Πέμπτη 19 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Αγωνία και πάλι για τους παιδικούς σταθμούς

Σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και την επόμενη σχολική χρονιά 2016 - 2017 χιλιάδες λαϊκές οικογένειες που επιθυμούν να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό. Το ύψος της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και επαγγελματικής Ζωής» του υπουργείου Εργασίας, η οποία αφορά τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε ιδιωτικούς και δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς καθώς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, παραμένει άγνωστη, όταν στους δήμους έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές αιτήσεις εγγραφής. Την ίδια ώρα, η κατάσταση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς παραμένει σταθερά προβληματική, καθώς η υποχρηματοδότηση των δήμων, η έλλειψη προσωπικού και υποδομών περιορίζουν τον αριθμό των φιλοξενούμενων παιδιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε σχολική χρονιά, τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες παιδιών μένουν εκτός Προσχολικής Αγωγής, η οποία από βασική ανάγκη καθίσταται πολυτέλεια για όσους γονείς μπορούν να την «αγοράσουν». Η αγωγή και η φροντίδα του παιδιού από ευθύνη του κράτους μετατρέπονται σε ευθύνη της οικογένειας. Είναι πολιτική επιλογή που συνδέεται και με τη δραστική συρρίκνωση των κρατικών δαπανών για κάλυψη τέτοιων αναγκών, προκειμένου το κρατικό χρήμα να ενισχύει στους καπιταλιστές για επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, υπάρχει και η έλλειψη ενός ενιαίου φορέα Προσχολικής Αγωγής, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σήμερα, η Προσχολική Αγωγή εξαρτάται: Από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», το οποίο χρηματοδοτείται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Από την κατάσταση των δημοτικών παιδικών σταθμών και τις δυνατότητες φιλοξενίας που έχουν. Από την εισοδηματική κατάσταση των γονέων, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν είτε σε δημοτικό παιδικό σταθμό, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία επιβάλλουν τροφεία, είτε σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι σε όλες τις περιπτώσεις και με δεδομένη τη φθίνουσα πορεία του λαϊκού εισοδήματος, χιλιάδες παιδιά στερούνται το βασικό τους δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή.

* * *

Λίγο πριν τη λήξη της παρούσας σχολικής χρονιάς, καμία πληροφόρηση δεν υπάρχει σχετικά με το τι χρηματοδότηση θα δοθεί την επομένη από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Πέρσι, δόθηκαν 184 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φιλοξενήθηκαν 81.000 παιδιά έναντι 85.000 το προηγούμενο έτος. Οι δε αιτήσεις που είχαν υποβληθεί ανέρχονται σε περίπου 106.000. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι τα παιδιά που έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, βάσει αυτού του προγράμματος, ήταν πολύ περισσότερα, καθώς οι προϋποθέσεις υποβολής αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα είχαν αυστηροποιηθεί σημαντικά. Στην παρούσα φάση, το πρόγραμμα παρουσιάζει έλλειμμα στην εκτέλεσή του κατά περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν έχουν ακόμα αποδοθεί στους παιδικούς σταθμούς από το κομμάτι της χρηματοδότησης που προέρχεται από εθνικούς πόρους. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, ενώ οι σταθμοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην υλοποίηση του έργου τους. Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) εκτιμά ότι για την επόμενη σχολική θα πρέπει να διατεθούν 250 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες περίπου 120.000 παιδιών. Διαχειριζόμενοι οι δήμαρχοι έναν αστικό κρατικό θεσμό, πολιτική υπέρ των επιχειρηματιών, τους είναι ξένο το αίτημα για δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εστιάζοντας στη χρηματοδότηση που θα λάβουν μέσω του ΕΣΠΑ και όχι στο αίτημα για δωρεάν εγγραφή όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.

* * *

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι από τη λειτουργία του εν λόγω προγράμματος μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές περικοπές στις υπηρεσίες που δικαιούνται τα παιδιά, όπως η δωρεάν μεταφορά τους, την οποία θα πρέπει να πληρώνουν οι γονείς. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να πληρώνουν και για μια σειρά δραστηριότητες που συμβάλλουν στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, όπως κολύμπι, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις, κ.ά., δημιουργώντας, έτσι, παιδιά διαφορετικών ταχυτήτων εντός του ίδιου του σταθμού. Ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που αρνούνταν τη σίτιση σε παιδιά που φιλοξενούσαν μέσω το εν λόγω προγράμματος και καλούσαν τους γονείς να φέρνουν οι ίδιοι το φαγητό τους. Η δε κατάσταση που επικρατεί στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αφήνει επίσης «εκτός» Προσχολικής Αγωγής χιλιάδες παιδιά. Οι σταθμοί δεν ικανοποιούν όλες τις αιτήσεις, λόγω της έλλειψης προσωπικού και υποδομών, της υποχρηματοδότησης, των απολύσεων εργαζομένων, της αδυναμίας χιλιάδων οικογενειών να πληρώσουν τα τροφεία. Γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για παραπέρα αύξηση τροφείων, δεδομένης και της απειλής του «κόφτη» που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και προβλέπει περικοπές στις δαπάνες των δήμων, ανάμεσα σε αυτές, σε μισθούς και κοινωνικές παροχές...


Χ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ