετεί το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ ετοιμάζεται να φέρει τον αυτόματο «κόφτη» δικαιωμάτων και εισοδημάτων για εργαζόμενους, υπαλλήλους και συνταξιούχους, «κακαρίζει» ακατάσχετα για αλλαγή σελίδας, για ελπίδες που αναγεννώνται, για νέα μέρα που τάχα ξημερώνει για το λαό. Κοροϊδεύει ασύστολα ότι «τα δύσκολα τελείωσαν» και ότι «θα μπορέσει σιγά σιγά η κοινωνία να ανακάμψει».

Το κλίμα ευφορίας, που προσπαθεί να καλλιεργήσει, μπορεί να της χρειάζεται, για να συνεχίσει την αντιλαϊκή δουλειά της, είναι όμως κάλπικο, όπως πολύ καλά κάθε άνθρωπος του μόχθου διαπιστώνει στην καθημερινότητά του. Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί υπερασπίζονται μια εικονική πραγματικότητα, σερβίροντάς την στο λαό σαν αληθινή, για να αποσπάσουν την ανοχή και τη συναίνεσή του.

Ο λαός δεν είναι να πανηγυρίζει για το κλείσιμο της «αξιολόγησης». Για να υπάρξει, η Κοινωνική Ασφάλιση δέχτηκε τορπίλη, το ίδιο και το ισχνό λαϊκό εισόδημα, με κλιμάκωση της φορολεηλασίας.

Για να «κλείσει», ανοίγει τη λειτουργία του ο αυτόματος «κόφτης», η σύγχρονη δαμόκλειος σπάθη που θα επικρέμεται πάνω απ' τα κεφάλια μας, το μισθό, τη σύνταξη, τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα και θα ενεργοποιείται κάθε φορά που οι μηχανισμοί τους καταγράφουν απόκλιση απ' τους αντιλαϊκούς στόχους. Για να μην αναφερθούμε στην παράδοση των «κόκκινων» δανείων στα διάφορα funds. Η διευθέτηση του χρέους δεν είναι για πανηγύρια, είναι εξέλιξη που ο λαός θα την πληρώσει ακριβά, καθώς θα επισύρει πρόσθετα μέτρα σε βάρος του.

Αυτές είναι «καλές ειδήσεις», όπως προκλητικά διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά για το κεφάλαιο, όχι για το λαό που πληρώνει έξι χρόνια τώρα το βάρος της κρίσης για λογαριασμό του κεφαλαίου. Εξάλλου, στην πραγματικότητα, οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης στο κεφάλαιο απευθύνονται, απ' αυτό αποζητά τα εύσημα για τις καλές υπηρεσίες που του προσέφερε. Μόνο που για να συνεχίσει τη βρώμικη δουλειά, απαιτείται να χειραγωγήσει το λαό με φρούδες προσδοκίες ότι βγαίνουμε απ' το τούνελ, ότι έχει λαμβάνειν απ' την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ότι θα ξημερώσει άσπρη μέρα και γι' αυτόν.

Και για να το πετύχουν, έκαναν μόνιμο συνοδοιπόρο τους το ψέμα. Αναφέρονται στον αυτόματο «κόφτη» σαν ένα χρήσιμο για το λαό εργαλείο, που δεν είναι - όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός - ούτε μέτρα, ούτε πολύ περισσότερο μνημόνιο. Επιχειρούν να καθησυχάσουν το λαό, με τον ισχυρισμό ότι η ελληνική οικονομία πάει καλά και δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίησή του. Ενώ η πραγματικότητα είναι ότι τέτοιοι μηχανισμοί εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη της ΕΕ, εξασφαλίζοντας ότι όταν τα αντιλαϊκά μέτρα δεν αποδίδουν όπως θέλουν, θα παίρνουν αυτομάτως ακόμα χειρότερα.

Στη λαϊκή χειραγώγηση αναφερόταν ο πρωθυπουργός όταν έδινε σήμα στο υπουργικό συμβούλιο ότι «ξεκινάει η μάχη του εσωτερικού μετώπου». Η μάχη να κρατήσουν το λαό εγκλωβισμένο στο στόχο της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου. Να μη σηκώσει κεφάλι, να ανεχτεί την αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας, να έχει χάσει κάθε δυνατότητα αντίδρασης και όταν αποκαλυφθεί ότι και στις συνθήκες της ανάκαμψης δεν πρέπει να ανακάμψει η ζωή του.

Μόνη απάντηση στα κυβερνητικά πανηγύρια η οργανωμένη πάλη για ανάκτηση απωλειών και ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, την εργοδοσία, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντά τους.


ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ούτε μια ψήφος χαμένη για την Πανσπουδαστική ΚΣ στη σημερινή μάχη!

Σήμερα είναι μέρα μάχης! Μάχης εκλογικής για τους φοιτητές και σπουδαστές σε όλη τη χώρα, μάχης για ζωντανούς, δυνατούς φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, έτοιμους να αντιπαλέψουν την επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, που είναι σε εξέλιξη. Ψήφος για τέτοιους συλλόγους είναι μόνο η ψήφος στην Πανσπουδαστική ΚΣ.


ΣΕΛ.  11


ΑΡΘΡΟ
Πού το πάει η κυβέρνηση στην Παιδεία;

ΣΕΛ.  12   -   13
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Ακόμα πιο δύσκολη η επόμενη χρονιά για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες

ΣΕΛ.  16
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΓΩΓΟΥ ΤΑΡ
Προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων

ΣΕΛ.  7


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org