Πέμπτη 19 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στρατηγικές επιλογές...

Τις στρατηγικές επιλογές του εγχώριου κεφαλαίου, όπως και τις... προτιμήσεις των κυριότερων τμημάτων του σε ό,τι αφορά τις αστικές δυνάμεις, που εκτιμούν ότι είναι σε θέση να τις υπηρετήσουν καλύτερα, ήρθε να αποτυπώσει ανάγλυφα η χτεσινή τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, σε μια άκρως αβανταδόρικη παρέμβαση υπέρ του αντιλαϊκού έργου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...

Αφήνοντας στην άκρη τις «γκρίνιες» των τελευταίων ημερών για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση και το κατά πόσον μπορεί να υπηρετήσει αποτελεσματικά το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ο πρόεδρος των εγχώριων βιομηχάνων μπήκε χτες στο «ζουμί»: Βάλτε πλάτη όλοι, για να περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα που είναι «απαραίτητα» για την ανάκαμψη των κερδών μας!

Συγκεκριμένα, αφού τόνισε ότι απαιτείται η «μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση» για την εφαρμογή του μνημονίου, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεννοηθούν οι πολιτικοί και να υπάρξει μια «νέα συμφωνία» για όλους, ώστε ο ελληνικός λαός να... καταλάβει τα προβλήματα και να δεχθεί ορισμένες λύσεις «που είναι επώδυνες για όλους αλλά είναι απαραίτητες»...

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι όλα όσα προβάλλουν τα αστικά πολιτικά κόμματα, όπως τα περί «νέας εποχής» για το «πέρασμα στην ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο» που λανσάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα περί «συμφωνίας αλήθειας» για «το κοινό συμφέρον» εργαζομένων - κεφαλαίου που λανσάρει η ΝΔ, τα περί «νέου new deal» που λανσάρει το Ποτάμι κ.ο.κ., δεν είναι παρά παραλλαγές αυτής της... «νέας συμφωνίας», με την οποία το κεφάλαιο επιχειρεί να στοιχίσει το λαό πίσω από τους στόχους του, προκειμένου να αποδεχθεί τις «επώδυνες αλλά απαραίτητες λύσεις» που αυτοί επιβάλλουν.

... και προτιμήσεις

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ωστόσο, δεν έμεινε εκεί. Φρόντισε να δείξει καθαρά και την προτίμηση των εγχώριων βιομηχάνων για την κυβέρνηση που θα μπει μπροστά - σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον - σε αυτήν τη «νέα συμφωνία».

«Αδειάζοντας» πλήρως τη ΝΔ και απαντώντας σε ερώτηση για το αν βοηθά στην κατεύθυνση των συναινέσεων το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν κάποιος βάζει συνεχώς βάρος ή εμπόδια σε μια χώρα που είναι έτοιμη να τρέξει, αυτό είναι ένα θέμα ουσιαστικό, σημαντικό και πολιτικό επίσης»...

Στην ίδια κατεύθυνση, της ανάγκης συναίνεσης, είχε τοποθετηθεί τις προηγούμενες μέρες ο Μ. Σάλλας της Τράπεζας Πειραιώς, σημειώνοντας ότι το αστικό πολιτικό σύστημα «είναι υποχρεωμένο να κάνει κτήμα του τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία. Αναμφίβολα, η κυβέρνηση πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ομως, είναι ευθύνη και των κοινωνικών ομάδων να βοηθήσουν. Η οικονομική ελίτ, η επιστημονική, η πολιτιστική, ακόμη και η δημοσιογραφική, θα πρέπει να συνδράμουν στην προσπάθεια».

Αυτά, για να μη μας τσαμπουνάνε με θράσος εκεί στην κυβέρνηση διάφορα περί του τι είναι «αριστερό και ριζοσπαστικό στην εποχή μας» και για το πόσο «ματώνουνε» τάχα για το λαό...

Οι εκλεκτοί του κεφαλαίου είναι, αυτοί που έχουν επιλεγεί για τη βρωμοδουλειά του, τόσο που να μη διστάζει να «αδειάσει» ακόμα και το... παραδοσιακό «παιδί» του!

Η «ΕφΣυν» ερωτεύτηκε...

Με ένα ειρωνικό σχόλιο απαντάει η «Εφημερίδα των Συντακτών» («ΕφΣυν») και ο αρθρογράφος Γ. Π. στη θέση του ΚΚΕ για τον αγωγό TAP, όπως διατυπώθηκε από τον ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, σύμφωνα με την οποία μόνο μια άλλη εξουσία, με κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και στον ορυκτό πλούτο της χώρας, μπορεί να αξιοποιήσει αυτά τα πλεονεκτήματα προς όφελος του λαού και να συνάψει συμφωνίες πραγματικά αμοιβαίου οφέλους με άλλες χώρες.

Δεν θα μπούμε στον κόπο να εξηγήσουμε στην εφημερίδα και τον αρθρογράφο της αυτή τη θέση του ΚΚΕ, την οποία σχολιάζουν με τον τίτλο «TAP μόνο στο σοσιαλισμό». Διότι ούτε μπορούν ούτε πολύ περισσότερο θέλουν να την κατανοήσουν. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε να σκεφτούν στοιχειωδώς έξω από τα όρια του καπιταλιστικού «μονοδρόμου». Πιο πιθανό να βγει ο ήλιος από τη δύση!

... τον TAP!

Θα τους θυμίσουμε, όμως, τι έλεγαν οι ίδιοι για τον TAP, όταν τον συμφωνούσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά: «Η κυβέρνηση πασχίζει με φιέστες - με Κινέζους και Αζέρους - να βγει από το αρνητικό κλίμα στο οποίο βουλιάζει».

Σήμερα, βέβαια, δεν υπάρχουν φιέστες και άλλα τέτοια και ο TAP έγινε καλός, όπως και το μνημόνιο, προβάλλεται ως «πεντακόσια χιλιόμετρα... ανάπτυξη», «ισχυρή στήριξη στην οικονομία», «θέσεις εργασίας» κ.λπ. Και, φυσικά, προβάλλονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στα εγκαίνια για «έργο μείζονος οικονομικής και γεωστρατηγικής σημασίας», μαζί με τα συχαρίκια από τις ΗΠΑ.

Τα παλιά τα κάνανε γαργάρα και μάλιστα με aquaforte. Οπως ξεχάστηκαν και τα μνημόνια και όλα τα υπόλοιπα, στα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει πιστά το έργο των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Ισως, βέβαια, στην «ΕφΣυν» έχουν κοντή μνήμη και ξέχασαν τι έλεγαν. Είμαστε, όμως, εμείς εδώ για να τους το θυμίζουμε.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org